31.07.2015.godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv R.M, zbog krivičnog djela - zelenaštvo.

Okrivljenom R.M. stavljeno je na teret da je u aprilu 2014.godine, dao novac na zajam i pri tome ugovorio za sebe nesrazmjernu imovinsku korist. Okrivljeni je oštećenom R.Z., na osnovu usmenog ugovora, dao na zajam 35.000,00 eura i ugovorio da oštećeni na ukupan iznos zajma, svakog mejseca plaća kamatu od 5 %, što mjesečno iznosi 1.750,00 eura. Oštećeni je navedeni iznos plaćao od maja 2014.godine do juna 2015.godine. Na taj način okrivljeni je pribavio nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu od 22.750,00 eura. 


16.07.2015.godine – Saopštenje

U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici u toku je saslušanje osoba koje su, danas, uz krivicnu prijavu Uprave policije, dovedene zbog postojanja osnova sumnje da su izvrsili krivicna djela – neovlascena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija.  Riječ je o 19 od ukupno 26 osumnjičenih osoba. Sedam lica za sada nisu dostupna.

Akcijom koja je dovela do lišavanja slobode rukovodilo je Više državno tužilastvo  u Podgorici. U prethodnom periodu Tužilaštvo je protiv ovih lica sprovelo specijalne istražne radnje. Nakon ocjene rezultata tih radnji Tuzilastvo je  ocijenilo da postoje osnovi sumnje da su ova lica učinila krivična djela za koja su prijavljena.

Saslušanja obavljaju  zamjenici Višeg državnog tužioca u Podgorici Ljiljana Lakić i Tatjana Begović. 


15.07.2015.godine – Saopštenje

Pred predsjednikom Tužilačkog savjeta Ivicom Stankovićem, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, zakletve su položili kandidati izabrani za državne tužioce u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Ulcinju i Rožajama.

Zakletve su položili državni tužiocu: u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Jelena Lučić Đaletić; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Milica Anđelić i Nikola Boričić; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, Nataša Bajčeta i Ivan Gačević; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru Ana Marinović, Tijana Čelanović i Srđa Jovanović ; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju Faruk Resulbegović, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, Ivan Došljak. 


09.07.2015.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa  šefom Kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Benjaminom Perksom.

Tema razgovora bila je primjena Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku,  s posebnim osvrtom na rad stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva, koja je formirana u 2012.godini, radi pružanja pomoći državnim tužilaštvima u postupanjima prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela. Tema sastanka bila je i primjena audio vizuelne tehnike prilikom saslušanja maloljetnika.

Šef predstavništva UNICEF-a upoznao je Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića sa projektima koje UNICEF planira da realizuje u narednom periodu i istovremeno pohvalio dosadašnju saradnju sa Tužilaštvom. Stanković je izrazio spremnost da Tužilaštvo i ubuduće daje pun doprinos aktivnostima UNICEF-a.    


07.07.2015. godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima, razgovarao je, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa delegacijom Evropske komisije, na čelu sa generalnim direktorom  Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, Kristianom  Danielsonom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Danielson je konstatovao da je Tužilaštvo u prethodnom periodu ostvarilo impresivne rezultate. Vrhovnom državnom tužiocu  čestitao je na ostvarenom u prethodnom perioodu, a posebno na formiranju Specijalnog državnog tužilaštva, koje je počelo sa radom u skladu sa predviđenim rokovima.

Stanković je sagovornike upoznao sa usvojenim aktima koji su prethodili raspisivanju oglasa za glavnog i specijalne državne tužioce i istovremeno naglasio da će sa saradnicima maksimalno raditi na primjeni usvojenih akata. Vrhovni državni tužilac naglasio je da je svjestan da se od državno tužilačke organizacije ne očekuje samo usvajanje dokumenata, već i preduzimanje konkretnih poteza kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno kada je riječ o korupciji na visokom nivou. Gosti iz Evropske Komisije podržali su takav stav Vrhovnog državnog tužioca.

Sastanku su prisustvovali i šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske Komisije, Dirk Lange i Njegova Ekselencija, Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič sa saradnicima.


06.07.2015. godine – Saopštenje

Pred predsjednikom Tužilačkog savjeta Ivicom Stankovićem u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici zakletve su položili kandidati izabrani za državne tužioce u osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici, Nikšiću,Cetinju, Baru i Rožajama.

Zakletve su položili državni tužiocu: u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Ana Bošković; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, Ana Doderović; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju Katarina Padalica; u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, Irena Rajković i  u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, Aldin Kalač. 


03.07.2015. godine – Saopštenje

Glavni specijalni tužilac i izabrani specijalni tužioci u Specijalnom državnom tužilaštvu položili su zakletvu pred predsjednikom i članovima Tužilačkog savjeta. Predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković čestitao je tužiocima Specijalnog državnog tužilaštva na izboru, za koje su kandidate, kako je rekao, isključivo preporučili znanje i profesionalna sposobnost. Stanković je napomenuo da od specijalnih tužilaca na očekuje da u konkretnim slučajevima ispunjavaju bilo čija očekivanja, niti da podlegnu pritiscima, odakle god oni dolazili. Posao tužilaca je da primjenjuju zakonske propise, a zakon je jednak za sve, zato u radu tužilaca ne smije biti nedodirljivih, ali ni unaprijed optuženih, poručio je Stanković.


02.07.2015.godine - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, izabrani su državni tužioci u osnovnim državnim tužilaštvim u Nikšiću, Pljevljima, Ulcinju, Baru, Kotoru, Cetinju i Rožajama.