30.09.2015.godine -  Saopštenje

Po nalogu specijalnog tužioca službenici Uprave policije jutros su u Budvi lišili slobode 7 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela - zloupotreba službenog položaja na organizovan način i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. 

Nakon sprovedenih tužilačko-policijskih aktivnosti Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Tužilaštvu su podnijeli krivičnu prijavu protiv osam lica. Sedam lica je lišeno slobode, dok osmo lice nije dostupno.

Krivična prijava podnijeta je protiv R.K. , L.R. i M.M. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan nacin; protiv I.T., M.M. zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način; protiv M.L. zbog postojanja osnovane sumnje da je pocinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i protiv M.R. i Lj. B. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Sumnja se da je zloupotrebom službenog položaja opštinski budžet oštećen za preko miliona i 400 hiljada eura.


24.09.2015.godine -  Saopštenje

U predmetu formiranom protiv Ž.P. zbog osnovane sumnje da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja i D.K. zbog osnovane sumnje da je učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična djela u namjeri da pravnom licu “ Zavod za izgradnju Bara” AD Bar pribave protivpravnu imovinsku korist od skoro 2 miliona eura, u kom iznosu je pričinjena i šteta Opštini Bar. Osim toga, sumnja se da je osumnjičeni Ž.P. pričinio Opštini Bar i štetu u iznosu od oko 930 hiljada eura.

Sumnja se da je osumnjičeni Ž.P. u periodu  od 2007. do 2014.godine u Baru, kao javni funkcioner , u namjeri da drugom pravnom licu “ Zavodu za izgradnju Bara” AD Bar pribavi imovinsku korist,  zloupotrijebio službeni položaj  i prekoračio granice svojih službenih ovlašćenja  tako što je, bez odobrenja o zaduživanju i davanju garancija  Skupštine opštine Bar,  zaključio ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru,  za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u više državnih institucija. Osumnjičeni je navedenim ugovorom  obavezao Opštinu Bar da će garantovati urednu otplatu kredita za izgradnju objekta A6 u Baru.

Sumnja se da je D.K., kao izvršni direktor preduzeća “ Zavod za izgradnju Bara” AD Bar, djelujući u ime pravnog lica,  pomogla osumnjičenom Ž.P. da pribavi imovinsku korist preduzeću “Zavod za izgradnju Bara” AD Bar,  tako što je zaključivala ugovore o bankarskim kreditima,  za koje  je osumnjičeni Ž.P., mimo Statuta i bez odobrenja Skupštine opštine Bar,  zaključivao Ugovore o jemstvu kojim je obavezivao Opštinu Bar da će vratiti cjelokupni kredit , u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit.

Takođe se  sumnja da je D. K. u periodu od 2010. do 2013.godine kao izvršni direktor preduzeća Zavod za izgradnju Bara AD Bar u službene isprave unosila neistinite podatke koje je ovjeravala svojim potpisom i pečatom privrednog društva.

Takođe, shodno Zakonu o odgovornosti pravnih lica za krivično djelo, istraga je pokrenuta i protiv privrednog društva “Zavod za izgradnju Bara”, AD Bar u stečaju, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog putem pomaganja.  


23.09.2015.godine -  Saopštenje

Po nalogu specijalnog tužioca  jutros je u Baru lišen slobode bivši predsjednik opštine Bar zbog osnova sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Lišena je slobode i D. K. ,takođe iz Bara, zbog osnova sumnje da je izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Nakon saslušanja specijalni tužilac navedenim licima odredio je zadržavanje od 72 sata


16.09.2015.godine -  Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević,  razgovarali su u prostorijama Tužilaštva sa članovima skupštinskog Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu.

Poslanici su obišli zgradu u kojoj su smješteni Vrhovno državno tužilaštvo, Specijalno državno tužilaštvo i Više državno tužilaštvo u Podgorici i tom prilikom se upoznali sa uslovima rada u kojima rade državni tužioci.

Vrhovni državni tužilac istakao je da kod saradnika insistira na tome da uslovi ne smiju uticati na rezultate rada, ali je istovremeno napomenuo da bi se mnogo više moglo postici u adekvatnijem ambijentu.

Prostorni kapaciteti nijesu dovoljni ni za trenutno zaposlene, a problem će postati izraženiji ukoliko se realizuju planovi o kadrovskom jačanju institucije, poručio je Stanković.

Tužioci su upoznali poslanike sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, što bi, kako je ocijenjeno, moglo da dovede i do osipanja kadra.

Predsjednik Odbora za politički sistem , pravosuđe i upravu Rifat Rastoder poručio je da će zajedno sa ostalim članovima Odbora pomoći da se važnoj instituciji, kao što je Tužilaštvo, obezbjede uslovi koji bi omogućili nesmetano funkcionisanje. Aktivnosti Tužilaštva ohrabruju i pokazuju da tužioci imaju namjeru ozbiljno da rade i ostvare značajne rezultate. U tom smislu, neophodno je riješiti i nagomilane probleme iz prethodnog perioda i poboljšati trenutnu situaciju u čemu ce Državno tužilaštvo imati punu podršku svih članova Odbora, poručili su poslanici tokom sastanka.  


11.09.2015.godine -  Saopštenje

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću službenici CB Nikšić lišili su slobode : R. R. iz Nikšića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zelenaštvo, R. M. iz Nikšića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela - zelenaštvo i nedozvoljeno držanje oružja , S. T. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - iznuda u pokušaju .

Nakon saslušanja dežurni tužilac navedenim licima odredio je zadržavanje od 72 sata. Postupak je pokrenut i protiv M.P.  koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KP  Spuž, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo  - nedozvoljeno držanje oružja.


09.09.2015.godine -  Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su sa oficirom  za vezu sa pravosudnim organima iz Regionalne kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi, Pjerom Beleom. Kancelarija je formirana 2004.godine, a od 2012.godine nalazi se u Beogradu, pri ambasadi Francuske.  Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upoznao je goste sa strukturom Državnog tužilaštva u Crnoj Gori. On je konstatovao da su odluke Tužilaštva u prethodnom periodu nailazile i na kritike i na pohvale, ali da to, kako je rekao, neće uticati na dalji rad,  jer neće dozvoliti da njega i saradnike kritike uspore, a pohvale zaslijepe.

Samo odlučnost, na kojoj se insistira i donošenje odluka isključivo na osnovu zakonskih propisa, može dovesti do cilja, a to je uspješna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, porucio je Vrhovni državni tužilac.

Glavni Specijalni tužilac goste je upoznao sa nadležnostima Specijalnog državnog tužilaštva, kao i sa zakonskim ovlašćenjima koje ovo tužilaštvo ima.

Sagovornici su se saglasili da Francuska i Crna Gora imaju brojne instrumente za saradnju na čemu će i jedna i druga strana insistirati u narednom periodu.