28.08.2018.godine - Saopštenje

Povodom teksta pod naslovom „Sudija optužio odbranu, tužilac krije spise“ objavljen u Dnevnom listu „Dan“ 28.08.2018.godine na naslovnoj strani i na strani 8. u rubrici Hronika, Specijalno državno tužilaštvo daje

SAOPŠTENJE

Naslov teksta i njegova sadržina ne odgovaraju stvarnom stanju stvari u konkretnom predmetu istrage, u kojem je postupanje tajno, protiv više okrivljenih lica organizatora i pripadnika tri kriminalne organizacije, od kojih se trinaest okrivljenih lica nalazi u pritvoru, koji po zakonu u istrazi može trajati najduže šest mjeseci.  

Svim okrivljenim, osim trojici nedostupnih okrivljenih lica, kao i njihovim braniocima dostavljeni su Zapisnici o ispitivanju okrivljenih kojima su kao branioci prisustvovali, zatim Naredba o sprovođenju istrage od 01.06.2018.godine i Naredba o proširenju istrage od 22.06.2018.godine, te Rješenje Višeg suda u Podgorici od 19.06.2018.godine o određivanju okrivljenog  pripadnika kriminalne organizacije za svjedoka saradnika, Rješenja o određivanju i produženju pritvora okrivljenim licima, prisustvovali su sprovođenju naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici o pretresanju mobilnih aparata, SIM kartica i dr. predmeta oduzetih od okrivljenih, a iz kojih akata su upoznati sa predmetom svjedočenja svjedoka saradnika i razlozima za određivanje i trajanje pritvora, tako da nije tačno da „tužilac krije spise“, niti  su branioci  sa „praznim šakama“ trebali da slušaju iskaz svjedoka. Saslušanje svjedoka je dokazna radnja koja se preduzima u fazi istrage,  kojoj mogu prisustvovati okrivljeni i njihovi branioci, o čemu su, prethodno obavješteni, tako da u slučaju nedolaska, ista se može preduzeti i bez njihovog prisustva.

Dakle, radi se o fazi istrage u kojoj okrivljeni i njihovi branioci učestvuju jer se o svakoj dokaznoj radnji koja se preduzima, obavještavaju da mogu prisustvovati, kao što je slučaj sa dokaznom radnjom saslušanja svjedoka saradnika, koja je bila zakazana za 30.07.2018.godine, odložena za 20.08.2018.godine, ponovo odložena za 27.08.2018.godine (zbog otkazivanja punomoćja angažovanom braniocu od strane okrivljenog P.S. i nemogućnosti da se obezbijedi drugi angažovani branilac zbog njegove nedostupnosti na poziv suda), ponovo odloženo za 29.08.2018.godine zbog zahtjeva branilaca okrivljenih za izuzeće postupajućeg tužioca, a o čemu je odluku donio Glavni specijalni tužilac koja je uručena braniocima osim, braniocima K. S. koji je nedostupan na telefonske pozive SDT-a, M.D., P.V. i P.R., koji su prijem odluke najavili za 29.08.2018.godine. Očigledno je da su na potezu opstrukcije od strane odbrane, kako bi time odugovlačili istragu i izdejstvovali istek zakonskog roka trajanja pritvora u istrazi, čime bi se svi okrivljeni na taj način  našli na slobodi.

Ovim putem Specijalno državno tužilašvo ukazuje sudskim organima da se spriječe opstrukcije ovog krivičnog postupka.


06.07.2018.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva povodom diskusije poslanika Koče Pavlovića
 
U vezi sa navodima poslanika Koče Pavlovića, iznijetim u Skupštini Crne Gore 04. jula 2018. godine, u raspravi povodom Izvještaja o radu Agencije za ljekove i medicinska sredstva za 2017. godinu, obavještavamo javnost da je Specijalno državno tužilaštvo u predmetu osnovanom povodom novinskih napisa o navodnoj trgovini citostaticima našlo da ne postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvršilo bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.
 
Naime, provjeravajući okolnosti koje se odnose na nabavku i distribuciju ljekova – citostatika, utvrđeno je da u periodu od 2011. do 2013. godine Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore „Montefarm“ nije vršila uvoz ljekova iz Italije, ni od proizvođača niti od veledrogerija iz Italije.Takođe, NCB Interpol Rim je u svom dopisu naveo da se u Italijine vodi istraga protiv bilo kojeg građanina Crne Gore zbog međunarodne ilegalne trgovine ukradenim farmaceutskim proizvodima.
 
Stoga se diskusija poslanika Pavlovića i njegovo pominjanje firme Glosarij „u kontekstu jedne velike međunarodne afere“ ne može drugačije shvatiti nego kao još jedan jalovi pokušaj osporavanja rada Specijalnog državnog tužilaštva.

 

03.04.2018.godine – Saopštenje: U Sarajevu održan sastanak predstavnika Specijalnog državnog tužilaštva i UNDP-a

 
Specijalni tužilac i zamjenik Glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević, sastala se u Sarajevu sa vršiteljicom dužnosti Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić i predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Sastanak između predstavnika Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i Tužilaštva Bosne i Hercegovine održan je kao nastavak aktivnosti u okviru projekta "Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim licima, u organizaciji UNDP-a.

Tema razgovora bila je saradnja tužilaštva dvije zemlje u otkrivanju i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela ratnih zločina, kao i aktivnostima koje se odnose na traženje i identifikaciju nestalih osoba.

U dosadašnjoj saradnji, tužilaštva Crne Gore i Bosne i Hercegovine su razmjenjivala zahtjeve za međusobnu pomoć u predmetima koji se procesuiraju u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a projekat UNDP-a je upravo usmjeren na nastavak uspješne regionalne saradnje.


13.03.2018.godine - Saopštenje 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je rukovodilo radnjama u postupku izviđaja zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivičnu prijavu protiv 11 fizičkih lica, i to: N.V., M.J., M.K., B.B., M.M., M.P., V.M., S.L., R.Ž., M.N., I. T. i protiv 5 pravnih lica, te su u okviru izviđajnih radnji izvršeni i pretresi na više lokacija u Podgorici i to: stanova, poslovnih prostorija i jednog putničkog motornog vozila. U vezi sa navedenim jedno lice N.V. je lišeno slobode i u zakonskom roku će u ovom tužilaštvu biti dovedeno radi saslušanja, dok će ostala lica biti saslušana u redovnom postupku.


07.03.2018.godine - Saopštenje

U vezi sa događajem koji se odnosi na postupanje optuženog A.M. u predmetu formiranom zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, Specijalno državno tužilaštvo je, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, Višem sudu u Podgorici dostavilo odgovarajuće mišljenje.


13.02.2018.godine – Reagovanje SDT na navode da je Specijalno policijsko odjeljenje nastavilo “sa privođenjima poslanika Demokratskog fronta”

Informacija koju su prenijeli neki portali da je Specijalno policijsko odjeljenje nastavilo “sa privođenjima poslanika Demokratskog fronta” je netačna i zlonamjerna. Naime, u izviđajnom postupku koji vodi Specijalno državno tužilaštvo radi provjere zakonitosti donacija koje su uplaćivane Demokratskom frontu, odnosno Novoj srpskoj demokratiji, juče su uručeni pismeni pozivi pojedinim licima da dođu u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, kako bi dali izjavu u svojstvu građanina. Nikakvog privođenja nije bilo, a pozvana lica su imala mogućnost da u slučaju drugih obaveza, zatraže odlaganje saslušanjaza neki drugi datum. Prema tome, nije u pitanju nikakva “hajka Specijalnog tužilaštva na DF” već potpuno zakonito odvijanje izviđajnog postupka.


31.01.2018.godine – Po nalogu SDT-a slobode lišeno devet lica

Po krivičnoj prijavi Uprave policije - Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv droge i Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, slobode je lišeno  devet lica zbog osnovane sumnje da su učinili  krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, u sticaju sa  krivičnim djelom - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.  

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, ovim licima određeno je zadržavanje do 72 sata.  

Krivična prijava podnijeta  je protiv još dva lica koja nijesu dostupna državnim organima.


31.12.2017.godine - Intervju Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića dnevnom listu „Pobjeda“

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić otkrio je da je Tužilaštvo u prikupljanju dokaza u postupku pokušaja terorizma 16. oktobra 2016. godine imalo značajnu podršku međunardnih prijatelja Crne Gore, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i susjedne Srbije.

- Posebno su nam u prikupljanju dokaza za krivični postupak, pomogli oni najveći, a naši bezinteresni prijatelji – SAD i Velika Britanija. Osim njih, Srbija i njeni državni organi su kao i mi, a možda i više, doprinijeli da sve ostane u pokušaju.

Iako se radi o pojedincu, imajući u vidu njegovo zvanje, spominjem i preventivnu ulogu Mitropolita Crnogorskog Amfilohija, naročito tokom izbornog dana 16. oktobra, ističe Katnić.

Glavni specijalni tužilac je uvjeren da raspolaže brojnim materijalnim dokazima koji potkrepljuju sve tvrdnje iz optužnice.

- Mogu obećati stotinu ostavki, jer sam apsolutno siguran da je već sve dokazano i da će to biti potvrđeno osuđujućom presudom. Upravo je to već učinjeno u odnosu na devet optuženih u ovom predmetu, a što neki, izgleda, namjerno zaboravljaju.

Procitajte kompletan intervju


23.12.2017.godine - Saopštenje

Povodom konferencije za novinare koju je organizovao Demokratski front, u vezi sa tonskim zapisom koji se odnosi na iskaz koji je svjedok saradnik Saša Sinđelić dao prilikom saslušanja u tužilaštvu Republike Srbije, Specijalno državno tužilastvo obavještava javnost da se i u ovom slučaju, kao i do sada, kada su pitanju saopštenja i "saznanja" ovog političkog subjekta, radi o spinovanju javnosti i njihovom pokušaju da se sudski postupak i izvođenje dokaza izmjeste iz sudnice.

Zbog toga, radi javnosti, ističemo da je svjedok saradnik Saša Sinđelić iskaz u tužilaštvu Republike Srbije dao u svojstvu okrivljenog i tom prilikom iznio svoju odbranu u skladu sa procesnim ovlašćenjima koje mu kao okrivljenom pripadaju, a koji iskaz se ne može koristiti kao dokaz, imajući u vidu njegov status svjedoka saradnika u postupku pred Višim sudom u Podgorici. Osim toga, na glavnom pretresu koji je u toku, svjedok saradnik je objasnio zašto je dao navedeni iskaz i da je to učinio sa namjerom da obmane istražitelje i njihove aktivnosti usmjeri u drugom pravcu.


20.12.2017. godine – Poslanici Demokratskog fronta iznose neistine u Skupštini

Specijalno državno tužilaštvo demantuje neistinite navode Nebojše Medojevića iznijete za skupštinskom govornicom, da se Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić svake večeri sastaje sa Milom Đukanovićem, Acom Đukanovićem i Bebom Popović u restoranu „Leonardo“. Nije istina da se Glavni specijalni tužilac sastaje ili se sastajao sa navedenim licima. Glavni specijalni tužilac nikada se nije sastao, niti se susreo sa Acom Đukanovićem ili Bebom Popovićem na bilo kom mjestu, pa ni u pomenutom restoranu.

Radi objektivnog informisanja javnosti, ističemo da se Glavni specijalni tužilac nekoliko puta sastao sa Milom Đukanovićem, ali isključivo na zvaničnim sastancima, u vrijeme kada je Milo Đukanović obavljao funkciju Predsjednika Vlade Crne Gore. Tema tih, zvaničnih susreta, nikada nije bio ni jedan pojedinačni predmet koji se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu, pa tako ni predmeti koji se odnose na  poslanika Demokratskog fronta.

Specijalno državno tužilaštvo posebno ističe da je Nebojša Medojević iskoristio skupštinsku govornicu za iznošenje prijetnji Glavnom specijalnom tužiocu, poput one da će „neko za sve ovo platiti“. Osim neistina, Medojević je iznio i veoma teške kvalifikacije na račun Glavnog specijalnog tužioca, nazivajući ga ratnim zločincem, bolesnim tužiocem, te navodima da su mu date crvene čizme i oružje da ubija po Crnoj Gori.

Ovakvi istupi predstavljaju nastavak  svakodnevne prakse da se Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću prijeti zbog obavljanja službene dužnosti. Očigledno je da se radi o nastavku  pritiska i novom pokušaju zastrašivanja tužilaca da svoj posao ne rade u skladu sa zakonom, već u skladu sa željama i potrebama Nebojše Medojevića i drugih.  

Zbog toga ukazujemo da Specijalno državno tužilaštvo, kao dio jedinstvenog i samostalnog Tužilaštva, svoje odluke  donosi na osnovu činjenica i dokaza koji su pribavljeni na zakonom predviđen način i u zakonitom postupku, što će raditi i ubuduće.


11.12.2017. godine – SDT nije nadležno za povrede izbornih prava na lokalnim izborima

Povodom stavova koji su iznijeti u prethodnoj emisiji “Ukrštene riječi” (emitovanoj na TV PRVA 4.12.2017.godine) da je za izborne neregularnosti na lokalnim izborima nadležno Specijalno državno tužilaštvo, podsjećamo javnost da je Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu propisano da su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva isključivo povrede izbornih prava koje su se odnosile na parlamentarne izbore, održane 16.oktobra 2016.godine. 

Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu precizirano je da će se ovaj zakon primjenjivati do pravosnažnog okončanja svih postupaka pokrenutih povodom izbora 16.oktobra 2016. godine.

To znači da su za eventualne izborne neregularnosti na lokalnim izborima nadležna osnovna državna tužilaštva.


08.12. 2017.godine Branioci nastavljaju da odugovlače postupak

Povodom navoda koje su, na današnjem glavnom pretresu pred Višim sudom u Podgorici,  u predmetu terorizam u pokušaju, iznijeli advokat Miroje Jovanović i okrivljeni M.K. Specijalno državno tužilaštvo  ukazuje javnosti  da odbrana,  zamjenom teza i iznošenjem poluistina, nastavlja sa uobičajenom praksom  odugovlačenja i ometanja krivičnog postupka, a sve u cilju  obmanjivanja javnosti.

Specijalno državno tužilaštvo ukazuje da je na samom početku današnjeg glavnog pretresa okrivljeni M.K tražio riječ. Učinio je to prije nego što je Sud  saopštio odluke u pogledu prigovora  koje su branioci  iznijeli na jučerašnjem pretresu. Očigledno je da je okrivljeni već tada  htio  da traži  izuzeće Predsjednice Vijeća i Predsjednika Višeg suda, kao procesnu radnju koja neminovno dovodi do odlaganja glavnog pretresa. Dokaz za to jeste i činjenica da se naknadno samo pridružio zahtjevima koje je iznio branilac.

U razlozima za izuzeće  branilac i okrivljeni uporno navode da je Glavni specijalni tužilac u sudnici pocijepao dokument, pa javnosti ukazujemo da tom prilikom nije pocijepan nikakav dokument, već fotokopija nekog dokumenta, za koji odbrana nije navela odakle potiče.

Napominjemo da je ova fotokopija tužilaštvu na glavnom pretresu predata suprotno Zakoniku o krivičnom postupku - prije nego što je Sud donio odluku da li fotokopija uopšte predstavlja neki dokument, te ukoliko predstavlja,  da li on uopšte može biti dokaz u ovom krivičnom postupku.

Uporni pokušaji pojedinih branilaca da u dokazni postupak, na zakonom nedozvoljen način, uvrste određena dokumenta takođe su vid ometanja i odugovlačenja postupka, jer to čine lica koja su dužna da poznaju Zakonik o krivičnom postupku i da postupaju u skladu sa njim. Konačno, radilo se o papiru koji je bio vidno zamašćen i zaprljan nepoznatom supstancom, zbog čega ga je i valjalo, bez odlaganja, uništiti.

U razlozima za traženja izuzeća okrivljeni M.K., takođe, navodi da je Sud njega i okrivljenog A.M. više puta kažnjavao  udaljavanjem iz sudnice,  što je nesporno, ali je isto tako nesporno da  su oni udaljeni iz sudnice zbog svog ponašanja. Napominjemo da se dešavalo i da okrivljeni sami traže da budu udaljeni, što su jasno  i saopštavali.

Da su i današnji zahtjevi za izuzeće sračunati  s ciljem odugovlačenja postupka i da je to taktika odbrane u ovom krivičnom postupku, javnost je mogla da čuje i od samih okrivljenih, kada su javno saopštili da su namjerno tražili izuzeće sudije i prekid postupka, kako bi obavljali druge aktivnosti.


03.12.2017.godine – predati novac u Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije

Povodom novih neosnovanih tvrdnji Demokratskog fronta da je Glavni specijalni tužilac prisvojio 125.500 eura, koje je svjedok saradnik S.S. u predmetu terorizam u pokušaju predao policiji, radi objektivnog informisanja javnosti, Specijalno državno tužilaštvo ukazuje da u spisima predmeta postoje svi dokazi da novac nije predat nadležnim državnim organima Crne Gore. Predati novac nalazi se gdje i treba – u Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije. U nemogućnosti da pred sudom demantuju do sada iznijete činjenice, okrivljeni u predmetu terorizam u pokušaju nastavljaju da obmanjuju javnost saopštenjima političkih organizacija i navodnim informacijama iz pouzdanih izvora. Specijalno državno tužilaštvo napominje da su okrivljeni imali i da i dalje imaju šansu da sva svoja saznanja sami iznesu pred sudom i javnošću. Oni to, medjutim, ne čine što je još jedan pokazatelj da pažnju javnosti sa činjenica koje ih terete, nastoje prenijeti na stvari koje su izmišljene i plasirane s ciljem pokušaja diskreditacije Glavnog specijalnog tužioca i postupka koji je u toku.


25.11.2017.godine – SDT Neće komentarisati navode o nepostojanju materijalnih dokaza u optužnici u predmetu terorizam u pokušaju

Optužnica specijalnog državnog tužilaštva, u predmetu terorizam u pokušaju, nakon postupka sudske kontrole, stupila je na pravnu snagu, jer je sud našao da postoji dovoljno dokaza u pravcu osnovane sumnje u odnosu na krivična djela koje se optuženima stavljaju na tert.

Specijalno državno tužilaštvo neće se upuštati u polemiku i komentarisati navode u kojima se iznose tvrdnje da ne postoje materijalni i drugi dokazi u optužnici, naročito što takve tvrdnje iznose lica koja nijesu imala uvid u sadržinu dokaza koji su predloženi optužnicom i koji se nalaze u spisima predmeta i nemaju saznanja kako se vrši sudska ocjena dokaza i koje činjenice se iz kojih dokaza utvrdjuju i proizilaze.

Očito je, što je Specijalno državno tužilaštvo više puta naglašavalo, da su ovakva tumačenja i ocjene usmjerene na ometanje krivičnog postupka i predstavljaju svojevrstan pritisak na rad pravosudnih organa.


20.11.2017.godine – Svi odgovori na glavnom pretresu

Povodom saopštenja predsjedništva Demokratskog fronta, koje je objavljeno 20.11.2017 godine, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da će na sva pitanja koja se tiču krivične odgovornosti okrivljenih i krivičnih djela koja su predmet postupka odgovoriti kroz prezentovanje dokaza.

Specijalno državno tužilaštvo to će, u skadu sa svojom Ustavom i zakonima definisanom ulogom, uraditi na glavnom pretresu koji se pred Višim sudom u Podgorici protiv okrivljenih vodi zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.


11.11.2017. godine – Optužnica u predmetu terorizam u pokušaju zasnovana na materijalnim i personalnim dokazima

Povodom saopštenja ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova upućenog deputatu ruske Dume, a koje je prenijelo i tumačilo  Predsjedništvo Demokratskog fronta, Specijalno državno tužilaštvo  ukazuje da  optužnica u predmetu pod radnim nazivom „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana  na činjenici  da su ruski državljani  E. Š. i V. P., lišeni slobode na teritoriji Crne Gore ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, a koji su bili ocjena pravosudnih organa Crne Gore, pri čemu je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P.  izvršili  krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sva obraćanja javnosti Specijalnog državnog tužilaštva u proteklih godinu zasnovana su na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmjenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage. Ono što je sigurno jeste činjenica da  javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana. Naprotiv.

Zvanični  organi Ruske federacije  su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima. Na žalost razmjena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila, jer uprkos tome što su to crnogorski državni organi tražili, u skladu sa  Međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom  između Federacije Rusije i Crne Gore, državni organi Rusije  nijesu postupali  po zamolnicama, zahtjevima  i dostavljali  podatke u vezi sa krivičnim postupkom.

Vezano za postupak koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, državni organi Rusije treba da odgovore, iz kog razloga  nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva kojom je traženo da se u svojstvu osumnjičenih saslušaju V.P. i E. Š. (za koga je  u toku istrage utvrđen pravi identitet), te koji je to  državni organ Rusije i zašto ovom licu izdao lažni pasoš, da li je  to lice državni službenik koji je bio zaposlen  u diplomatskim predstavništvima Ruske federacije kao vojni izaslanik i konačno da li je zaposlen  u bilo kojoj od  bezbjedonosnih službi Ruske Federacije; a nakon toga i da postupe po međunarodnoj zamolnici i da, u zakonom i međunarodnim ugovorima predviđenoj proceduri, obezbijede  Specijalnom državnom tužilaštvu da prisustvuje saslušanju  ovih lica.

Tako bi se ova lica, između ostalog, izjasnila da li su stupali u kontakt sa svjedokom saradnikom S.S., davali mu novac i uputstva šta treba da radi vezano za  krivično djelo - terorizam u pokušaju, te posebno da objasne prirodu i razloge sastanaka na Kalemegdanu sa S. S. u vezi sa kojim susretima su objavljene i fotografije.

Umjesto toga, nadležni organi Ruske Federacije su se oglušili na zamolnicu i na urgenciju Specijalnog državnog tužilaštva, niti su obavijestili Specijalno državno tužilaštvo o razlozima nepostupanja  po zamolnici i zahtjevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji.

Državni organi Ruske Federacije, takođe, nijesu objasnili  na osnovu  kojih činjenica je odobren status političke izbjeglice, državljaninu Crne Gore, A.N. kada je traženo njegovo izručenje radi sprovođenja krivičnog postupka, a za kog postoje materijalni dokazi da je osnovano sumnjiv za izvršenje najtežih krivičnih djela u međunarodnom pravu.

S obzirom na saopštenje ministra inostranih poslova Ruske Federacije i ovim putem, od državnih organa Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete Međunarodnim Konvencijama i Ugovorima) tražimo  da u skladu sa preuzetim obavezama izvrše do sada zahtijevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak.

Ovim putem  Specijalno državno tužilaštvo još jednom ukazuje da je optužnica zasnovana  na materijalnim i personalnim dokazima  koji u svojoj neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret.


08.11.2017.godine – Demanti informacija objavljenih u dnevnom listu „DAN“

U dnevnim novinama „Dan“ objavljeno je da je iz Specijalnog državnog tužilaštva obmanuta javnost tvrdnjom koju je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio u Biltenu Državnog tužilaštva Crne Gore, da su od S.M. oduzeli 1.096.000 eura.

Budući da se radi o iznošenju neistina s ciljem diskreditovanja Specijalnog državnog tužilaštva, dužni smo radi pravilnog informisanja javnosti da saopštimo sljedeće činjenice:

Viši sud u Podgorici, nakon pravosnažnosti rješenja kojim se usvaja Sporazum o priznanju krivice, zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i optuženog S.M., 12.09.2016. godine donio je presudu Kvs. 72/16 kojom je optuženog S.M. osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 10 (deset) mjeseci i na jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 50.000,00 (pedeset hiljada) eura.

Istom presudom optuženi je obavezan da zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja (iz čl. 416 st. 3 u vezi sa čl. 25 i 49 Krivičnog zakonika Crne Gore) izvršenog na organizovan način, oštećenoj Opštini Budva na ime imovinskopravnog zahtjeva isplati iznos od 1.096.481,39 eura, na račun Opštine Budva u roku od 1 godine od dana pravosnažnosti presude.

Budući da je ovaj rok istekao sredinom septembra ove godine, a da optuženi S. M. nije uplatio navedeni iznos, Opština Budva će na osnovu izvršne isprave – ugovora o hipoteci, odnosno založne izjave, naplatiti svoje potraživanje po odredbama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Čitaocima ostavljamo da procijene ko ovdje obmanjuje javnost.


06.11.2017.godine – Državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode zbog pranja novca i utaje poreza

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja lišili su slobode više lica, državljana Crne Gore i Makedonije, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela – utaja poreza i doprinosa i pranje novca,  izvršena na organizovan način.

Postoji osnov sumnje da su lica lišena slobode osnovala preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori, čije poslovne strukture su koristili za izdavanje “fiktivnih faktura” za neizvršene usluge, robu i radove. Na taj način su sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura i državnom  Budžetu Crne Gore  nanijeli štetu od više stotina hiljada eura.

Obavještenje o sumnjivoj transakciji službenici Specijalnog policijskog odjeljenja dobili su od Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sprovedene su neophodne policijske mjere i radnje, na osnovu kojih je Viši sud u Podgorici donio Naredbe za pretresanje više lica. 

Naredba je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić i u koordiniranoj akciji izvršeno je više pretresa, nakon kojih su državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode. Protiv njih je podnijeta krivična prijava uz koju su predati Specijalnom državnom tužilaštvu.


27.10.2017.godine - Saopštenje

Pred Višim sudom u Podgorici u toku je glavni pretres u predmetu koji se, po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, odnosi na krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Poslije iznošenja odbrane optuženih i saslušanja svjedoka saradnika, biće saslušani i drugi predloženi svjedoci, nakon čega će, u nastavku kontradiktornog sudskog postupka, uslijediti izvođenje materijalnih dokaza.

Nakon toga biće moguće dovoditi u vezu iskaze optuženih međusobno, kao i sa iskazima svjedoka. Potom će se materijalnim dokazima provjeriti istinitost, kako iskaza optuženih, tako i svjedočkih iskaza. Sve to će, po uvjerenju tužilaštva, u potpunosti dovesti do utvrđivanja materijalne istine u predmetnoj krivično pravnoj stvari.07.10.2017.godine – Specijalno tužilaštvo negira navode DF-a

Specijalno državno tužilaštvo negira tvrdnje da je jedan od osumnjičenih za krivično djelo pranje novca, u vezi sa tim krivičnim djelom pominjao ime gradonačelnika Podgorice.

Specijalno državno tužilaštvo, takođe, negira navode da se Glavni specijalni tužilac povodom ovog predmeta konsultovao sa bilo kim.

Glavni, kao i drugi specijalni tužioci, prilikom donošenja odluka u bilo kom predmetu, konsultuju isključivo Ustav i Zakon.


30.09.2017.godine – Saopštenje – Određeno zadržavanje do 72 sata za svih šest lica osumnjičenih za pranje novca

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu za šest lica koja su lišena slobode zbog sumnje da su učinili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca donijeto je Rješenje o zadržavanju do 72 sata.

Šest lica, koja se sumnjiče za navedena krivična djela, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, slobode su lišili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Slobode su lišeni – N.P., V.R., P.P.,D.V.,G.G., V.S..


30.09.2017.godine – Saopštenje – Zadržavanje do 72 sata osumnjičenima za pranje novca

U Specijalnom državnom tužilaštvu u toku je saslušanje lica koja su lišena slobode zbog sumnje da su učinili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Za dva, do sada saslušana lica, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Šest lica, koja se sumnjiče za navedena krivična djela, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, slobode su lišili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Slobode su lišeni – N.P., V.R., P.P., D.V., G.G., V.S..


28.09.2017. godine - SDT: Pojedini branioci pokušavaju da odugovlače postupak

U toku glavnog pretresa, koji se vodi po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, pojedini branioci optuženih u kontinuitetu preduzimaju radnje čiji je jedini cilj odugovlačenje i opstrukcija postupka.

Sa tim ciljem je prošle sedmice podnijet zahtjev pojedinih branilaca i optuženih za odbacivanje optužnice.

Radi cjelovitog i ispravnog informisanja javnosti Specijalno državno tužilaštvo podsjeća da u toku glavnog pretresa optužnica može biti odbačena u smislu člana 367 Zakonika o krivičnom postupku samo ako se utvrdi da sud nije stvarno nadležan, ako se postupak vodi bez optužbe ovlašćenog tužioca ili postoje druge okolnosti koje isključuju gonjenje. Međutim, ako se pojave sumnje da je do presude došlo usljed krivičnog djela sudije ili lica koje je vršilo dokaznu radnju, dakle u ovom slučaju državnog tužioca, jedino se mogu imati u vidu odredbe člana 424 Zakonika o krivičnom postupku koji propisuje da se krivični postupak u korist okrivljenog može ponoviti nakon pravosnažnosti presude, ako je do presude došlo usled krivičnog djela sudije ili lica koje je vršilo dokaznu radnju, dakle jedino u postupku po vanrednim pravnim ljekovima.

Prošle sedmice pojedini branioci optuženih iznijeli su tvrdnje da zapisnik o saslušanju svjedoka S.N.  ne može biti dokaz u krivičnom postupku, jer nije potpisan.

Radi cjelovitog i ispravnog informisanja javnosti podsjećamo da član 210 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, propisuje da ako saslušano lice odbije da potpiše zapisnik to će se konstatovati u zapisniku kao i razlog odbijanja, što je i učinjeno u konkretnom slučaju. Napominjemo da svjedok, koji je u Republici Srbiji saslušavan po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, nije sporio sadržinu zapisnika, već je odbio da ga potpiše iz razloga što je zapisnik trebalo da bude dostavljen nadležnim pravosudnim organima Crne Gore, što je, kakao smo iznijeli, detaljno navedeno u zapisniku.

Nepotpisivanje zapisnika u konkretnom slučaju je bez pravnog dejstva na dokaznu vrijednost onoga što se navodi u zapisniku.

Iz navedenog je jasno da zahtjev pojedinih branilaca nije pravno osnovan, te da je jedini cilj odugovlačenje postupka

Konstatujemo da su pokušaji opstrukcije procesa od strane pojedinih branilaca optuženih nastavljeni i danas.

Napominjemo da će Tužilaštvo, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom i u kontradiktornom sudskom postupku rukovoditi se procesnim načelima, u cilju utvrđivanja materijalne istine u predmetnoj krivično-pravnoj stvari.


21.09.2017.godine  - Zajedničko saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije - Nakon pretresa u Budvi slobode lišena dva lica

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja obavili su pretres više objekata u Budvi, za koje je postojao osnov sumnje da su ih pojedina lica, pripadnici kriminalne organizacije koja djeluje na teritoriji više primorskih opština, koristila za skrivanje predmeta i sredstava za izvršenje teških krivičnih djela.

Pretres je obavljen u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije, Posebne jedinice policije i Centra bezbjednosti Budva, na osnovu naredbi za pretresanje Višeg suda u Podgorici.

Tokom pretresa pronađena je veća količina opreme, oružja i municije za koje nijesu izdata odobrenja za posjedovanje oružja.

Nakon izvršenih pretresa, dva lica (I.P. I B.P.) lišena su slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija. Oni će uz krivičnu prijavu biti predati Specijalnom državnom tužilaštvu.


19.09.2017.godine – Slobode lišena tri lica

Zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, slobode su lišena tri lica - I.P, P.D, L.R.     

U toku istrage koju Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv okrivljenog M.N i drugih zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su M.N i N.M organizovali kriminalnu organizaciju i preko članova te organizacije, među kojima su i  aktivisti PZP-a i DF-a, u legalne tokove na teritoriji Crne Gore stavljali više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti. Tim novcem su se vršilla plaćanja aktivista DF-a i angažovali pripadnici DF-a i sa njima bliska lica koja su vršila uplate tog novca u vidu donacija u filijalama poslovnih banaka u CG, zatim su se za potrebe aktivnosti navedenih političkih subjekata,  bez odobrenja bavila bankarskom djelatnošću - konverzijom novca, zamjenom  valute USD za EUR radi njihovog stavljanja u legalne tokove,  te tim novcem vršila plaćanje lica koja su obavljala poslove marketinga za kampanje DF-a, vršila plaćanja zakupa objekata koji su bili korišćeni za potrebe kampanje,  kao i opreme koja je korišćena za kampanju DF-a .

Iz do sada prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da su  i I.P, P.D, L.R, kao članovi navedene kriminalne organizacije preuzimali novac u valuti USD od člana kriminalne organizacije, koji potiče od kriminalne djelatnosti i u više navrata vršili konverziju novca u poslovnim bankama na teritoriji Crne Gore stavljajući ga na taj način u legalne tokove.


22.07.2017.godine – Okrivljeni N.M. nije pozvan u SDT da pomaže

Specijalno državno tužilaštvo demantuje navode okrivljenog N.M. da je u Specijalno državno tužilaštvo pozvan kako bi pomogao forenzičarima da pristupe njegovom računaru.

Okrivljenom N.M. i njegovom braniocu  iz Specijalnog državnog tužilaštva, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, upućen je poziv kako bi prisustvovali istražnoj radnji pretresa i vještačenja računara koji je prethodno oduzet od okrivljenog.

Zakonik o krivičnom postupku, takođe, propisuje da je okrivljeni dužan da saopšti password koji koristi za navedeni računar, što je okrivljeni N.M. i učinio.

Da je poštovanje Zakonika o krivičnom postupku jedini razlog pozivanja u Specijalno državno tužilaštvo jasno je saopšteno i okrivljenom, ali i pored toga on je nakon završene istražne radnje svjesno obmanuo javnost.


21.07.2017.godine – SDT poštuje međunarodne standarde

Radi razjašnjenja eventualnih nedoumica, koje bi javnost mogla da ima, u vezi sa navodima više branilaca okrivljenih u predmetu „terorizam u pokušaju“, sa pretresa od 20.07.2017.godine, povodom pribavljanja i izuzimanja sadržaja mobilnih telefona koji su objavljeni od strane Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno državno tužilaštvo ukazuje da je u potpunosti postupalo i postupa u skladu sa Ustavom, zakonima Crne Gore, kao i međunarodnim konvencijama i odlukama Međunarodnog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava.

Ovo se posebno odnosi na postupanje prilikom korišćenja podataka koji su zaštićeni povjerljivošću odnosa između advokata i klijenata.

Kao što je već saopšteno, Specijalno državno tužilaštvo je, prilikom ispitivanja postojanja osnovane sumnje da li je izvršeno krivično djelo davanje mita putem podstrekavanja, vršeći svoju Ustavom i zakonima definisanu ulogu, u skladu sa zakonom i po naredbi nadležnog suda došlo u posjed podataka iz mobilnih telefona advokata G.R.
 
Ne sporeći obavezu poštovanja prava na povjerljivost komunikacije između advokata sa svojim klijentima, sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Versini – Campinchi i Crasnijanski protiv Francuske, stala je na stanovište da postoji granica prava na povjerljivost komunikacije i ista je ograničena nacionalnim pravosudnim interesima. Naime, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno prihvatio da se komunikacija između advokata i klijenta može koristiti čak i ako pojedinac koji je predmet gonjenja pravosuđa u početku nije bio označen kao meta sudskog postupka.

Drugim riječima, Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da nema kršenja čl.8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, ni u situaciji kada je komunikacija izuzeta od advokata, koji u tom trenutku nijesu bili predmet krivičnog gonjenja. 

U situaciji advokata G.R. postoji osnov sumnje da je izvršio krivično djelo davanje mita putem podstrekavanja, što je Viši sud u Podgorici prihvatio izdavanjem naredbe za oduzimanje i pretres mobilnih telefona.

Sama presuda Evropskog suda za ljudska prava ukazuje da se dobijeni materijal o komunikacijama između advokata i klijenta može koristiti i protiv tih advokata u disciplinskim postupcima. 

Kao što je već i navedeno, iz same komunikacije koja je objavljena od strane Specijalnog državnog tužilaštva, utvrđeno je da su pojedini advokati prekršili Kodeks profesionalne etike advokata, pa je tako advokat G.R. javne nastupe, pod maskom stručne djelatnosti, koristio radi agitovanja u korist svog klijenta i podsticanja pritisaka u predmetu čiji je postupak u toku, što proizilazi iz komunikacija koje su prethodno i objavljene.

Takođe, komunikacija između advokata G.R. i M.P. ukazuje na dalje kršenje Kodeksa, prilikom gostovanja G.R. u TV emisiji, koje je za advokate imalo zadovoljavajući efekat “podizanja prašine”.

Komunikacija pokazuje  da se planiraju i drugi koraci kako bi se javnosti prezentovale određene izjave, kao navodni dokazi, o nezakonitom postupanju tužilaštva i time stvorio dodatni pritisak javnosti na tužilaštvo, a potom i podnijela krivična prijava protiv Glavnog specijalnog tužioca. 
Iz same komunikacije je očigledno da je podnošenje krivične prijave potpuno neosnovano i služi za stvaranje medijskog pritiska i opstruiranje samog krivičnog postupka.

Koliko je povrijeđen Kodeks profesionalne etike advokata, u dijelu gdje se advokat G.R. koristi nedopuštenim i nečasnim sredstvima najbolje ilustruje i komunikacija koja je prezentovana u dijelu koji se odnosi na postupanje advokata G.R. u predmetu pod radnim nazivom „A2A“. 

Iz ove komunikacije se veoma jasno može utvrditi  da advokat zloupotrebljava činjenicu da poznaje Glavnog specijalnog tužioca. Koristeći to poznanstvo, s ciljem sticanja imovinske koristi i vršenja pritiska na samog klijenta, advokat klijente navodi na vršenje krivičnih djela.

Imajući  u vidu odluke Evropskog suda za ljudska prava, Specijalno državno tužilaštvo je prilikom objavljivanja komunikacija poštovalo sve odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, uključujući i čl.8 Konvencije (pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života). Ovaj član štiti upravo povjerljivost odnosa između advokata i klijenta, na način što nije objavljena bilo kakva komunikacija koja ugrožava prava klijenta na odbranu. 

U konkretnom slučaju komunikacije koje su objavljene odnose se samo i isključivo na vaninstitucionalno djelovanje advokata, njihovih klijenata i drugih lica. Objavljene komunikacije na bilo koji način ne zadiru u pravo na odbranu, imajući u vidu da je komunikacija između ovih lica usmjerena isključivo na stvaranje pritiska i omalovažavanja državnih institucija i krivičnog postupka koji je u toku, a ne nikako na odbranu njihovih klijenata u samom krivičnom postupku.

Motiv objavljivanja saopštenja od 17.07.2017.godine jeste isključivo pravo javnosti da zna u kakvim okolnostima Specijalno državno tužilaštvo obavlja svoje zadatke definisane Ustavom i zakonom, sa ciljem da javnost razumije sve forme specijalnog rata koji se duže vrijeme vodi protiv Specijalnog državnog tužilaštva.


17.07.2017.godine – Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata

Specijalno državno tužilaštvo je od svog osnivanja do danas profesionalno i zakonito obavljalo poslove i radnje iz svoje nadležnosti, te u tom cilju imalo veoma dobre rezultate koji su prezentovani javnosti u prethodnom periodu, kako u pogledu borbe protiv korupcije na visokom nivou, tako i u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala, što potvrđuje činjenica da je u tim postupcima državi Crnoj Gori vraćena imovinska korist od preko 25 miliona eura i da su osuđujućim presudama brzo okončani postupci protiv velikog broja okrivljenih.

I pored toga, kao što je Specijalno državno tužilaštvo ukazivalo u prethodnom periodu, protiv Glavnog specijalnog tužioca, specijalnih tužilaca i Specijalnog državnog tužilaštva, vodi se specijalni rat, kako bi se postignuti rezultati omalovažili, a Specijalno državno tužilaštvo spriječilo da kroz istražni postupak pribavi dovoljno kredibilne dokaze za krivična djela koja su izvršili okrivljeni i prezentuje ih pred nadležnim sudom.

U cilju objektivnog informisanja javnosti i posebno sagledavanja oblika i formi specijalnog rata koji traje protiv Specijalnog državnog tužilaštva, te posebno rasvjetljavanja oblika i formi i propagandnih aktivnosti u okviru tog plana, prezentujemo javnosti dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona koje je koristio advokat G. R., kao i druge dokaze koji su izuzeti po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, u krivičnom postupku zbog sumnje da je advokat G.R. podstrekavao na davanje mita predstavnike kompanije “A2A”, u čijem vlasništvu su akcije Elektroprivrede Crne Gore u ukupnoj vrijednosti od oko 250 miliona eura (koje su blokirane po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva odlukom Višeg suda u Podgorici), kao i u vezi sa predmetom stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, utvrđeno je da je advokat G.R. zajedno sa poslanicima N.M., A.M. i M.K. učestvovao i vodio kampanju protiv Glavnog specijalnog tužioca i tužilaca koji su radili i rade na tim predmetima, sa ciljem, kako je navedeno, opstruiranja istraga koje se vode u krivičnim predmetima.

Dio komunikacija između advokata G.R. i drugih lica prezentujemo u cilju objektivnog informisanja javnosti, te u cilju otkrivanja medijskih manipulacija i planskog vaninstitucionalnog djelovanja ovih lica, i prezentovanja činjenica koje nepobitno ukazuju da je Glavni specijalni tužilac, kao i Specijalno državno tužilaštvo izloženo pokušajima medijske diskreditacije, opstruiranja rada i diskreditovanja ličnosti tužilaca, s ciljem sprječavanja dokazivanja krivičnih djela i otkrivanja učinilaca tih krivičnih djela.

U prilogu pročitajte kompletan dokument


30.06.2017.godine – Reagovanja na netačno iznijete tvrdnje tokom zasjedanja Skupštine Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo negira tvrdnje iznijete tokom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Crne Gore da su u slučaju poslanika N.M. primjenjivane mjere tajnog nadzora.

Netačno tumačeći Zahtjev za odobrenje da se protiv poslanika Skupštine Crne Gore može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor, poslanici Aleksandar Damjanović i Nebojša Medojević su saopštili da se poslanici Skupštine Crne Gore prisluškuju, što nije tačno.

Od svog formiranja Specijalno državno tužilaštvo nije primjenilo mjere tajnog nadzora ni prema jednom poslaniku, sudiji, tužiocu, advokatu.

U konkretnom slučaju mjere tajnog nadzora primjenjivane su prema drugom licu, osumnjičenom u ovom predmetu, a sa kojim je komunicirao poslanik N.M. , što jasno proizilazi iz Zahtjeva koji je dostavljen Skupštini.

Tokom skupštinskog zasjedanja iznijete su i druge brojne netačne tvrdnje, poput navodnog citiranja Glavnog specijalnog tužioca ,,da će vezati ili sputati Medojevića”. Glavni specijalni tužilac javno poziva Medojevića i bilo koga drugog, ko iznosi slične tvrdnje, da saopšte pred kim je i kad Glavni specijalni tužilac nešto slično izjavio.   


 

02.06.2017. – Zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja 

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je 30.05.2017.godine Skupštini Crne Gore zahtjev za odobrenje da se protiv poslanika Skupštine Crne Gore N.M. može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

U prilogu je zahtjev.......otvorite dokument


24.05.2017.godine – Održano ročište za potvrđivanje optužnice Specijalnog državnog tužilaštva

Višem sudu u Podgorici održano je ročište za kontrolu i potvrđivanje optužnice u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Specijalni državni tužilac tokom višesatnog ročišta iznio je brojne dokaze na kojima se optužnica zasniva, predložio saslušanje jedanaest svjedoka, predstavljanje 118 materijalnih dokaza, preslušavanje telefonskih razgovora snimljenih mjerama tajnog nadzora.

U predmetu koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, osumnjičeno je ukupno 25 lica, među kojima su dvojica ruskih državljana i dvojica srpskih državljana za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica.

Postoji osnovana sumnja da je jedno od tih lica, osim navedenih, izvršilo i krivično djelo – pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

U dosadašnjem postupku 9 okrivljenih za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije priznalo je krivicu.


15.05.2017.godine - Saopštenje - Lišeni slobode zbog pranja novca

Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, slobode su lišena četiri lica, zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.                                    

Slobode su lišeni M.N., D.V., Ž.Š. i G.K.


08.05.2017. godine – Saopštenje – SDT nije nadležno za povrede izbornih prava na lokalnim izborima

Povodom informacija u medijima da je za izborne neregularnosti na lokalnim izborima nadležno Specijalno državno tužilaštvo, kao i krivičnih prijava koje se podnose Specijalnom državnom tužilaštvu u slučaju lokalnih izbora u Herceg Novom, podsjećamo javnost da je Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu propisano da su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva povrede izbornih prava (propisanih u glavi šesnaest Krivičnog zakonika Crne Gore) koje se odnose na parlamentarne izbore, održane 16.oktobra 2016.godine. 

Zakonom o dopuni zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu precizirano je da će se ovaj zakon primjenjivati do pravosnažnog okončanja svih postupaka pokrenutih povodom izbora 16.oktobra 2016. godine.

Specijalno državno tužilaštvo će sve dostavljene prijave koje se odnose na sumnje da je došlo do povrede izbornih prava na lokalnim izborima u Herceg Novom, proslijediti nadležnom tužilaštvu.


08.05.2017.godine – Saopštenje – Specijalno državno tužilaštvo stavove iznosi u sudnici

Povodom interesovanja novinara iz više redakcija za komentar stavova i tvrdnji branilaca i okrivljenih u predmetu koji se odnosi na krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, obavještavamo javnost da će Specijalno državno tužilaštvo sve stavove i dokaze u ovom, kao i u svakom drugom predmetu, iznositi isključivo u sudnici. 


08.05.2017.godine – Reagovanje na netačne tvrdnje dnevnog lista DAN
 
Radi tačnog informisanja javnosti, Specijalno državno tužilaštvo demantuje tvrdnje objavljene u današnjem broju dnevnog lista DAN, pod nazivom - Tužilaštvo za 18 mjeseci nije preduzelo ni jednu radnju u predmetu „Telekom“ – Istragu vode da je ne završe.

Kao što je javnost ranije informisana u ovom predmetu istraga je u toku. Specijalno državno tužilaštvo kontinuirano preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje i činilo je to i u prethodnih 18 mjeseci.

Netačni su i navodi iz teksta da je dnevnom listu DAN iz Specijalnog državnog tužilaštva saopšteno bilo kakva informacija koja se odnosi na ovaj ili neki drugi predmet, jer Specijalno državno tužilaštvo ne sarađuje sa dnevnim listom DAN i novinarima ovog lista zbog neprofesionalnog odnosa ne odgovara na pitanja. Potvrda (ne)profesionalizma jeste i činjenica da se novinari ovog dnevnog lista pozivaju na informacije koje su navodno dobili iz Specijalnog državnog tužilaštva, što nije tačno.


26.04.2017.godine – Zbog zloupotrebe položaja slobode lišeno osamnaest lica

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva slobode je lišeno osamnaest lica zbog osnovane sumnje da su izvršili  krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Osnovano se sumnja da su se osumnjičeni od marta 2006.godine u Nikšiću, Podgorici i Cetinju, u svojstvu odgovornih lica u dva pravna lica, kao i službenih lica u nadležnim državnim organima, udružili u kriminalnu grupu, radi sticanja nezakonite dobiti.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni koristili privredne strukture dva pravna lica, vršili uticaj na službena lica u državnim organima, na način što su preduzimali radnje u okviru svojih ovlašćenja u privrednim društvima radi sticanja nezakonite dobiti, a službena lica u državnim organima preduzimala službene radnje u okviru poslova i radnih zadataka koja nijesu u interesu službene dužnosti koje obavljaju, već u interesu realizovanja kriminalnog plana, zbog čega je nastala znatna materijalna šteta po društvenu zajednicu.


19.04.2017.godine – Po nalogu SDT-a slobode lišeno dvanaest lica
 
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva slobode je lišeno dvanaest lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Nalog za lišenje slobode izdat je za još tri lica koja trenutno nijesu dostupna.

Osnovano se sumnja da je početkom 2008.godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica.

Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita.


12.04.2017.godine – Saopštenje – Sastanak sa ministrom pravde pokrajine Bavarske


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su u Podgorici, sa delegacijom njemačke pokrajine Bavarska koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori. Delegaciju predvodi ministar pravde pokrajine Bavarska Vinfrid Bausbak.

Tokom sastanka Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom Državnog tužilaštva i nadležnostima koje su propisane zakonom. Stanković je istakao da je Državno tužilaštvo samostalan organ i da su tužioci prilikom donošenja odluka nezavisni u svom radu.

Glavni specijalni tužilac upoznao je goste sa rezultatima koje je Specijalno državno tužilaštvo ostvarilo u prethodnom periodu u borbi protiv korpupcije i organizovanog kriminala.

Sagovornici su se saglasili da je ostvarivanje mjerljivih rezultata iz oblasti vladavine prava imperativ za nadležne državne organe svih savremenih država.

Gonjenje učinilaca krivičnih djela, pogotovo u oblasti organizovanog i sajber kriminala može da bude efikasno samo ukoliko postoji kvalitetna međudržavna saradnja nadležnih organa, zaključeno je tokom sastanka.


10.04.2017.godine – Saopštenje Secijalnog državnog tužilaštva
    
Glavni specijalni tužilac je ranije dao svoj sud o ličnosti svjedoka saradnika S.S., kada je izjavio da se radi o vrlo sposobnoj osobi za izvršenje određenih zadataka, fanatiku koji je u kriminalnu organizaciju stupio ne zbog novca, već iz ubjeđenja, te da je njegov isključivi motiv bio da kao “dokazani panslovenski patriota” pomogne da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Postavljanje pitanja kredibiliteta S.S. u vezi sa njegovim statusom svjedoka saradnika ima za cilj da se u javnosti stvori negativan stav prema validnosti krivičnog postupka koji je u toku i potvrđuje da organizatori kriminalne organizacije ulažu velike napore kako bi spriječili osudu njenih pripadnika. Jer, ovo pitanje bi trebalo da postave, ne Specijalnom državnom tužilaštvu, već sebi upravo oni koji ne biraju sredstva, metode ni izvršioce za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Podsjećamo, članom 125 Zakonika o krivičnom postupku propisano je da “državni tužilac može sudu dati predlog da se kao svjedok sasluša pripadnik kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe koji na to pristane, protiv koga je podnijeta krivična prijava ili se vodi krivični postupak za djelo organizovanog kriminala iz člana 22 tačka 8 ovog zakonika, ako je izvjesno:

    - da će njegov iskaz i dokazi koje pruži sudu znatno doprinijeti dokazivanju tog krivičnog djela i krivice učinilaca ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprječavanju drugih krivičnih djela kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe i

    - da je značaj njegovog iskaza za dokazivanje tih krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”.

Iz odredbi ovog člana ZKP-a jasno je da se status svjedoka saradnika ne određuje bilo kojem licu koje može dati podatke o krivičnom djelu i njegovim izvršiocima, već pripadniku kriminalne organizacije koje ga za ovaj status preporučuje činjenica da je bio u objektivnoj mogućnosti da dođe do saznanja o kojima svjedoči i pruži dokaze do kojih se na drugi način ne može doći.

S.S. je, prema dosad prikupljenim dokazima, jedini koji je imao kontakte sa E.Š., za kojeg postoji osnovana sumnja da je jedan od organizatora kriminalne organizacije, pa je značaj njegovog iskaza u smislu citiranog člana ZKP-a nesporan, što je utvrdio sud kada je donio rješenje kojim ga je odredio za svjedoka saradnika.

Dokazni značaj iskaza svjedoka saradnika određuje član 132 ZKP-a, po kome “sud ne može neko lice oglasiti krivim samo na osnovu dokaza dobijenog svjedočenjem svjedoka saradnika”. Prema tome, nastojanje da se javnosti predstavi da se krivični postupak protiv okrivljenih vodi samo na osnovu iskaza “nekredibilnih” svjedoka je obično podmetanje.


07.04.2017.godine – Saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva 

Kao što je javnosti poznato, rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je sporazum o priznanju krivice zaključen izmedju Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog M.V. u odnosu na krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 4 u vezi sa stavom 2, a sve u vezi sa stavom 1 KZ CG. To znači da je sud, između ostalog, utvrdio da je okrivljeni M.V. svjesno i dobrovoljno priznao krivično djelo koje je predmet optužbe, da je priznanje u skladu sa dokazima sadržanim u spisima predmeta, da je potpuno razumio posljedice zaključenog sporazuma, a naročito da se odriče prava na suđenje i prava na žalbu protiv odluke suda donesene na osnovu sporazuma.

Nakon pravosnažnosti ovog rješenja, sud je donio presudu kojom je optuženi oglašen krivim u skladu sa sporazumom. Protiv te presude je dozvoljena žalba samo u slučaju da presuda nije u skladu sa zaključenim sporazumom. Budući da žalbi nije bilo, presuda je postala pravosnažna.

Prema tome, naknadna izjava M.V. da je “konstrukcija” njegovog priznanja “sastavljena od strane Specijalnog državnog tužilaštva”, može jedino ukazivati da je on izložen pritiscima  onih lica protiv kojih krivični postupak nije okončan, odnosno struktura koje stoje iza njih, o čemu je nedavno i obavijestio specijalnog tužioca.

M.V. je u izviđaju kroz poligrafsku provjeru iznio činjenice koje su, iako ne predstavljaju dokaz na sudu, poslužile tužiocu da pravilno usmjeri istragu. Tokom cijelog toka krivičnog postupka njegovi navodi nijesu ničim dovedeni u sumnju već, naprotiv, potvrđeni svim izvedenim dokazima, tako da je očigledno da je pomenuta izjava samo pokušaj opstruiranja daljeg toka krivičnog postupka.


20.03.2017.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva na netačne navode koje prenose crnogorski mediji
 
Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi da Izvještaj o radu Specijalnog državnog državnog tužilaštva za 2016.godinu, nije objavljen. Ovu netačnu informaciju, bez prethodne provjere, prenio je i dio crnogorskih medija i na taj način pogrešno informisao javnost.

Specijalno državno tužilaštvo ne želi da komentariše motive uslijed kojih se kontinuirano iznose netačne tvrdnje, ali poziva medije da ne prenose pogrešne informacije naročito one koje se lako mogu provjeriti.

Potvrda da je Izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva za prošlu godinu blagovremeno objavljen jeste i činjenica da su u medijima objavljivani  tekstovi sa podacima iz Izvještaja, koji je objavljen na sajtu Tužilaštva na sljedećem linku: Izvještaj Specijalnog državnog tužilaštva za 2016.-u godinu


 

08.03.2017.godine – Saopštenje - Još pet okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije priznalo krivicu
 
Viši sud u Podgorici potvrdio je Sporazume o priznanju krivice koje su sa Specijalnim državnim tužilaštvom zaključila petorica državljana Srbije okrivljena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. 
 
Petorica državljana Srbije ( A.Č., N.Đ., S.Ć., D.S. i I.M.) priznali su da su bili dio kriminalne organizacije čiji je plan bio nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i protivustavno proglašenje Demokratskog fronta za pobjednika demokratskih izbora koji su održani 16.oktobra. 
 
Sporazumom su se okrivljeni obavezali da provedu po pet mjeseci u zatvoru. 
 
Tokom suđenja specijalni državni tužilac iznio je sljedeće dokaze: audio iskaz svjedoka S.N. u trajanju od sat i petnaest minuta, dvadeset jedan razgovor između okrivljenih snimljenih primjenom mjera tajnog nadzora, dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog B.D., dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog M.V., dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima od Republike Srbije u pogledu boravka dvojice okrivljenih ruskih državljana u Srbiji, dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima pribavljenih od Republike Poljske u pogledu ličnih isprava i statusa okrivljenog E.Š. 
 
U dosadašnjem postupku 9 okrivljenih za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije priznalo je krivicu. 
 
U predmetu koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju osumnjičeno je ukupno 25 lica, medju kojima su dvojica ruskih državljana i dvojica srpskih državljana za kojima je raspisana medjunarodna Interpolova potjernica.
 

 
13.02.2017.godine - Saopštenje

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je 10.02.2017.godine Skupštini Republike Crne Gore zahtjev za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora za A.M. i M. K., poslanike u Skupštini Crne Gore, zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije.


08.02.2017.godine – Proširena Naredba o sporovđenju istrage

Specijalno državno tužilaštvo proširilo je Naredbu za spovođenje istrage u predmetu koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.
Naredba za spovođenje istrage proširena je za dva lica, A.N. i M.Č. zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije.
Proširivanjem Naredbe, istraga Specijalnog državnog tužilaštva, u ovom predmetu, obuhvata 23 lica.


16.01.2016.godine – Saopštenje – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva povodom netačnih navoda iznijetih u emisiji “Okvir” 

Zbog interesovanja  više redakcija o načinu na koji je jedan od okrivljenih u predmetu koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, S.S., postao dostupan nadležnim državnim organima Crne Gore, obavještavamo javnost da je dolazak okrivljenog u Crnu Goru bio dobrovoljan.

Istovremeno, radi preciznog informisanja, povodom tvrdnji iznijetih, u nedjelju 15.01.2017.godine, u emisiji „Okvir“ na RTCG, obavještavamo  javnost da su netačne tvrdnje autora emisije da je Glavni specijalni tužilac ranije izjavio da je oružje, koje se odnosi na ovaj predmet, uništeno na teritoriji Republike Srbije. 

Podsjećamo da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gostujući na televiziji Vijesti, 20.10.2016.godine, saopštio da je oružje trebalo da uđe u Crnu Goru, ali da je uništeno prije nego što je ostvaren taj plan. 
-Plan je bio da oružje uđe u Crnu Goru,  na granici između Srbije i Albanije, ali je onesposobljeno i uništeno na bezbjednoj lokaciji van teritorije Crne Gore - objasnio je tom prilikom Glavni specijalni tužilac.

Dakle, Glavni specijalni tužilac u izjavi, na koju se poziva autor emisije „Okvir“,  ni u jednom momentu nije pomenuo da je oružje uništeno na teritoriji Republike Srbije. 
Ponavljamo da je Glavni specijalni tužilac tada saopštio da Specijalno državno tužilaštvo za sve radnje koje preduzima ima dokaze i pri toj izjavi ostaje.

Takođe napominjemo da je Tužilaštvo više puta zamolilo javnost za strpljenje i saopštilo da će se sve činjenice iz ovog predmeta objelodaniti kada za to dođe vrijeme. 

Istovremeno podsjećamo da se sud zalaže za javno suđenje, što Specijalno državno tužilaštvo apsolutno podržava, pa će građani imati priliku da sami donesu zaključak. Napominjemo da su odluke suda mjerilo rada Specijalnog državnog tužilaštva, a da je jedna odluka u ovom predmetu već donijeta. Cijeneći zainteresovanost javnosti za ovaj predmet, molimo medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju građane.

 

Arhiva saopštenja ST - 2015 i 2016