24.04.2015.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori. Sastanak je organizovan s ciljem unaprjeđenja saradnje i stvaranja partnerskog odnosa sa nevladinim organizacijama.

Gosti Vrhovnog državnog tužioca pohvalili su inicijativu Državnog tužilaštva i namjeru da se sastanci sličnog tipa organizuju i u narednom periodu.

Vrhovni državni tužilac podsjetio je da su prošlogodišnja istraživanja nevladinih organizacija pokazala kako je Tužilaštvo prepoznato kao najzatvorenija institucija. S tim u vezi, Vrhovni državni tužilac je ukazao da se situacija u Tužilaštvu po pitanju transprentnosti konstantno unaprjeđuje, što bi pokazalo i novo istraživanje, jer  bi značajan broj indikatora, koji je ranije bio negativno ocijenjen, sada dobio pozitivnu ocjenu.

Susret je bio prilika da se predstavnici NVO sektora upoznaju sa postupanjima Tužilaštva u konkretnim slučajevima. Članovi nevladinih organizacija takođe su ukazali na potrebu preispitivanja određenih odluka.


23.04.2015.godien – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  sa saradnicima sastao se u Podgorici sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske Komisije, Dirkom Langeom.

Vrhovni državni tužilac upoznao je goste sa ostvarenim rezultatima državno tužilačke organizacije i planovima za naredni period, kao i aktivnostima koje Tužilački savjet preduzima kako bi se, u skladu sa zakonskim rokovima, formiralo Specijalno državno tužilaštvo.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o budućem načinu funkcionisanja Specijalnog državnog tužilaštva. Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske Komisije iskazao je spremnost da eksperti Evropske Komisije pruže neophodnu pomoć Državnom tužilaštvu.

Sastanku je prisustvovao i Njegova Ekselencija, Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič sa saradnicima.


23.04.2015. godine – Saopštenje

Ministarstvo pravde juče je Vrhovnom državnom tužilaštvu  dostavilo dokumentaciju pristiglu iz Vašingtona,  koja je vezana za privatizaciju crnogorskog Telekoma. Riječ je o dokumentaciji u elektronskoj formi, sa dokaznim materijalom iz Njemačke i Mađarske.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  dokazni materijal uputio je na dalje postupanje  Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, koje je i nadležno u ovom slučaju.  


23.04.2015.godine -  Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, utvrđen je broj državnih tužilaca za svako državno tužilaštvo. Tema sjednice bila je i  nadležnost Tužilačkog savjeta, propisana Zakonom o državnom tužilaštvu, koja obuhvata i razmatranje pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada.


14.04.2015. godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, 12.04.2015.godine, podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv V.B., R.N. i M.S., zbog krivičnog djela - ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu oštećenog M.S.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su 10. aprila 2015. godine, oko 01,30 časova, u Podgorici, ugrozili sigurnost oštećenog, na način što su ga, dok je sjedio sa društvom u ugostiteljskom objektu ‘’Good Fellas’’,  zbog njegove seksualne orijentacije, zastrašivali i omalovažavali. Okrivljeni su po staklu objekta, papirnom maramicom razmazivali kečap, udarali rukama po staklu i glasno prijetili oštećenom M.S. i upućivali mu riječi ‘’pederu, pederčino, dođi ovamo, čekamo te ispred, izađi napolje, čekamo te kad izađeš’’, te u cilju omalovažavanja gestikulirali tijelom, držeći se rukama za svoj polni organ, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti, zbog čega je pozvao policiju.

Osnovno državno tužilaštvo predložilo je da se okrivljenim odredi pritvor. Osnovni sud u Podgorici je odbio predlog Tužilaštva.