29.05.2015.godine - Saopštenje

Na oglas, koji je raspisao Tužilački savjet, za glavnog specijalnog tužioca i deset specijalnih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu prijavilo se petnaest kandidata. Za glavnog specijalnog tužioca prijave su podnijeli kandidati: Mitar Mugoša, Đurđina Nina Ivanović i Milivoje Katnić. Za specijalne tužioce prijave su podnijeli kandidati: Nataša Bošković, Živko Savović, Veljko Rutović, Mira Samardžić, Saša Čađenović, Mirjana Milić, Lidija Mitrović, Lidija Vukčević, Marija Raspopović, Tatjana Žižić, Ljubinka Madžgalj i Zoran Lekić. O sjednici Tužilačkog savjeta na kojoj će se odlučivati o izboru glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca javnost će biti blagovoremeno obaviještena.  


29.05.2015.godine -  Saopštenje

Povodom infekcije četiri i smrti jedne bebe, koje su u novembru 2014.godine rođene u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu  protiv četiri osobe zbog krivičnog djela -  teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni T.J., kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Z.P. kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i H.T. kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, J.C., kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

Okrivljeni T.J. u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.  Okrivljeni T.J., Z.P. i H.T. su prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na ovim Odjeljenjima, niti su nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na Odjeljenjima. Okrivljeni Z.P. prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja. Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti – neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni i pored dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na Odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima.

Okrivljena J.C. u periodu od 02.11.2014.godine do 12.11.2014.godine, u svojstvu ljekara specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila. Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta, takođe su se razboljela, od opasne zarazne bolesti. Uslijed uspostavljanja  dijagnoze neonatalne sepse kod  jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje. 


14.05.2015.godine -  Saopštenje

 

 

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, izabrani su disciplinski tužilac i članovi disciplinskog vijeća.

Za disciplinskog tužioca izabrana je Ljubinka Bašović, zamjenica Višeg državnog tužioca u Podgorici. Za zamjenika disciplinskog tužioca izabran je Vojislav Grujić, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

Prema Zakonu o državnom tužilaštvu Tužilački savjet, na predlog sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva,

na dvije godine bira disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika, iz reda državnih tužilaca sa najmanje 10 godina radnog iskustva kao državni tužilac.

Za predsjednika disciplinskog vijeća imenovan je Veselin Racković, iz reda uglednih pravnika, dok su članovi disciplinskog vijeća Ljiljana Lakić i Katarina Kljajević, iz reda državnih tužilaca. Za njihove zamjenike imenovani su Hakija Lješnjanin, iz reda uglednih pravnika, kao i Dražen Burić i Nada Bugarin, iz reda državnih tužilaca.

Disciplinsko vijeće čine tri člana Tužilačkog savjeta i to dva člana iz reda državnih tužilaca i jedan član iz reda uglednih pravnika, koji je predsjednik disciplinskog vijeća.

Članove disciplinskog vijeca i njihove zamjenike imenuje Tužilački savjet na predlog predsjednika Tužilačkog savjeta.


 

11.05.2015.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  razgovarao je,  u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Margaret en Ueharom i tom prilikom je upoznao sa organizacionom strukturom Državnog tužilaštva u Crnoj Gori, rezultatima rada u prethodnoj godini, kao i zadacima koji su pred Državno tužilaštvo postavljeni Akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Iako je rad državno tužilačke organizacije često na meti kritika javnosti, Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku Ueharu sa konkretnim rezultatima koji ne govore u prilog tome. Tokom 2014.godine osuđujućom presudom  riješeno je 88,5% optuženja, dok je u postupku sudske kontrole potvrđeno preko 96% optužnica.

Uprkos takvim rezultatima Vrhovni državni tužilac saopštio je da treba poboljšati rezultate u gonjenju krivičnih djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Takođe je konstatovao kako nije zadovoljan rezultatima iz oblasti ratnih zločina. U tom dijelu Vrhovni državni tužilac očekuje vidljivije rezultate, jer je riječ o krivičnim djelima koja ne zastarjevaju.

Tema razgovora bilo je i formiranje Specijalnog tužilaštva i način njegovog budućeg funkcionisanja.

Američka ambasadorka konstatovala je da je pred Državnim tužilaštvom težak posao u čijem obavljanju će Ambasada SAD-a u Crnoj Gori pružiti svu neophodnu pomoć u smislu treninga, obuka i opreme.


07.05.2015.godine – Saopštenje

Po nalogu Osnovnog državnog tužioca u Herceg Novom, Uprava policije-CB Herceg Novi, 06.05.2015. godine, uz krivičnu prijavu  privela je R.V, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Sumnja se da je R.V. bez  odgovarajuće isprave o oružju, u svom stanu u Herceg Novom držao pištolj marke CZ-Para sa 4 metka.

Nakon saslušanja, osnovni državni tužilac u Herceg Novom odredio je zadržavanje R.V. u trajanju od 48 časova.  Osumnjičeni je 07.05. 2015.godine priveden sudiji za istragu Osnovnog suda u  Herceg Novom. Postupajući po predlogu Osnovnog državnog tužilaštva Herceg Novi za određivanje pritvora, sudija je osumnjičenom R.V odredio pritvor od 8 dana


07.05.2015.godine – Saopštenje

Postupajući po krivičnim prijavama službenika policije zbog nezakonite raspodjele stanova Sindikata Uprave policije, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dalo je obavezujuća uputstva za rad službenicijma policije u pravcu provjere navoda iz krivičnih prijava.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u saradnji sa službenicima policije prikupilo je dokaze koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su odgovorna lica u Sindikatu Uprave policije izvršila krivično djelo - nesavjestan rad u službi, zbog čega je po nalogu tužioca Uprava policije 07.05.2015.godine podnijela krivičnu prijavu protiv 25 osoba.

Prijavljenim je stavljeno na teret da su, kao članovi Glavnog odbora Sindikata Uprave policije, donijeli nezakonite odluke o dodjeli 18 stambenih jedinica u zgradi Sindikata na Tuškom putu u Podgorici.

Tužilaštvo je odmah počelo sa dokaznim radnjama saslušanjem prijavljenih u svojstvu osumnjičenih.


06.05.2015.godine – Saopštenje

Na osnovu člana 14 i 15  Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu  ( "Sl.listu CG "br. 10/2015) i 32 Poslovnika Tužilačkog savjeta ( "Sl.list CG" br.52/11)  Tužilački savjet,

JAVNO OGLAŠAVA IZBOR

-  glavnog specijalnog tužioca i

-  deset specijalnih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Pročitajte kompletan tekst


04.05.2015.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je sa predstavnicima medija u Crnoj Gori. Sastanak je organizovan s ciljem unaprjeđenja saradnje Državnog tužilaštva sa medijima, iako je, kako je napomenuo Vrhovni državni tužilac, i u prethodnom periodu Tužilaštvo maksimalno radilo na poboljšanju odnosa prema javnosti.

Vrhovni državni tužilac pozvao je predstavnike medija da do podataka dolaze zvaničnim putem, kako bi se izbjegle neprecizne informacije. Medijima će se saopštavati informacije koje ne mogu da ugroze dalji tok istrage i Vrhovni državni tužilac je, u tom smislu, pozvao novinare na razumjevanje. Takođe je podsjetio da je odnos medija i Tužilaštva dvosmjeran i da, osim otvorenosti Tužilaštva, podrazumjeva i odgovornost medija, posebno u slučajevima u kojima je neophodna tajnost podataka.

Predstavnici medija pohvalili su odnos Državnog tužilaštva prema javnosti od kada je Ivica Stanković izabran za Vrhovnog državnog tužioca i konstatovali da je napredak u odnosu na raniji period vidan. Vrhovni državni tužilac napomenuo je da će i ubuduće, baš kao što je radio  i u prethodnom period insistirati na jednakom odnosu prema svim medijima.

Medijski poslenici takođe su pokazali interesovanje za određene konkretne predmete i istovremeno pozvali Vrhovnog državnog tužioca da preispita ranija postupanja određenih tužilaca za koje, po tvrdnjama medija, postoji sumnja da su u svom radu prekršili Kodeks tužilačke etike.