30.06.2015.godine - Saopštenje

U nastavku  sjednice na kojoj  je Tužilački  savjet  razmatrao  prijave četiri kandidata,  koja  su  se  prijavila  na  javni  oglas  za  specijalnog  tužioca  u Specijalnom  državnom  tužilaštvu,  donijeta  je  odluka  o  izboru  još  dva kandidata za specijalnog državnog tužioca -  Veljka Rutovića, dosadašnjeg tužioca i advokata Živka Savovića.  Na  prethodnoj  sjednici  Tužilački  savjet  donio  je  odluku  o  izboru  šest specijalnih tužilaca. Zakonom je propisano da Specijalno državno tužilaštvo ima deset specijalnih tužilaca, tako da će za preostala dva mjesta ponovo biti raspisan konkurs.

Tužilački savjet održao je i novu sjednicu na kojoj je za državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izabrana Jelena Lučić Đaletić, dok su za tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici izabrani: Ana Bošković, Milica Anđelić i Nikola Boričić.

Obavljen je i razgovor sa 16 prijavljenih kandidata za tužioce u osnovnim državnim tužilaštvima u Nikšiću, Pljevljima, Ulcinju, Baru, Kotoru, Cetinju i Rožajama.


25.06.2015. – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković obavljen je intervju sa kandidatima za specijalne tužioce. Za tužioce u Specijalnom državnom tužilaštvu izabrani su: dosadašnje tužiteljke u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije , terorizma i ratnih zločina Mira Samardžić, Lidija Vukčević, Marija Raspopović; dosadašnje sudije Osnovnog suda u Podgorici Lidija Mitrović i Nataša Bošković, kao i Tatjana Žižić, advokatica.

Tužilački savjet nastaviće sa radom u utorak, 30.06.2015.godine, kada će biti donijeta odluka o ostalim kandidatima.


23.06.2015. godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima za izbor glavnog specijalnog tužioca: Đurđinom Ninom Ivanović, rukovodiocem Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina; Milivojem Katnićem, sudijom Apelacionog suda Crne Gore i Mitrom Mugošom, advokatom.

Nakon obavljenih intervjua Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, za glavnog specijalnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu, Tužilačkom savjetu predložio  je Milivoja Katnića, dosadašnjeg sudiju Apelacionog suda Crne Gore. Članovi Tužilačkog savjeta podržali su predlog Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, tako da je Milivoje Katnić izabran za glavnog specijalnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore


09.06.2015. godine - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, za  sekretara Sekretarijata Tužilačkog savjeta imenovana je Tatjana Savković, doskorašnji sekretar Apelacionog suda. Donijeta je i odluka o javnom oglašavanju izbora državnih tužilaca. Na sjednici je obavljen i razgovor sa prijavljenim kandidatima na javni oglas za izbor tri državna tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. 


03.06.2015.godine -  Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa njemačkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker i tom prilikom je upoznao sa konkretnim rezultatima Državnog tužilaštva koji su ostvareni u prethodnom periodu.

Iako su statistički podaci više nego zadovoljavajući, Vrhovni državnui tužilac napomenuo je da oni ne smiju da zavaraju i da od svojih saradnika u narednom periodu očekuje konkretnije rezultate, posebno kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornicu sa činjenicom da je, s ciljem postizanja mjerljivijih rezultata u slučajevima ratnih zločina, usvojena i Strategija za istraživanje ratnih zločina. Zadatak da realizuje mjere iz ovog dokumenta imaće Specijalno državno tužilaštvo, čije se formiranje očekuje do kraja juna ove godine. Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku Štajnaker sa detaljima oglasa za glavnog specijalnog i specijalne tužioce, kao i sa procedurama koje se očekuju u narednom periodu. Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori podržala je aktivnosti Državnog tužilaštva i iskazala spremnost da Njemačka pruži svu neophodnu stručnu pomoć s ciljem ostvarivanja boljih rezultata.