30.03.2015. godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv L.L. iz Podgorice, zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, u sticaju sa krivičnim djelom - laka tjelesna povreda.

Okrivljenom je stavljeno na teret da je, 27.03.2015. godine u 20,46 časova, za vrijeme  međunarodne fudbalske utakmice Crna Gora - Rusija, na gradskom stadionu ‘’Pod Goricom’, sa sjeverne tribine, bacio na fudbalski teren zapaljenu baklju u pravcu golmana  reprezentacije Rusije – oštećenog A.I. i pogodio ga u predjelu vrata. Tom prilikom okrivljeni L.L.  oštećenom je nanio laku tjelesnu povredu, u vidu opekotine prvog stepena u predjelu vrata, zbog čega je utakmica prekinuta.

Optužnim predlogom je predloženo i da sud okrivljenom odredi pritvor. 

 


19.03.2015. godine – Saopštenje

Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavljen iz Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije terorizma i ratnih zločina, radi provjera navodnog tajnog računa Đ.M. u švajcarskoj filijali banke HSBC, zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći upućena je shodno Evropskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima . Upućivanju zamolnice prethodilo je prikupljanje podataka  od više nadležnih organa u Crnoj Gori, neophodnih za sačinjavanje zamolnice. 


18.03.2015. godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  sa saradnicima sastao se u Podgorici sa  italijanskom delegacijom  koju je predvodio predsjednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije, Rafaele Kantone.

Sagovornici su se saglasili da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala veliki značaj, pored represivnih,  imaju mjere prevencije. U tom smislu dogovorena je razmjena iskustava, kako bi se dobra praksa iz Italije primjenjivala i u Crnoj Gori.

Gosti iz italije upoznali su Vrhovnog državnog tužioca sa činjenicom da su u Italiji značajni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala postignuti u saradnji sa civilnim sektorom.

Tema razgovora bili su i  zadaci koji se nalaze pred Crnom Gorom u procesu evropskih integracija. Članove Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije interesovala je i organizacija Državnog tužilaštva, kao i odredbe nedavno usvojenih zakona o Državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu.


11.03.2015. godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici,10.03.2015.godine,podnijelo je Osnovnom sudu u Danilovgradu optužni predlog protiv B.A., službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda, izvršenog na štetu osuđenog lica – oštećenog L.L.

Okrivljenom B.A. je stavljeno na teret da je 19.01.2015. godine oko 15,00 časova, ispred zgrade Kazneno popravnog doma u Spužu, kao sprovodnik u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, teško tjelesno povrijedio oštećenog L.L, tako što ga je, dok su oštećenom ruke bile vezane na leđa, lijevom rukom uhvatio za garderobu i snažno izvukao iz službenog vozila, tzv.marice, a zatim ga desnom pesnicom udario u predjelu grudi. Tom prilikom oštećenom  je nanio tešku tjelesnu povredu u vidu preloma grudne kosti.


10.03.2015. godine – Saopštenje

Nevladina organizacija MANS juče je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore podnijela krivičnu prijavu protiv S.M., Đ.M. i M.M., zbog, kako se navodi u prijavi, osnovane sumnje da su izvršili više težih krivičnih djela, uključujući i krivična djela sa elementima korupcije.

Prijava se odnosi na navodni tajni račun člana ove porodice u jednoj švajcarskoj banci, na kom se u 2006. i 2007. godini, navodno, nalazilo 3,8 miliona dolara.

Tužilaštvo se prema ovom slučaju maksimalno odgovorno odnosi.  Vrhovni državni tužilac uputio je  dokumentaciju Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina radi provjere navoda iz prijave i ocjene o postojanju krivičnog djela iz nadležnosti ovog Odjeljenja. Vrhovni državni tužilac je istovremeno Specijalnog tužioca uputio na sprovođenje izviđaja u ovom slučaju.  


06.03.2015.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik  Upravnog odbora nevladine organizacije ”Institut alternativa” Stevo Muk potpisali su u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore  Memorandum o saradnji  između Državnog tužilaštva Crne Gore i NVO “Institut alternativa”, sa ciljem formalizovanja postojeće saradnje i postavljanja osnove za buduće strateško partnerstvo.

Memorandumom je predviđeno redovno i blagovremeno informisanje u vezi sa aktivnostima koje se odnose na unapređenje rada Državnog tužilaštva.  

Memorandum o saradnji zaključen je na neodređeno vrijeme, a stupio je na snagu činom potpisivanja.


04.03.2015.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima sastao se sa nezavisnim ekspertom Evropske unije Maurizijom Salustrom, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da je za ostvarivanje mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neophodna proaktivna saradnja tužilaštva i policije.

Tema sastanka bili su i  ratni zločini.

Razgovoru je prisustvovao i Alberto Kamarata, šef sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije.