Saopštenja

15.06.2017.godine – Saradnja Državnog tužilaštva i Savjeta Evrope

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicama razgovarao je u Podgorici sa delegacijom Savjeta evrope, koju je predvodila šefica kancelarije u Podgorici Angela Longo.

Tema sastanka bili su do sada ostvareni rezultati postignuti u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“ koji sprovode Evropska Unija i Savjet Evrope, kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naglasio je je da su projektne aktivnosti usmjerene ka jačanju kapaciteta Tužilačkog savjeta i odgovornosti nosilaca tužilačke funkcije, dok se jedan od specifičnih ciljeva odnosi na jačanje kapaciteta Tužilačkog savjeta za primjenu sistema izbora, napredovanja I ocjenjivanja rada državnih tužilaca.

Stanković je istakao da je kolegama koje su zadužene za realizaciju projekta ukazao da aktivnosti treba da budu usmjerene i na primijećene nedostatke u radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva, koji su u vidu preporuka konstatovani u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim realizovanim aktivnostima, kao i nadu da će kvalitetna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


12.06.2017.godine – Saopštenje – Optužni predlog zbog napada na službeno lice

Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijelo je Osnovnom sudu u Baru optužni predlog protiv tri lica (A.K., A.M. i I.K.)  zbog krivičnih djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja.

Okrivljenom A.K. je stavljeno na teret da je 31.03.2017.godine u službenim prostorijama Uprave policije Centra bezbjednosti u Baru, prijetio da će napasti službeno lice, oštećenog I.Đ., u vršenju poslova javne bezbjednosti.

Oštećeni službenik Uprave policije prethodno je sa službenicima Centra bezbjednosti Bar izvršio službenu radnju privremenog oduzimanja putničkog motornog vozila marke „Mercedes“, vlasništvo okrivljenog. U službenim prostorijama Centra bezbjednosti Bar okrivljeni je potpisao potvrdu o privremeno oduzetim predmetima i tom prilikom oštećenom službeniku Uprave policije Centra bezbjednosti Bar uputio riječi prijetnje.

Okrivljeni A. K. je u periodu 31.03.2017. - 08.04.2017.godine u Baru, umišljajno,  podstrekavao okrivljene A.M i I.K. da izvrše krivična djela - izazivanje opšte opasnosti, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nedozvoljeno držanje oružja i ekplozivnih materija.

Okrivljeni A.M i I.K. su potom  08.04.2017.godine, oko 04,00 časova, u Baru, u ulici Rista Lekića, po prethodnom dogovoru, aktivirali eksplozivnu napravu urađenu od eksplozivne materije trinitrotoulena (TNT), koju su neovlašćeno nabavili od NN lica i bacili je na putničko motorno vozilo „Golf VII“, vlasništvo oštećenog I.Đ. koje je bilo parkirano na parking prostoru, gdje je došlo do ekplozije.

Time su okrivljeni A.M. i I.K. uputili prijetnju oštećenom I.Đ., službeniku Uprave policije Centra bezbjednosti Bar, kako ne bi dalje preduzimali radnje prema okrivljenom A.K. i njegovim drugovima. Okrivljeni su na taj način doveli u opasnost imovinu u vrijednosti od preko 31.000 eura, na vozilu oštećenog I.Đ. i vozilima koja su bila parkirana pored vozila oštećenog - vozilo marke „Nisan“, vlasništvo oštećenog B.M. i marke „Mercedes“, vlasništvo oštećene T.B. prouzrokovali štetu, u iznosu od skoro 13.000 eura.

A.M. i I.K. se nalaze u pritvoru po rješenju sudije za istragu Osnovnog suda u Baru, dok je A.K. u bjekstvu.


30.05.2017.godine – Saopštenje – sastanak sa ekspertskom misijom Savjeta Evrope

Povodom projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“ u Podgorici je održan sastanak predstavnika Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta sa ekspertskom misijom Savjeta Evrope.

Cilj sastanka bila je procjena potreba i mogućnosti za dodatnim obukama članova Tužilačkog savjeta i zaposlenih u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta.

Sastanku su prisustvovali ekspert Savjeta Evrope Milica Vešović, kordinator projekta, ispred kancelarije Savjeta Evrope Vlado Dedović, u ime Vrhovnog državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta  predsjednik Udruženja državnih tužilaca Veselin Vučković, član Tužilačkog savjeta Ljiljana Lakić, sekretarka Sekretarijata Tužilačkog savjeta Tatjana Savković. Sastanku su prisustvovali i predstavnici odjeljenja i službi u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta.

"Odgovornost u pravosudnom sistemu” zajednički je projekat Evropske Unije i Savjeta Evrope, koji se realizuje kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 


29.05. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković na Konferenciji sudskih vještaka Crne Gore – Uloga i značaj sudskih vještaka u ambijentu novog zakona o sudskim vještacima 

Saglasićemo se i da je vještačenje važno dokazno sredstvo u postupku.  Zato je neophodno da u Crnoj Gori imamo što više sudskih vještaka koji maksimalno profesionalno mogu svojim stručnim znanjem da pomognu u rješavanju konkretnih predmeta, a oni su , kao što vam je poznato, u današnjem vremenu, sve komplikovaniji , zato što se pripadnici kriminalnih organizacija služe sofisticiranim metodama prilikom izvršenja krivičnih djela. Ne smijemo da dopustimo da oni budu ispred nas, ispred predstavnika nadležnih institucija. To je zajednički cilj, zašto da ne kažem i imperativ u postupanju..
 
Pročitajte kompletno izlaganje


19.05.2017.godine – Saopštenje: Održana VII sjednica Tužilačkog savjeta

 

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, konstatovano je donošenje odluke  o imenovanju disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika. Za disciplinskog tužioca je imenovana Ljubinka Bašović, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je za zamjenika disciplinskog tužioca imenovan Vojislav Grujić, rukovodilac Osnovnog  državnog tužilaštva u Kolašinu.

Na današnjoj sjednici su, takođe, izabrani članovi Disciplinskog vijeća i njihovi zamjenici.

 


17.05. 2017. godine – Sastanak u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu
 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković posjetio je Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u Podgorici i razgovarao sa predsjednicom Upravnog odbora Centra Senkom Danilović i njenim saradnicama.

Tema sastanka bio je izbor novih kandidata za državne tužioce i teorijski dio Programa inicijalne obuke za izabrane kandidate koji organizuje i od 3.marta ove godine sprovodi upravo Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja Državnog tužilaštva,kao i Tužilačkog savjeta sa Centrom na izuzetno visokom nivou. Istovremeno su izrazili očekivanja da će sa istim uspjehom saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


16.05.2017.godine – Dogovoren nastavak saradnje sa EUROJUST-om

 


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u Podgorici sa predstavnicima ekspertske misije Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije (EUROJUST).

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je podsjetio da je Državno tužilaštvo nadležni organ za sprovođenje Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore.
Usvajanju zakona prethodilo je zaključivanje Sporazuma sa EUROJUST-om, kao jednim od ciljeva postavljenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24.

“Značaj saradnje sa EUROJUST-om je višestruk. Efikasna pravosudna saradnja u krivičnim stvarima jedan je od ključnih izazova u naporima za što djelotvorniju borbu i suzbijanje svih vidova kriminala, a posebno organizovanog kriminala, koji u današnjim okvirima nužno dobija međunarodni karakter”, poručio je Stanković.

On je naglasio da će potpisani Sporazum o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a, ojačati saradnju sa državama članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume sa EUROJUST-om.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja u dosadašnjim projektima bila više nego uspješna i da će biti nastavljena i u narednom periodu.


12.05.2017.godine – Saopštenje: Lišen slobode zbog zelenašenja

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici  dostavilo je predlog za određivanje pritvora A.P. koji je  nalogu dežurnog tužioca lišen slobode, zbog osnovane sumnje da je u izvršio produženo  krivično djelo – zelenaštvo, kao i krivično djelo - teška tjelesna povreda.

Osnovano se sumnja  da je osumnjičeni A.P. u januaru mjesecu 2017.godine oštećenom M.V. pozajmio iznos od 600,00 eura, ugovarajući pri tom nesrazmjernu imovinsku korist od 40.%  kamate na mjesečnom nivou na pozajmljeni iznos i da mu je oštećeni N.V. na ime kamate za dva mjeseca isplatio 500,00 eura, kao i da je u januaru mjesecu 2017.godine oštećenom S.R. pozajmio iznos od 500,00 eura, ugovarajući pritom nesrazmjernu imovinsku korist od 40% kamate na mjesečnom nivou na pozajmljeni iznos , te da mu je oštećeni S.R. do sada na ime kamate isplatio iznos od 800,00 eura.

Takodje se sumnja da je osumnjičeni A.P.  7.05.2017.godine u Nikšiću  zbog nesporazuma u vezi sa plaćanjem kamate na pozajmljeni novac zajedno sa još dva, za sada NN lica, fizički napao oštećene N.V. i S.R. kojom prilikom je M.V.  zadobio teške tjelesne povrede, a S.R. lake tjelesne povrede.


08.05.2017.godine – Saopštenje: Lišen slobode zbog utaje poreza

Po nalogu državnog tužioca Osnovnog džavnog tužilaštva u Podgorici lišen je slobode E.Š., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - utaja poreza i doprinosa. Osumnjičenom se stavlja na teret da je utajio porez u iznosu od 178.972,65 eura. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden kod tužioca na saslušanje.


08.05.2017.godine – Reagovanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici na netačne navode dnevnog lista “DAN”

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, obavještava javnost da nijesu tačni navodi iz novinskog teksta, koji su u dnevnom listu DAN objavljeni pod naslovom “Tri mjeseca bez saslušanja za prijetnje tužiocu”.

U tekstu je netačno navedeno da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, od sredine februara do danas, nije preduzelo procesne radnje u predmetu formiranom protiv V.U., koji je prilikom saslušanja u svojstvu okrivljenog, uputio prijetnje tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Nasuprot ovim navodima, saopštavamo javnosti da je 09.03.2017. goodine, u prisustvu branioca, advokata B.A., u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, saslušan osumnjičeni V.U.. Nakon što je u svojstvu svjedoka-oštećenog saslušan državni tužilac Ž.T., o čijem saslušanju je bio obaviješten branilac osumnjičenog, dana 17.03.2017. godine, Osnovnom sudu u Podgorici, podnesen je optužni predlog protiv V.U., zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema tome, povodom navedenog događaja V.U. je saslušan u ovom tužilaštvu, pa su navodi u naslovu i tekstu, u odnosu na postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u konkretnom slučaju, proizvoljni i netačni.


27.04.2017.godine - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o javnom oglašavanju slobodnih mjesta državnih tužilaca u osnovnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore, u skladu sa Planom slobodnih tužilačkih mjesta, kao i odluka o upućivanju tri državna tužioca u Specijalno drzavno tuzilastvo od 01.maja do 01.juna 2017.godine.

Nakon razmatranja, dato je mišljenje na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju. Na današnjoj sjednici Tužilački savjet je predložio članove Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije za javne izvršitelje, kao i njihove zamjenike.

Na sjednici je, takođe, donijeta  odluka da se ne vrši raspoređivanje državnih tužilaca prijavljenih na interni oglas u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.


23.04.2017. godine – Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića TV VIJESTI
 
Na ročištu koje bi, u skladu sa zakonom, trebalo da bude zakazano do kraja naredne sedmice, tužilac će iznijeti dokaze na kojima se optužnica zasniva. Takođe, okrivljeni i njihovi branioci tom prilikom mogu da ukažu na eventualne propuste u istrazi ili na nezakonite dokaze. Okrivljeni i njihovi branioci takođe na ročištu mogu da ukažu na dokaze koji idu u korist okrivljenima. Zbog svega navedenog, ne vidim razlog za svakodnevno prezentovanje određenih podataka. I tužilac i okrivljeni će brzo doći u priliku da o svemu što smatraju da im ide u prilog, govore u sudnici. Ne može se od mene, kao Vrhovnog državnog tužioca zahtijevati da sudim, jer to, kao što znate nije, u mojoj nadležnosti.

Pročitajte kompletan intervju


20.04.2017.godine - Saopštenje – U Budvi održan skup o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina

 

U Budvi su održane druge  regionalne konsultacije o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama.

Pored Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića skupu u Budvi prisustvovali su v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Milan Petrović, predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale, Republike Hrvatske, Komisije za nestale osobe Republike Srbije i Komisije za nestale osobe Crne Gore.

Sastanak je organizovan u okviru regionalnog projekta UNDP-a "Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama" (2017 - 2019), koji ima za cilj da poveća efikasnost i djelotvornost saradnje između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina, kao i da dalje osnaži kapacitete za potrage za osobama nestalim tokom oružanih sukoba.

Na sastanku je usvojen projektni dokument  čiji je  cilj povećanja djelotvornosti i efikasnosti u saradnji medju tužilaštvima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Tužioci zemalja regiona su usaglasili aktivnosti za naredni period.

Dogovoreno je da se naredni sastanak  organizuje u septembru 2017. godine u Beogradu, kada će se analizirati, u međuvremenu preduzete aktivnosti i ostvareni ciljevi definisani tokom sastanka u Budvi.


19.04.2017.godine – Vrhovni državni tužilac: ,,Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina”.
 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na otvaranju drugih regionalnih konsultacija o jačanju saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama.

Skup je dio projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“, koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine.

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je izrazio uvjerenje da svi učesnici skupa, predstavnici tužilaštava zemalja regiona, imaju zajednički cilj - da saradnju između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije  učine efikasnijom i djelotvornijom u procesuiranju ratnih zločina.

"U pitanju su krivična djela, najteži međunarodni zločini, koji su, na žalost, u našoj bliskoj prošlosti bili i naša stvarnost. Upravo zbog toga je posvećenost našoj međusobnoj saradnji značajnija, kako bismo zajedničkim naporima onemogućili učiniocima ovih krivičnih djela da izbjegnu suočavanje sa pravdom" – istakao je Stanković.

Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je Državno tužilaštvo Crne Gore u maju 2015. godine usvojilo Strategiju za ustraživanje ratnih zločina. Aktivnosti koje su pratili početak primjene Strategije evidentirane su kao pozitivan pomak u posljednjem izvještaju Evropske komisije  o napretku.

U izvještaju je, takođe, navedeno i da crnogorsko tužilaštvo u slučaju gonjenja ratnih zločina  treba da pokaže proaktivniji pristup, kao i da  „neriješena sudbina lica nestalih tokom sukoba devedesetih  i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom Balkanu“.

,,U crnogorskom Državnom tužilaštvu toga smo itekako svjesni” - poručio je Stanković  i dodao ,,iako Evropska komisija konstatuje da broj ovakvih slučajeva u Crnoj Gori nije veliki (61), to za nas nije cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, zbog čega je, kako se tačno navodi u Izvještaju, potrebno uložiti napore da se što prije obezbijedi njihova identifikacija.”

pročitajte kompletno izlaganje


13.04.2017.godine – Saopštenje

 

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatrana je pritužba na rad Specijalnog državnog tužilaštva.

Nakon razmatranja, dato je mišljenje na Predlog Pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva od 10.aprila 2017.godine, kao i na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva  u Nikšiću.


12.04.2017.godine – Saopštenje – Sastanak sa ministrom pravde pokrajine Bavarske


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su u Podgorici, sa delegacijom njemačke pokrajine Bavarska koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori. Delegaciju predvodi ministar pravde pokrajine Bavarska Vinfrid Bausbak.

Tokom sastanka Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom Državnog tužilaštva i nadležnostima koje su propisane zakonom. Stanković je istakao da je Državno tužilaštvo samostalan organ i da su tužioci prilikom donošenja odluka nezavisni u svom radu.

Glavni specijalni tužilac upoznao je goste sa rezultatima koje je Specijalno državno tužilaštvo ostvarilo u prethodnom periodu u borbi protiv korpupcije i organizovanog kriminala.

Sagovornici su se saglasili da je ostvarivanje mjerljivih rezultata iz oblasti vladavine prava imperativ za nadležne državne organe svih savremenih država.

Gonjenje učinilaca krivičnih djela, pogotovo u oblasti organizovanog i sajber kriminala može da bude efikasno samo ukoliko postoji kvalitetna međudržavna saradnja nadležnih organa, zaključeno je tokom sastanka.


10.04.2017.godine – Saopštenje - Podaci iz Izvještaja o radu  Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2016.godinu
 
Tokom 2016.godine, u postupku sudske kontrole optužnica iz nadležnosti državnog tužilaštva protiv 835 lica,  potvrđene su optužnice protiv 813 lica, odnosno 97,37 %.

U prethodnoj godini podnijeti su optužni predlozi protiv 2702 lica. U 99,04 % ovih akata sud nije utvrdio da postoje nedostaci i potreba za bolje razjašnjenje stanja stvari  u predmetu.

U slučaju osnovnih i viših državnih tužilaštava osuđujućom presudom riješeno je 91,27% optuženja, oslobađajućom 6,28%, dok je odbijajućom presudom riješeno 2,43% optuženja.

Tužilačka istraga trajala je u prosjeku  4 mjeseca i 21 dan.

U 2016.godini povećan je broj krivičnih predmeta koji su riješeni sporazumom o priznanju krivice i odloženim krivičnim gonjenjem.  Ovim alternativnim načinima rješavanja krivičnih predmeta postiže se veća efikasnost, ekonomičnost i ubrzava sudski postupak, a istovremeno smanjuju troškovi postupaka, pri čemu se strogo vodi računa da se ne ugroze interesi zakonitosti i pravičnosti.

Institut odloženog krivičnog gonjenja primjenjuje se za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, dok se sporazum o priznanju krivice može zaključiti za sva krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, nezavisno od zaprijećene kazne, osim za krivična djela terorizma i ratnih zločina.

U krivičnim predmetima u kojima su zaključeni sporazumi o priznanju krivice za najteža krivična djela korupcije i organizovanog kriminala, paralelno se vode finansijske istrage, tako da sporazum o priznanju krivice ne limitira finansijske istrage.

Razlika između ova dva oblika alternativnog pristupa u rješavanju predmeta, osim u pogledu propisane kazne, sadrži se i u tome da se u slučaju odloženog krivičnog gonjenja predmet rješava odlukom državnog tužioca, dok kod sporazuma o priznanju krivice, konačnu odluku donosi nadležni sud.

Sporazumom o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 167 učinilaca krivičnih djela, u osnovnim i višim državnim tužilaštvima 139 sporazuma, a u Specijalnom državnom tužilaštvu 28 sporazuma.

Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci tokom 2016.godine riješili su predmete protiv  591 učinioca.

Tokom 2016.godine Komisija za etički kodeks razmatrala je dva predmeta. U jednom predmetu Komisija je utvrdila da ponašanje državnog tužioca nije bilo u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca, dok je u drugom predmetu utvrđeno da državni tužioci svojim ponašanjem nijesu povrijedili načela i pravila Kodeksa.

Komisija za etički kodeks preduzimaće  kontinuirane aktivnosti kako bi se podigla svijest građana u pogledu povreda Kodeksa tužilačke etike. Cilj je da se građanima omogući da prepoznaju postupanje nosilaca tužilačke funkcije, koje je suprotno pravilima etike.

Na web stranici tužilaštva nalazi se kontakt podaci putem kojih se građani mogu obratiti Komisiji ukoliko smatraju da je državni tužilac prekršio etički kodeks.     


06.04.2017. – Saopštenje – U posjeti Vrhovnom državnom tužilaštvu boravila ekspertska misija za primjenu etičkih kodeksa za tužioce i sudije

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima, razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa ekspertom Savjeta Evrope, Đurom Sessom, sudijom Vrhovnog suda Hrvatske i zamjenikom predsjednika Konsultativnog vijeća Evropskih sudija, koji u Crnoj Gori predvodi ekspertsku misiju o primjeni etičkog kodeksa za tužioce i sudije. 

Sastanak je organizovan u okviru zajedničkog projekta Evropske Unije i Savjeta Evrope „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ koji se realizuje kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, tokom sastanka, upoznao je sagovornike sa činjenicom da je Konferencija državnih tužilaca donijela Kodeks tužilačke etike kojim su utvrdjena etička pravila ponašanja državnih tužilaca kojih se moraju uvijek pridržavati.

Stanković je objasnio na koji način funkcioniše Komisija za etički kodeks državnih tužilaca i kako se biraju njeni članovi.

Sa konkretnim radom Komisije za etički kodeks i načinom na koji se povreda pravila etičkog kodeksa može dovesti u vezu sa disciplinskim prekršajima i obratno, članove ekspertske misije upoznao je član Komisije, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković. 


31.03.2017.godine – Saopštenje – Za tri lica u Baru određeno zadržavanje zbog krivičnog djela – teška krađa

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, 30.03.2017.godine, donio je rješenje o zadržavanju tri lica, zbog osnovane sumnje da su na području Sutomora i Bara od 15. do 29.03.2017.godine, obili više objekata i iz njih oduzimali pokretne stvari, sa namjerom da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Sva tri lica (N.V., D.V. i D.T.) postupajući tužilac je zadržao, donio naredbu za sprovodjenje istrage i predložio pritvor sudiji za istragu Osnovnog suda u Baru zbog osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo – teška krađa. Osnovano se sumnja da je N.V. izvrsio i krivično djelo - falsifikovanje isprave.

Kod N.V. koji je obio četiri ugostiteljska objekta, jedan butik i jednu kuću pronađena je falsifikovana lična karta na ime hrvatskog državljanina K.M. Osim toga, on je zajedno sa D.V. i D.T. obio četiri ugostiteljska objekta, dvije kladionice, jedan stan, jednu agenciju i biletarnicu na autobuskoj stanici u Sutomoru.

D.V. i D.T. su obili jednu prodavnicu, tri ugostiteljska objekta i jednu kladionicu. 


28.03.2017.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac na međunarodnoj Konferenciji u Makedoniji

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković boravi u Skoplju gdje se 27-29 marta održava Konferencija na temu „Presrijetanje komunikacije – pravni okvir i iskustva – uloga javnog tužioca“.

Dvodnevnoj Konferenciji u Skoplju prisustvuju čelnici državnotužilačkih organizacija zemalja regiona, Bugarske, Slovenije, Turske i  Rusije.

Prilikom izlaganja koje je imao na temu presrijetanja komunikacije, Vrhovni državni tužilac naglasio je da zajedničko sagledavanje ove teme, na medjunarodnom skupu, zapravo govori o tome da, pored osobenosti pravnih sistema pojedinačnih država, postoji i zajednički imenitelj, a to su  međunarodni standardi koji se odnose na presrijetanje komunikacije.

„U svjetlu tih standarda sagledava se kvalitet pravnih okvira u našim državama, a od njihovog poštovanja zavisi zakonitost naših praksi“ - naglasio je Stanković.

Prema riječima Vrhovnog državnog tužioca, Konferencija u Skoplju prilika je da učesnici  razmjene iskustva, ali i podijele dileme kada je riječ o primjeni mjera tajnog nadzora.
 


25.03.2017.godine - Saopstenje - U požaru u Podgorici nastradalo jedno lice. 

Povodom požara u stanu, u ulici Bratstva i jedinstva, dežurni tužilac Osnovnog državnog tuzilastva u Podgorici izvršio je uviđaj, u prisustvu vjestaka protivpozarne i elektro struke. Izdate su naredbe za obdukciju tijela preminule J.P.                      

Od posljedica požara više lica zatražilo je medicinsku pomoć. Uzrok požara biće poznat nakon  obavljenih vještačenja i analize drugih dokaza prikupljenih u izviđaju.


24.03.2017.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatran je i usvojen Godišnji izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2016.godinu. 

Nakon razmatranja dato je misljenje na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, kao i na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva  u Baru.

Na sjednici je, takođe, nakon razmatranja, usvojen Izvještaj Komisije za etički kodeks državnih tužilaca za 2016.godinu.


21.03.2017.godine – Saopštenje – oduzet veći broj vozila pribavljen krivičnim djelima

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, uz krivičnu prijavu privedeno je šest lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih djela i to falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje. Dva lica se nalaze u bjekstvu.

Tokom predkrivičnog postupka kojim je rukovodio tužilac, oduzet je veći broj vozila na teritoriji Crne Gore, za koja je provjerama utvrđeno da su registrovasna na osnovu falsifikovane dokumentacije i na kojima je izmijenjen broj šasije, sve sa ciljem da se prikrije da su vozila pribavljena krivičnim djelima izvršenim na teritoriji više država u Evropi. U toku predkrivičnog postupka tužilaštvo i policija imali su podršku SELEC centra iz Bukurešta.


21.03.2017.godine – Reagovanje na netačne navode dnevnog lista „DAN“

 
Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu “DAN”, pod naslovom „Katnić uhvaćen u pokušaju prevare“, u kome se navodi da je Glavni specijalni tužilac pokušao da obmane javnost tvrdnjama da je Izvještaj o radu za 2016.godinu blagovremeno objavljen na sajtu tužilaštva, Vrhovno državno tužilaštvo demantuje navode da je riječ o pokušaju prevare.

Demokrate Crne Gore i predstavnici DNP-a prethodnih dana tvrdili su da Izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva nije ni objavljen. Napominjemo da je u momentu kada su takve, netačne, tvrdnje izrečene, Izvještaj o radu bio objavljen više od mjesec. Upravo zbog toga je i uslijedilo reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva u kom se navodi da nijesu tačne tvrdnje da Izvještaj nije objavljen.

Vrhovno državno tužilaštvo istovremeno obavještava javnost da je Specijalno državno tužilaštvo  Izvještaj o radu dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje je i zaduženo za objavljivanje na sajtu. Izvještaj je objavljen na sajtu tužilaštva, gdje se nalazio i u momentu kada su iznijete netačne tvrdnje da se kasni sa njegovim objavljivanjem.

 


20.03.2017.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva na netačne navode koje prenose crnogorski mediji

 
Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi da Izvještaj o radu Specijalnog državnog državnog tužilaštva za 2016.godinu, nije objavljen. Ovu netačnu informaciju, bez prethodne provjere, prenio je i dio crnogorskih medija i na taj način pogrešno informisao javnost.

Specijalno državno tužilaštvo ne želi da komentariše motive uslijed kojih se kontinuirano iznose netačne tvrdnje, ali poziva medije da ne prenose pogrešne informacije naročito one koje se lako mogu provjeriti.

Potvrda da je Izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva za prošlu godinu blagovremeno objavljen jeste i činjenica da su u medijima objavljivani  tekstovi sa podacima iz Izvještaja, koji je objavljen na sajtu Tužilaštva na linku: Izvještaj Specijalnog državnog tužilaštva za 2016.-u godinu.

 


09.03.2017.godine - Saopštenje
 

Na danasnjoj sjednici Tužilacki savjet je izmijenio i donio Plan slobodnih tužilačkih mjesta za dvije godine, te u skladu sa tim donio odluku da se objavi interni oglas za dobrovoljno premještanje tri državna tužioca iz jednog državnog tužilaštva u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i dobrovoljno premještanje  jednog državnog tužioca u Osnovno državno tužilastvo u Kotoru.
 

 
08.03.2017.godine – Saopštenje - Još pet okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije priznalo krivicu
 
Viši sud u Podgorici potvrdio je Sporazume o priznanju krivice koje su sa Specijalnim državnim tužilaštvom zaključila petorica državljana Srbije okrivljena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. 
 
Petorica državljana Srbije ( A.Č., N.Đ., S.Ć., D.S. i I.M.) priznali su da su bili dio kriminalne organizacije čiji je plan bio nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i protivustavno proglašenje Demokratskog fronta za pobjednika demokratskih izbora koji su održani 16.oktobra. 
 
Sporazumom su se okrivljeni obavezali da provedu po pet mjeseci u zatvoru.
 
Tokom suđenja specijalni državni tužilac iznio je sljedeće dokaze: audio iskaz svjedoka S.N. u trajanju od sat i petnaest minuta, dvadeset jedan razgovor između okrivljenih snimljenih primjenom mjera tajnog nadzora, dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog B.D., dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog M.V., dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima od Republike Srbije u pogledu boravka dvojice okrivljenih ruskih državljana u Srbiji, dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima pribavljenih od Republike Poljske u pogledu ličnih isprava i statusa okrivljenog E.Š. 
 
U dosadašnjem postupku 9 okrivljenih za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije priznalo je krivicu. 
 
U predmetu koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju osumnjičeno je ukupno 25 lica, medju kojima su dvojica ruskih državljana i dvojica srpskih državljana za kojima je raspisana medjunarodna Interpolova potjernica.
 

07.03.2017.godine – Saopštenje

U nastavku sjednice Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, razmatrana je 31 pritužba na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada. 


28.02.2017.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o upućivanju dva državna tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i jednog državnog tužioca iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, od 01.marta do 01.maja 2017.godine, u Specijalno državno tužilaštvo.
Nakon razmatranja dato je misljenje na  pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Specijalnog državnog tužilaštva i Osnovnog državnog tužilaštva  u Ulcinju.
Na sjednici je, takođe, nakon razmatranja, usvojen Finansijski izvještaj za 2016.godinu za potrošačku jedinicu – Tužilaštva, kao i Izvještaj Centralne popisne komisije o izvršenom popisu za 2016.godinu.


24.02.2017. godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Ivica Stanković, kao Vrhovni državni tužilac, kao sudija, kao pravnik, tokom svoje višedecenisjke pravničke karijere nikada nije donio politički motivisanu odluku. Svjestan sam podmetanja sa različitih adresa koji moju odluku pokušavaju da stave u pogrešan kontekst i da je predstave kao posljedicu ovih ili onih uticaja. Svako to radi iz različitih motiva, neko da se dodvori svojim nalogodavcima, neko zato što polazi od sebe i sopstvenog poslušničkog modela ponašanja. Takvi misle da su svi poput njih, poslušnici bez sopstvenog stava. Mjesta za poistovjecivanje nema, niti smije biti.

Procitajte kompletan intervju


23.02.2017.godine – Saopštenje: Podignuta optužnica za ubistvo     

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv okrivljenih V.U. i D.M kao saizvršilaca krivičnog djela – teško ubistvo, na štetu N.M., a protiv B.M. zbog krivičnog djela – pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog. Protiv B.M. i V.U. optužnica je podignuta i zbog krivičnog djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.


23.02.2017.godine – Saopštenje: Prijetnje državnom tužiocu tokom saslušanja

Više državno tužilaštvo u Podgorici je, zbog prijetnji koje su državnom tužiocu, prilikom saslušanja 17.02.2017.godine, upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost i postupanje dostavilo dokaze - zapisnik Višeg državnog tužilaštva o saslušanju V.U. okrivljenog zbog krivičnog djela – teško ubistvo na štetu N.M. iz Petrovca. 
Okrivljeni se prilikom saslušanja, nakon što je iskoristio pravo da ne iznosi odbranu, obratio  postupajućem državnom tužiocu i tom prilikom mu uputio riječi - da je sramota što nevin leži u zatvoru i da će mu on zbog toga platiti -, koje prijetnje su državnom tužiocu upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, čime bi izvršio krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.


17.02.2017.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac razgovarao sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je u prostorijama Tužilaštva sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.
Tokom razgovora, Vrhovni državni tužilac upoznao je prvog ambasadora Palestine u Crnoj Gori sa strukturom državnotužilačke organizacije i nadležnostima državnih tužilaštava.
Ambasador Alhantuli čestitao je Vrhovnom državnom tužiocu na rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu i istovremeno prenio zainteresovanost  tužilaca iz Palestine za razvijanje biliteralnih odnosa i uspostavljanje saradnje sa Državnim tužilaštvom Crne Gore. Kao prvi korak u tom pravcu  predloženo je potpisivanje Memoranduma o saradnji.
Vrhovni državni tužilac pozdravio je takvu inicijativu i iskazao spremnost da državni tužioci iz Crne Gore uspostave saradnju sa kolegama iz Palestine.


15.02.2017.godine – Saopštenje : Vrhovni državni tužilac dao  Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje

Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv A.M. i M.K., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo- stvaranje kriminalne organizacije, na osnovu Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, dao je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje.

U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva,  kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora (čl.175 ZKP) izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora.
U Uputstvu o postupanju Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima  pritvor  primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

Pročitajte uputstvo


14.02.2017.godine – Izjava Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za radio Crne Gore

Cijeneći veliko interesovanje javnosti za zahtjev koji je Specijalno državno tužilaštvo uputilo Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta dvojici poslanika, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, kao Vrhovni državni tužilac,  moram da napomenem da će, ukoliko se zahtjev usvoji, opravdanost svih postupaka Tužilaštva cijeniti nadležni sud.
 
Koristim priliku da istaknem da Tužilaštvo sve korake preduzima isključivo po Ustavu i zakonu, a zakon je, podsjetiću vas, jednak za sve.  Upravo za takav princip rada u Državnom tužilaštvu se i zalažem, od kada sam izabran za Vrhovnog državnog tužioca, i to isto zahtijevam od svojih saradnika. 
 
Više puta sam zamolio javnost za strpljenje u ovom predmetu. Činim to i ovog puta. Sve dokaze koje posjeduje Specijalno državno tužilaštvo predstaviće pred nadležnim sudom. To je jedino mjesto na kojem se daje konačna ocjena pravne valjanosti i kvaliteta dokaza, kao i osnovanosti i zakonitosti postupanja Tužilaštva.
 
Svjedoci smo da su postupci Specijalnog državnog tužilaštva izazvali brojne reakcije kako političke, tako medijske javnosti, zato napominjem - Državno tužilaštvo ni jedni, ni drugi, ni treći, koliko god da ih ima, neće odvući na svoju stranu.
 
Strana koju državno tužilaštvo bira i uvijek će je birati jeste isključivo strana zakona i ustavnih normi.


10.02.2017. – Saopštenje – Donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv okrivljenih za krijemčarenje i preprodaju droge

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv pet lica okrivljenih za krivična djela- stvaranje kriminalne organizacije  i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Naredbom su obuhvaćeni S.J., A.M.,N.R.,T.R., koji su lišeni slobode 08.02.2017.godine, nakon čega im je određen pritvor do 30 dana. Naredba se odnosi i na I.V. protiv koje se, zbog istih kriminalnih aktivnosti, postupak vodi u Srbiji.

Navedena lica okrivljena su da su, u periodu od maja 2015.godine najmanje do 02.03.2016.godine,  djelovali kao kriminalna organizacija u Crnoj Gori i Srbiji, čiji je plan bio nabavka  sintetičke droge MDMa i amfetamina u Srbiji, radi krijumčarenja i preprodaje u Crnoj Gori, te uzgajanje i proizvodnja marihuane u stanovima, radi dalje prodaje.


09.02.2017. godine- Saopstenje- Za jedno lice osumnjičeno za utaju poreza nakon saslusanja određeno zadržavanje do 72 sata

U Osnovnom drzavnom tuzilastvu u Podgorici saslušana su sva lica koja su lisena slobode zbog krivicnog djela utaja poreza i doprinosa. Jednom licu odredjeno je zadrzavanje do 72 sata zbog moguceg uticaja na svjedoke. U odnosu na druga lica, Osnovno drzavno tuzilastvo u Podgorici nije naslo da postoji osnov za njihovo zadrzavanje.


09.02.2017. Saopštenje  - Lišeno slobode 8 lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, lišeno je slobode 8 lica, zbog krivičnog djela- utaja poreza i doprinos.
Sumnja se da su ova lica, kao izvršni direktori, vršili utaju poreza, u periodu od 2014. do 2016.godine i oštetili budžet, za ukupan iznos od 902 603,00 eura.
Uz krivičnu prijavu, lica su privedena i u toku su njihova saslušanja.


08.02.2017.godine – Saopštenje: Prilikom pretresa napuštenog objekta u mjestu Zaton pronađene ručne bombe

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, 05.02.2017.godine, izvršen je pretres napuštenog objekta koji se nalazi u mjestu Zaton, opština Bijelo Polje. Pretresom je pronađeno pet ručnih bombi model „M 75“, koje su oduzete i biće predmet vještačenja.
Zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, u saradnji sa Upravom policije CB Bijelo Polje, preduzimaju se neophodne radnje u cilju otkrivanja izvršioca tog krivičnog djela.


07.02.2017.godine – Saopštenje: Izdat nalog za lišenje slobode dva lica

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za lišenje slobode dva lica, A.N. i M.Č., zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije.
Jedno lice, M.Č., lišeno je slobode u Podgorici i uz krivičnu prijavu privedeno specijalnom državnom tužiocu, koji ga je saslušao i nakon toga donio rješenje o zadržavanju do 72 sata.
Drugo lice, A.N., nije lišeno slobode jer, prema raspoloživim podacima, nije u Crnoj Gori. 


31.01.2017.godine – Saopštenje

U nastavku  sjednice Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o izboru Ivane Vuksanović, Marije Kažić, Siniše Milića i Maje Rađenović Drakulić za kandidate za državne tužioce u osnovnim državnim tužilaštvima, prema redosledu sa rang liste, kao i odluka o raspoređivanju  kandidata za državne tužioce na inicijalnu obuku  u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja dato je mišljenje na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu.
Na sjednici je, takođe, donijeta odluka o usvajanju Plana javnih nabavki  za 2017.godinu.


27.01.2017.godine- Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za državne tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja dato je misljenje na  pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg državnog tužilaštva  u Bijelom Polju, Osnovnog državnog tužilaštva  u Kolašinu, kao i Osnovnog državnog tužilaštva  u Herceg Novom.
Na sjednici je, takođe, konstatovan prestanak funkcije državnog tužioca u Osnovnom državnog tužilaštva u Podgorici, Enisa Bakovića.


24.01.2017.godine –Saopštenje-Odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

Više državno tužilaštvo u Podgorici, shodno Odluci rukovoditeljke tužilaštva, neposredno će rukovoditi i preduzimati sve radnje na koje su zakonom ovlašćena osnovna državna tužilaštva u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Baru - sa područja rada Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, u slučajevima sumnji da su organizatori i članovi kriminalnih grupa koje djeluju u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Baru i sa njima povezana lica, izvršila krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. 


18.01.2017. godine  - Saopštenje – Lišen slobode zbog unošenja oružja u ZIKS

Po nalogu dežurne tužiteljke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ane Bošković, policijski službenici odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad lišili su slobode jedno lice za koje je utvrđeno da je u krug Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, unijelo oružje. Da je oružje unijeto otkrili su službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. J.B. koji je lišen slobode, uz krivičnu prijavu, biće priveden dežurnom državnom tužiocu.


11.01.2017.godine – Saopštenje: Zakletvu položila tri novoizabran državna tužioca Višeg državnog tužilaštva​

Na sjednici Tužilačkog  savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković,  zakletvu su položili  novoizabrani državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Tanja Deretić Čolan,  Grujo  Radonjić i Zoran Vučinić,
Čestitajući državnim tužiocima na izboru, Vrhovni državni tužilac poručio je da je njihovo napredovanje u karijeri odraz dosadašnjeg rada u tužilaštvima iz kojih dolaze.

-Kao što su do sada o vama najviše govorili rezultati, tako će biti i ubuduće. Više od bilo kojih riječi, slika o vama stvaraće sa na osnovu zalaganja i  konkretnih rezultata. Želim da vjerujem da oni u vašem slučaju neće izostati- poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac izrazio je očekivanja da novoizabrani državni tužioci svojim radom dokažu da je Tužilački savjet upravo njihovim izborom donio pravu odluku.

-A ono sto ja očekujem od vas jeste da svakodnevno nastavite da dokazujete da je Tužilastvo samostalan organ koji odluke donosi isključivo na osnovu zakona – istakao je Stanković.

On je novim državnim tužiocima saopštio da ih u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici ne čekaju idealni uslovi za rad, ali da to ne smije da utiče na njihovu efikasnost. Vrhovni državni tužilac je rekao da osnov za zahtjeve za poboljšanje uslova mogu da budu isključivo rezultati  koje očekuje i od novih članova Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.


03.01.2017.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Nijesam neko ko je uvijek zadovoljan učinjenim. Naprotiv. Smatram da se uvijek može više i bolje. To ipak ne znači da mislim da se u Državnom tužilaštvu u godini koju smo ispratili nije učinilo dosta. Pokazao je to i izvještaj o napretku, koji nam je dao realnu sliku situacije i smjernice za budući rad.
Najveći  izazov predstavljalo je, a rekao bih da i dalje predstavlja to što dio javnosti očekuje da Tužilaštvo donosi odluke po njihovoj mjeri i želji. Valjda bi već svima trebalo da bude jasno da su nama jedina mjera ustavne norme i zakonski propisi. Nijesmo mi adresa za izmjene tih propisa. Zna se na koji se to način radi, pa svi koji smatraju da određeni zakon nije dobar mogu da iniciraju njegove izmjene, a naše će biti da usvojeno i primjenjujemo.
 
Pročitajte kompletan intervju


27.12.2016.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o izboru tri državna tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Za državne tužioce u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izabrani su Grujo  Radonjić i Zoran Vučinić,  koji su do sada obavljali funkciju državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Tanja Deretić Čolan, koja je do sada obavljala funkciju državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.


27.12.2016.godine – Saopštenje: Specijalno državno tužilaštvo raspisalo potjernice za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana

Radi preciznog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da je povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana, Potjernice se nalaze u Interpolovoj bazi podataka.
O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni su nadležni državni organi Republike Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju.


26.12.2016.godine- Saopštenje


 
Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas  za državne tužioce u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja usvojeni su  pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg državnog tužilaštva  u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva  u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva  u Bijelom Polju, kao i Osnovnog državnog tužilaštva  u Rožajama, donijet je Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije poklona i usvojen Izvještaj Komisije za etički kodeks državnih tužilaca.
 Na sjednici je, takođe, imenovana Centralna popisna komisija, donijeta interna procedura  za evidenciju i popis imovine, kao i Plan sjednica za 2017.godinu i Plan klasifikacionih oznaka u Sekretarijatu.


23.12.2016.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore uručio nagrade najboljim studentima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prisustvovao je obilježavanju Dana Pravnog Fakulteta Univerziteta Crne Gore. Tom prilikom Vrhovni državni tužilac uručio je nagrade najboljim studentima. Uručujući nagrade Stanković je istakao da mu je pravo zadovoljstvo da pozdravi budućnost crnogorskog, regionalnog, ali i međunarodnog pravosuđa.
“ Da ste upravo vi ta budućnost, potvrđuje činjenica da ste se istakli među vršnjacima i skrenuli pažnju na sebe isključivo svojim znanjem” – poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac naglasio je da je upravo znanje ključni izazov današnjice zbog čega je izrazio zadovoljstvo što među najboljim studentima Pravnog fakulteta vidi ravnopravne sagovornike o porukama Valtazara Bogišića.
Stanković je dodao da se nada da će neki od najboljih studenata svoja praktična znanja sticati i u Državnom tužilaštvu.
Nedavno potpisanim Memorandumom o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore predviđeno je da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore obavljaju praksu u Državnom tužilaštvu.  

Pročitajte kompletno izlaganje


22.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac  govorio na konferenciji o pravnim izazovima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na konferenciji Pravni izazovi evropskih integracija- Crna Gora i uporedna iskustva, koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 
Pozivajući se na maksimu Valtazara Bogišića „ko samo riječi zakonske znade, taj još zakon ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao“, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da riječi najvećeg imena pravne istorije Crne Gore jednako važe i danas , kao i za vrijeme njenog autora, kao i za svako vrijeme i prostor koje poznaje zakon i pravdu.
“ Postoji još nešto što je zajedničko vremenu našem i vremenu Valtazara Bogišića. Ono se prije više od vijeka nazivalo kodifikacija, danas se naziva harmonizacija. A i jedno i drugo su – usaglašavanje crnogorskog pravnog sistema i njegovo uvođenje u tokove savremenih evropskih standarda.” rekao je Stanković.

Pročitajte kompletan govor


21.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac se sastao sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije, Sretenom Radonjićem. 

Sagovornici su se saglasili da je saradnja  dva državna organa od izuzetnog značaja zbog čega će se u narednom periodu kontinuirano sarađivati.  

Stanković je, između ostalog, ukazao i na odredbe Zakona o sprječavanju korupcije  kojim je propisan postupak podnošenja prijava zviždača, način rješavanja po istim, kao i postupak po zahtjevu za zaštitu zviždača. 

Imajući u vidu nadležnost Tužilačkog savjeta i Agencije za sprječavanje korupcije, Stanković je poručio da u narednom periodu očekuje jačanje saradnje između  dva državna organa i po pitanju disciplinske odgovornosti državnih tužilaca. 

Takođe, određena je kontakt osoba u Državnom tužilaštvu za neposrednu saradnju sa Agencijom za sprječavanje korupcije, kako bi se pitanja od značaja za primjenu Zakona o sprječavanju korupcije efikasnije rješavala. 

Sastanku je prisustvovala i državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Jelena Đaletić, kao i pomoćnici direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Svetlana Rajković i Savo Milašinović. 


21.12.2016.godine – Saopštenje

Zbog interesovanja više redakcija o navodima J.V.  objavljenim u  današnjem broju ND Vijesti da se nekoliko policijskih službenika, među kojima i pomoćnik direktora Uprave policije,  nalaze na platnom spisku mafije, obavještavamo javnost da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet. Postupak se nalazi u fazi izviđaja u kojem će se ispitati navodi  J.V. 
Tužilaštvo će blagovremeno obavještavati  javnost o daljem toku postupka. 


15.12.2016.godine - Saošptenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na Kopaoničkoj školi prirodnog prava

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na petodnevnom međunarodnom kongresu pravnika- Kopaoničkoj školi prirodnog prava. Riječ  je o 29. susretima pravnika na Kopaoniku koji su ove godine organizovani na temu " Pravo i društveni imperativi."

Kao počasni član i član radnog predsjedništva Kopaoničke škole prirodnog prava Vrhovni državni tužilac održao je pozdravni govor i tom prilikom istakao da je upravo pravo društveni imperativ, odnosno vladavina prava koje nije " predmet političkog pogađanja, niti račun društvenih interesa."    

- Društveni imperativ je pravo koje vlada služeći : s jedne strane čovjeku i društvu,  s druge strane pravdi i pravičnosti-  poručio je Stankovic i dodao da je imperativ  vladavina prava -  ne kao opšte mjesto u savremenom govoru o integraciji, već kao univerzalni djelotvorni princip društvene organizacije; ne kao statički cilj političkih reformi, već  kao dinamičko načelo socijalnog života.

Pročitajte kompletno izlaganje


7.12.2016.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje do 72 sata zbog nedozvoljenog držanja oružja

Nakon saslusanja okrivljenih N.D., J.J. i P.D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru donio je rješenje o zadržavanju ovih lica u trajanju  do 72 sata.
Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva  u Kotoru, a po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, službenici Uprave policije su tokom dana izvršili pretres imovine više lica. Tom prilikom je pronađeno oružje i lica N.D., J.J. i P.D. su lišena slobode. 


07.12.2016.godine: Održan još jedan susret sa predstavnicima nevladinih organizacija

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković bio je domaćin susreta sa nevladinim organizacijama koji je održan u podgoričkoj Vili “ Gorica”. 
Bila je to još jedna prilika da se otvoreno razgovara o saradnji Tužilaštva sa nevladinim organizacijama.
Predstavnici NVO sektora imali su priliku da govore o dosadašnjoj komunikaciji sa Tužilaštvom, daju svoje sugestije i kritike, kao i predloge za poboljšanje dosadašnje saradnje.
Vrhovni državni tužilac istakao je da su Državnom tužilaštvu kritike koje dolaze od nevladinog sektora, kao dijela javnosti, dobrodošle, naročito ukoliko one mogu da doprinesu unapređenju rada državnih tužilaca.
Stanković je istovremeno ocijenio da nevladin sektor ima pravo da iznosi stavove i kada su konkretne odluke Državnog tužilaštva u pitanju, ali da predstavnici nevladinih organizacija ne očekuju rasprave I objašnjenja zbog čega je određena odluka donijeta.
“ Državni tužioci mogu da donesu odluku samo u okviru onoga što piše u Zakonu i to bi trebalo svima da bude jasno. Ukoliko smatrate da određene zakonske norme treba promijeniti, onda imate način da to inicirate” poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac istakao je da javnost u Crnoj Gori istražuje prije optuženja i donosi presude prije presuđenja,  zbog čega je još jednom pozvao predstavnike civilnog sektora, kao i ukupnu javnost, na strpljenja kako bi konačnu riječ o konkretnim predmetima dali nadležni organi.
Sastanku sa nevladinim organizacijama prisustvovao je i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rukovodioci Viših državnih u Podgorici i Bijelom Polju, Vesna Jovićević i Rifat Hadrović, kao i rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ljiljana Klikovac. 


06.12.2016.godine – Saopštenje: Potpisan memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Pravnog fakulteta 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Velimir Rakočević potpisali su Memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.Dokumentom koji je potpisan u prostorijama Tužilaštva, uz prisustvo prodekana za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta, doc. dr Bojane Lakićević - Đuranović, predviđeno je da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore obavljaju stručnu praksu u Tužilaštvu i na taj način se usavršavaju i stiču praktične vještine.
Stanković i Rakočević saglasili su se da će studentinakonprakse u Državnom tužilaštvu biti spremniji da odgovore profesionalnim izazovima nakon završetka studija. Upravo u tome i jeste značaj potpisanog Memoranduma, jer će budućim akademcima omogućiti sticanje praktičnih vještina, ocijenili su potpisnici Memoranduma.
Vrhovni državni tužilac napomenuo je da će se založiti da se studenti Pravnog fakulteta tokom svoje prakse u Državnom tužilaštvu upoznaju sa funkcionisanjem svake organizacione cjeline.
“Najjednostavnije rečeno studenti će imati priliku da vide kako se radi  od pisarnice do sudnice, jer samo na taj način mogu naučiti i shvatiti koliko je važan svaki segment rada i kako svi zaposleni daju svoj doprinos konačnom rezultatu” rekao je Stanković.
Dekan Pravnog fakulteta i Vrhovni državni tužilac istakli su da je značaj potpisanog Memoranduma i u tome što će praksa biti prilika da studenti donesu odluku da li svoj budući rad žele da nastave u Tužilaštvu i na taj način daju doprinos unaprjeđenju vladavine prava u Crnoj Gori. 
Tokom sastanka je dogovoreno da u narednom periodu studenti Pravnog fakulteta posjete Državno tužilaštvo kako bi kroz otvoren razgovor riješili eventualne dileme sa kojima se, kao budući pravnici, suočavaju.
Stanković i Rakočević uvjereni suda će buduća saradnja dvije institucije dati konkretne rezultate i biti veoma korisna za studente.

Pročitajte memorandum


06.12.2016.godine – Saopštenje

Zbog požara koji je zahvatio zgradu Osnovnog suda u Podgorici u kojoj se nalazi i dio prostorija Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, u ovom tužilaštvu tokom dana neće biti omogućen prijem pošte.

Odjeljenje istrage Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, čije se prostorije nalaze u drugoj zgradi redovno će raditi.


05.12.2016.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje do 72 sata zbog zelenaštva
 
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću nakon saslušanja A.N. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zelenaštvo, donio je rješenje o zadržavanju osumnjičenog u trajanju do 72 sata.
 
Naime, osnovano se sumnja da je osumnjičeni A.N. u junu mjesecu 2016. godine oštećenom S.Š. pozajmio iznos od 250,00 eura, ugovarajući pritom nesrazmjenu imovinsku korist  od 50% kamate na mjesečnom nivou na pozamljeni iznos, te da mu je oštećeni do sada na ime kamate isplatio iznos od 360.00 eura.


01.12.2016.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva  na tekst objavljen u dnevnom listu “DAN”
 
Radi objektivnog informisanja, obavještavamo javnost da nijesu tačni navodi dnevnog lista DAN, objavljeni 1.12.2016.godine u tekstu pod naslovom „Svetovi računi netaknuti zbog propusta tužilaštva“.
U tekstu se, netačno,  navodi da pravosudni organi Švajcarke nijesu dobili dopunjen  zahtjev  Specijalnog državnog tužilaštva,  kako bi se provjerile sumnje da su crnogorski državljani  novčana sredstava pribavljena krivičnim djelom,  uplaćivali na bankovni račun u švajcarskom ogranku HSBC Banke. 
S tim u vezi obavještavamo javnost da su u predmetu formiranom protiv crnogorskih državljana S.M, Đ.M. i M.M. upućene tri Zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći Švajcarskom Ministarstvu pravde i policiji, te da povodom treće Zamolnice, upućene, 06.06.2016.godine, Specijalno državno tužilaštvo još nije dobilo odgovor. Ova Zamolnica se u tekstu dnevnog lista DAN uopšte ne pominje.
Napominjeno da su prethodne Zamolnice, za koje je tražena dopuna, pisane na identičan način kao i Zamolnice za druge predmete za koje su odgovori blagovremeno stizali.
Takođe napominjemo da je u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore formiran predmet u vezi sa postupanjem određenih lica, državljana Švajcarske, za koje postoji osnov sumnje da su izvršila krivično djelo - primanje mita, odnosno  450 hiljada švajcarskih franaka, kako bi onemogućila Specijalno državno tužilaštvo da dobije tražene podatke. Ovaj predmet nalazi se u fazi izviđaja.  

 

 

 

Arhiva saopštenja 2016

Arhiva saopštenja 2015

Arhiva saopštenja 2014

Arhiva saopštenja 2013

Arhiva saopštenja 2012