13.12.2018. godine - Izlaganje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na petodnevnom međunarodnom kongresu pravnika - Kopaoničkoj školi prirodnog prava. Riječ je o 31. susretima pravnika na Kopaoniku koji su ove godine organizovani na temu  “Pravo i zapovest razuma“.

Pročitajte kompletno izlaganje


07.12.2018.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na XII Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji održanoj u Podgorici, u hotelu Centre Ville u Podgorici

Pročitajte kompletno izlaganje


04.10.2018.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na seminaru u Petrovcu, na temu “Samostalnost i odgovornost državnih tužilaca – standardi i preporuke Savjeta Evrope”

Pročitajte kompletno izlaganje


17.09.2018. godine  – Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na svečanosti povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu i italijankse Škole za pravosuđe

Pročitajte kompletno izlaganje


11.06.2018. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića - Konferencija “EUROJUST I pravosudna saradnja sa trećim zemljama – iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana”

Današnja konferencija ima svoju posebnost, koja se ogleda u obostranom povjerenju i međusobnoj povezanosti relevantnih sudionika integrisanih u Eurojust-u, kao tijelu Evropske unije koje okuplja predstavnike pravosudnih organa država članica Evropske unije i trećih drzava sa kojima Eurojust ima potpisane sporazume o saradnji. Imao sam privilegiju da za mog mandata kao vrhovnog državnog tužioca bude imenovan crnogorski tužilac za vezu, čime smo postali dio ove evropske strukture.

Pročitajte kompletno izlaganje


01.11.2017.godine – Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na svečanosti povodom obilježavanja Dana državnih tužilaca Crne Gore.

Kao što ste i sami svjesni,  godina  za nama bila je ispunjena dešavanjima u kojima je Državno tužilaštvo često bilo u centru pažnje. Kažem bilo, mada bi možda bilo bolje da kažem - često jeste u centru pažnje.

Takve situacije ne treba da opterećuju. Naprotiv. Treba samo da  pokažu i dokažu da državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati.

A ko nam i šta pripisuje? Vjerujem da ste primjetili da je, kada slušate dio javnosti, tužilaštvo u jednom periodu  pod uticajem vlasti, a u drugom pod uticajem opozicije. Sve to u zavisnosti od toga koliko odluka koju tužilaštvo donosi u određenom trenutku odgovara onima koji je analiziraju.

Zato i jedni i drugu i treći, koliko god da ih ima, treba da shvate da se Državno tužilaštvo ne bavi ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela.

Pročitajte kompletno izlaganje


27.10. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića - Svečanost povodom 45 godina pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore - Dodjela nagrada najboljim studentima

Pročitajte kompletno izlaganje


27.10. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore - Reforma pravnog sistema i temeljna prava

Pročitajte kompletno izlaganje


 

29.05. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković na Konferenciji sudskih vještaka Crne Gore – Uloga i značaj sudskih vještaka u ambijentu novog zakona o sudskim vještacima 

Saglasićemo se i da je vještačenje važno dokazno sredstvo u postupku.  Zato je neophodno da u Crnoj Gori imamo što više sudskih vještaka koji maksimalno profesionalno mogu svojim stručnim znanjem da pomognu u rješavanju konkretnih predmeta, a oni su , kao što vam je poznato, u današnjem vremenu, sve komplikovaniji , zato što se pripadnici kriminalnih organizacija služe sofisticiranim metodama prilikom izvršenja krivičnih djela. Ne smijemo da dopustimo da oni budu ispred nas, ispred predstavnika nadležnih institucija. To je zajednički cilj, zašto da ne kažem i imperativ u postupanju.

Pročitajte kompletno izlaganje


19.04. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković na drugim regionalnim konsultacijama o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama, koje  su održane u Budvi 18. i 19.04. 2017.godine. Skup je dio projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“, koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine.
  
,,Krivična djela koja se odnose na ratne zločine ne zastarjevaju, ali ne smijemo da dozvolimo da postanu nekažnjiva. To je zajednički zadatak svih nas.

Koristim priliku da ponovim: neki zločinci se i danas kriju negdje između nezastarjelosti krivičnog gonjenja i nekažnjivosti krivičnog djela, pri čemu se nezastarjelosti kao pravnoj kategoriji suprotstavlja nekažnjivost kao stvarno stanje. Tome se može suprotstaviti samo proaktivno tužilaštvo, sa agencijama za sprovođenje zakona i snažnom međunarodnom saradnjom”.

pročitajte kompletno izlaganje


23.12.2016.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore uručio nagrade najboljim studentima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prisustvovao je obilježavanju Dana Pravnog Fakulteta Univerziteta Crne Gore. Tom prilikom Vrhovni državni tužilac uručio je nagrade najboljim studentima. Uručujući nagrade Stanković je istakao da mu je pravo zadovoljstvo da pozdravi budućnost crnogorskog, regionalnog, ali i međunarodnog pravosuđa.
“Da ste upravo vi ta budućnost, potvrđuje činjenica da ste se istakli među vršnjacima i skrenuli pažnju na sebe isključivo svojim znanjem” – poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac naglasio je da je upravo znanje ključni izazov današnjice zbog čega je izrazio zadovoljstvo što među najboljim studentima Pravnog fakulteta vidi ravnopravne sagovornike o porukama Valtazara Bogišića.
Stanković je dodao da se nada da će neki od najboljih studenata svoja praktična znanja sticati i u Državnom tužilaštvu.
Nedavno potpisanim Memorandumom o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore predviđeno je da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore obavljaju praksu u Državnom tužilaštvu.  

Pročitajte kompletno izlaganje


22.12.2016.godine– Govor: Vrhovni državni tužilac  govorio na konferenciji o pravnim izazovima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na konferenciji Pravni izazovi evropskih integracija- Crna Gora i uporedna iskustva, koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 
Pozivajući se na maksimu Valtazara Bogišića „ko samo riječi zakonske znade, taj još zakon ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao“, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da riječi najvećeg imena pravne istorije Crne Gore jednako važe i danas , kao i za vrijeme njenog autora, kao i za svako vrijeme i prostor koje poznaje zakon i pravdu.
“ Postoji još nešto što je zajedničko vremenu našem i vremenu Valtazara Bogišića. Ono se prije više od vijeka nazivalo kodifikacija, danas se naziva harmonizacija. A i jedno i drugo su – usaglašavanje crnogorskog pravnog sistema i njegovo uvođenje u tokove savremenih evropskih standarda.” rekao je Stanković.

Pročitajte kompletan govor


15.12.2016.godine - Izlaganje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na Kopaoničkoj školi prirodnog prava

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na petodnevnom međunarodnom kongresu pravnika- Kopaoničkoj školi prirodnog prava. Riječ  je o 29. susretima pravnika na Kopaoniku koji su ove godine organizovani na temu " Pravo i društveni imperativi."

Kao počasni član i član radnog predsjedništva Kopaoničke škole prirodnog prava Vrhovni državni tužilac održao je pozdravni govor i tom prilikom istakao da je upravo pravo društveni imperativ, odnosno vladavina prava koje nije " predmet političkog pogađanja, niti račun društvenih interesa."    

- Društveni imperativ je pravo koje vlada služeći : s jedne strane čovjeku i društvu,  s druge strane pravdi i pravičnosti-  poručio je Stankovic i dodao da je imperativ  vladavina prava -  ne kao opšte mjesto u savremenom govoru o integraciji, već kao univerzalni djelotvorni princip društvene organizacije; ne kao statički cilj političkih reformi, već  kao dinamičko načelo socijalnog života.

Pročitajte kompletno izlaganje


24.11.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na otvaranju zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope pod nazivom  - Horizontalni mehanizmi u Crnoj Gori

O ozbiljnosti ovog projekta i namjere Evropske unije i savjeta evrope da državnim institucijama u crnoj gori pruži ne samo tehničku, već i ekspertsku pomoć, najbolje govori planirano ulaganje. Budzet od 25 miliona eura istovremeno i obavezuje institucije u Crnoj Gori, da pokažu kako su spremne da ponuđenu pomoć iskoriste na najbolji mogući način.

Pročitajte kompletno izlaganje


23.11.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na Konferenciji “Do efikasnije borbe protiv korupcije u Crnoj Gori” 

Tema ovogodišnje Konferencije alumnista Škole demokratskog rukovođenja dokaz je da borba protiv korupcije predstavlja ozbiljan izazov današnjice. Spremnost uvažene predsjednice Vrhovnog suda i moje malenkosti da na ovu temu govorimo, ovdje pred Vama , ostvarenim predstavnicima različitih profesija, još je jedan u nizu dokaza da smo riješeni  da se uhvatimo u koštac sa izazovom kakav predstavlja borba protiv korupcije.

Pročitajte kompletno izlaganje


01.11.2016.godine - Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića povodom svečane proslave “Dana državnih tužilaca Crne Gore”, 01.11.2014.godine u Bečićima
 
Treću godinu za redom imam čast i zadovoljstvo, da u svojstvu čelnika državnotužilačke organizacije Crne Gore, održim pozdravnu riječ na svečanosti povodom Dana državnih tužilaca, susreta, koji su uvijek prilika da se zajedno osvrnemo u prošlo i pogledamo u buduće.
Ispunjena brojnim dešavanjima, konkretnim radom, prošla je još jedna tužilačka godina i došlo je vrijeme za ponovno podvlačenje crte i sagledavanje učinjenog i neučinjenog.
Na ono što je uradjeno u prethodnih 12 mjeseci ovom prilikom pokušaću sve da nas podsjetim u kratkim crtama.

Pročitajte kompletno izlaganje


27.09.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića  na Regionalnoj konferenciji vrhovnih državnih tužilaca i rukovodilaca specijalnih državnih tužilaštava na temu”Sadašnji i budući izazovi u borbi prekograničnog organizovanog kriminala”
 
Slučajno, ali simbolično, naš susret se održava na istom mjestu gdje je 2011. godine usvojena Budvanska deklaracija o jačanju regionalne saradnje i koordinacije u borbi protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj evropi. Na neki način, ova Konferencija predstavlja jedan od koraka u ostvarivanju cilja koji su tada postavili ministri pravde i unutrašnjih poslova jugoistočne evrope, a to je - na sveobuhvatan način pristupiti borbi protiv organizovanog kriminala na regionalnom nivou, kako bi se konkretno razmotrili i primijenili različiti vidovi saradnje i ustanovio efikasan i efektivan sistem borbe protiv organizovanog kriminala.

Pročitajte kompletno izlaganje


27.09.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića  na V nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije u obrazovanju u okviru projekta “Da samo znanje donosi zvanje”

Koristim priliku i da konstatujem da su se vremena danas, u odnosu na period kada sam ja bio ucenik i student,  promijenila. Neko u tome vidi prednosti, neko i mane.
Kojoj god grupi pripadali  ne mozemo, niti smijemo,  zanemariti cinjenicu da su u decenijama za nama medju najuglednijim i najcjenjenijim clanovima drustva bili oni koji su imali odredjeno zvanje. To su uostalom i zasluzivali zbog cinjenice da su bili pravi promoteri znanja.

Pročitajte kompletno izlaganje


20.09.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića  na otvaranju Dvadeset sedme konferencije Savjetodavne grupe tužilaca zemalja jugostočne Evrope (SEEPAG)

Posebna mi je čast i zadovoljstvo da vas u svojstvu čelnika državnotužilačke organizacije Crne Gore pozdravim, gostima iz inostranstva izrazim dobrodošlicu u Crnu Goru i vašem dvodnevnom skupu poželim kvalitetan rad.
Crnogorsko tužilaštvo ima dvostruku privilegiju: da ove godine predsjedava renomiranom regionalnom mrežom tužilaca, kao što je SEEPAG, i da bude domaćin regionalne tužilačke konferencije na tako aktuelnu temu, kao što su zajednički istražni timovi.

Pročitajte kompletno izlaganje


05.09.2016.godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića prilikom potpisivanja Memoranduma sa nevladinim organizacijama koje prate predstojeće izbore – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)

Kada govorimo o pravima gradjana, saglasićemo se da su od posebnog znacaja  izborna prava. Upravo  se na slobodi izbora temelji legitimitet države i drustva. Crnu Goru očekuju izbori za manje od dva mjeseca. Državno tužilaštvo će čitav proces pažljivo ispratiti i reagovati u slučaju kršenja izbornih prava i eventualnih zloupotreba. 

Pročitajte kompletno izlaganje


11.07.2016.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na Konferenciji u okviru projekta „Jačanje istražnih kapaciteta u Crnoj Gori – upotreba pregovaračkih mehanizama za efikasnu istragu“, PR centar, Podgorica

Pročitajte kompletan tekst


03.06.2016.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na na otvaranju skupa pod naslovom „Ka vladavini prava i slobodi izražavanja: kako obezbijediti  kažnjivost  napada na novinare, kako spriječiti takve napade i obezbijediti pravni okvir povoljan za istraživačko novinarstvo“ hotel „Ramada“, Podgorica  

Pročitajte kompletan tekst


08.04.2016.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na Konferenciji “Otvorenost tužilaštava: između tajnosti postupka i prava javnosti da zna” 
 
Pročitajte kompletan tekst


25.03.2016.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na Regionalnom okruglom stolu “Suzbijanje nekažnjivosti za ratne zločine” hotel Ramada Podgorica

Pročitajte kompletan tekst


11.11.2015.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na seminaru organizovanom na temu “ Evropska konvencija o ljudskim pravima i nacionalno zakonodavstvo –  Pravo na privatnost i zastita ličnih podataka"

Dvije ključne riječi koje su obilježile naše doba nesumnjivo su – ličnost i informacija. Prva, kroz koncept ljudskih prava, a druga, kroz razvoj informatičke civilizacije. Obje se srijeću u sintagmi „lični podaci“, gdje uživaju posebnu zaštitu, u kontekstu šireg korpusa prava na privatnost, kako kroz međuarodne, tako i kroz nacionalne zaštitne mehanizme.

 

Pročitajte kompletno izlaganje

 


 

01.11.2015.godine - Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na svečanom otvaranju Dana državnih tužilaca Crne Gore

 

Državnotužilačka organizacija Crne Gore ove tužilačke dane dočekuje organizovanije, opremljenije, snažnije, samouvjerenije, odlučnija da se uhvati u koštac sa izazovima u izvršavanju Ustavom i zakonom određenim nadležnostima. U periodu koji je za nama, da se slikovito izrazim, pokazali smo da naš tas na vagi boginje justicije itekako ima težinu. U periodu koji je pred nama, biće sve pretežniji. To ćemo postići reformom, kao promjenom forme funkcionisanja, ali ona mora da bude praćena preobražajem, kao promjenom suštine, odnosno jačanjem svijesti svakog tužioca o značaju njegove društvene uloge.

Pročitajte kompletno izlaganje


 

22.09.2015.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na seminaru organizovanom na temu “ Zaštita žrtava trgovine ljudima u krivičnom postupku"

 

Iako ograničena na krivični postupak, tema ovog seminara šira je od naslova. Jer, riječ je o zaštiti, koja ne počinje pokretanjem krivičnog postupka, niti se završava njegovim okončanjem. Govorimo o zaštiti, koja predstavlja osnov i granice za reakciju represivnog aparata, ali kao posljednje linije odbrane od društveno opasnog ponašanja, nakon što se iscrpe drugi preventivni mehanizmi. A ta zaštita se nastavlja i kada prestane krivično-pravna prinuda, odnosno kada se ostvari svrha kažnjavanja učinioca krivičnog djela, tj. kada se postigne specijalna i generalna prevencija. Riječju, to je zaštita čovjeka.

 

Pročitajte kompletno izlaganje

 


28.04.2015.godine -  prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o objavljivanju informacija od javnog interesa. Istraživanje je pokazalo da je Tužilaštvo najtransparentnija državna institucija u Crnoj Gori

 

Kao što se to nikad ne dešava, ni u ovom slučaju rezultati nijesu došli sami od sebe.  Oni su posljedica posvećenosti i profesionalnog odnosa, koji je doveo do ostvarenja konkretnog  cilja. A do tog cilja, napominjem,  nijesmo došli preko noći. Stiče se utisak da dio javnosti upravo to očekuje od tužilaštva, naročito kada je u pitanju ostvarivanje rezultata u drugim segmentima, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zato koristim priliku da poručim da, kao u dijelu koji se odnosi na transparentnost, ni u odlučnoj borbi protiv svih vidova kriminala, rezultati neće izostati.

Pročitajte kompletno izlaganje


 

 

22.04.2015.godine - Izlaganje VDT-a Ivice Stankovića na seminaruPodrška podizanju odgovornosti sudskih, tužilačkih i policijskih institucija putem upotrebe komunikacionih strategija i razvoja službi za odnose sa medijima i informisanje.”

 

Nakon skoro pola godine, ista tema okupila je iste partnere na istom mjestu. Imajući u vidu njen značaj za pravosudni sistem i vladavinu prava u Crnoj Gori, a cijeneći napore naših partnera iz Ambasade SAD i Kancelarije OEBS-a, i ovog puta mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim u uvodnom dijelu vašeg skupa. Ako bih  pokušao da u jednu rečenicu sažmem smisao projekta u okviru kojeg se održava ovaj seminar, onda bi ona glasila da nije dovoljno da pravda bude ostvarena, već pravda treba da bude i vidljiva. Pročitajte kompletno izlaganje


20.04.2015.godine – Pozdravna riječ Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na dodjeli sertifikata polaznicima Programa inicijalne edukacije 2014.

Čast mi je i zadovoljstvo prvi put se obratiti svršenim polaznicima Programa inicijalne edukacije. Osmu godinu za redom, Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije sprovodi program dizajniran za stručne saradnike u pravosudnim organima (sudovima i tužilaštvima), kao i za diplomirane pravnike koji ispunjavaju opšte uslove za rad u državnim organima i imaju položen pravosudni ispit i ima za cilj njihovu pripremu za vršenje pravosudne funkcije. Pročitajte kompletno izlaganje


27.03.2015.godine – Uvodno  izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na otvaranju Seminara na temu: Oblici diskriminacije žena, zaštita od nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Tema seminara kojem imam zadovoljstvo da održim uvodnu riječ, problem je o kojem nemamo pravo da ćutimo. Na to nema pravo ni jedan odgovorni društveni subjekt, a naročito oni koji su obavezani na zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, posebno ako su ova ugrožena kriminalizovanim radnjama, kao što je nasilje nad ženama, odnosno nasilje u porodici. Rasprostranjenost ovog problema i potreba edukacije nosilaca pravosudnih funkcija o njegovoj štetnosti, kao i mehanizmima njegovog suzbijanja i prevencije, razlog su više zbog kojeg sam prihvatio poziv da vam se, sa najviše državno-tužilačke adrese, obratim u uvodnom dijelu seminara. Pročitajte kompletno izlaganje.


02.03.2015.godine - Uvodna riječ Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na otvaranju Konferencije na temu: Strategija za suzbijanje nasilnog ekstremizma, uključujući primjenu novih odredbi Krivičnog zakonika u vezi boraca u inostranstvu

Kao što nam sugeriše sam naslov Konferencije, borba jedne države sa društveno opasnim oblicima ponašanja stvar je strateškog pristupa. Ali i šire od naslova Konferencije: ne samo strateškog suzbijanja, u smislu aktivnosti represivnog državnog aparata, već i strateškog sprječavanja, u smislu preventivnog djelovanja svih društvenih subjekata, u skladu sa njihovom odgovornošću. Ako je, pak, riječ o pojavi koja je predmet ove dvodnevne Konferencije, onda to više nije stvar strateškog djelovanja jedne države, već usaglašenog pristupa međunarodne zajednice.

Pročitajte kompletan tekst


13.12.2014.godine - Govor Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na susretima Kopaoničke škole prirodnog prava

Bez načela savjesnosti i poštenja možda ima prava, ali u tom pravu nema pravde. A bez pravde, bona fides predstavlja samo riječ na papiru, odnosno kapiju kroz koju moralne vrijednosti izlaze iz prava.

Na nama je odgovornost da pronadjemo način da tu kapiju zaključamo, i stvorimo sistem u kojem će pravda biti dostupna za sve pod jednakim uslovima.

Pročitajte kompletan tekst


17.11.2014.godine  - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića na otvaranju seminara u organizaciji OEBS-a

Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na otvaranju seminara o komunikacionoj strategiji i odnosima sa javnošću za predstavnike sudskih, tužilačkih i policijskih institucija Crne Gore. Seminar u organizaciji OEBS-a održan je u hotelu „Maestral“ u Bečićima.

Pročitajte kompletan tekst


03.11.2014.godine - Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića povodom svečane proslave “Dana državnih tužilaca Crne Gore”, 01.11.2014.godine u Bečićima

Duboki su korijeni državotvornog i istorijsko-pravnog nasljeđa Crne Gore. Malo je danas zemalja u svijetu koje se mogu podičiti svojim vladarima i istorijsko-pravnim nasljeđem kao Crna Gora. Svi oni, od arhonta Petra pa nadalje, naše četiri crnogorske dinastije Vojislavljevići, Balšići, Crnojevići, Petrovići, ostavili su dubok trag,  ispisan riječima, duhom, djelom, porukama. Savremena i moderna Crna Gora, danas na svom evropskom putu, treba se više ugledati na znamenite ličnosti naše prošlosti  i  pravno istorijsko nasljeđe, koje nas čini posebnim i jačim.

Pročitajte kompletan tekst 


 

22.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac  govorio na konferenciji o pravnim izazovima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na konferenciji Pravni izazovi evropskih integracija- Crna Gora i uporedna iskustva, koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 
Pozivajući se na maksimu Valtazara Bogišića „ko samo riječi zakonske znade, taj još zakon ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao“, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da riječi najvećeg imena pravne istorije Crne Gore jednako važe i danas , kao i za vrijeme njenog autora, kao i za svako vrijeme i prostor koje poznaje zakon i pravdu.
“ Postoji još nešto što je zajedničko vremenu našem i vremenu Valtazara Bogišića. Ono se prije više od vijeka nazivalo kodifikacija, danas se naziva harmonizacija. A i jedno i drugo su – usaglašavanje crnogorskog pravnog sistema i njegovo uvođenje u tokove savremenih evropskih standarda.” rekao je Stanković.

Pročitajte kompletan govor