29.10.2015.godine – Saopštenje

Prema izvještaju koji je, povodom povređivanja M.M., Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, dežurni zamjenik je 25.10.2015. godine, dao više naloga policijskim službenicima da dostave pisani izvještaj o upotrebi sredstava prinude, te da prikupe obavještenja od oštećenog.

Pošto policija nije dostavila tražene podatke, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet, a  26.10.2015. godine, načelniku Centra bezbjednosti Podgorica upućen zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja. Zahtjevom je traženo da se dostavi pisani izvještaj o upotrebi sile, te da se identifikuju policijski službenici koji su nanijeli povrede oštećenom i oštetili njegov automobil.

Istog dana, po nalogu zamjenika tužioca, službenici Centra bezbjednosti Podgorica obavili su uviđaj i fotografisanje vozila oštećenog. Istovremeno je izdata naredba za obavljanje neophodnih vještačenja, a zamjenik tužioca, u Kliničkom centru, oštećenog je saslušao  u svojstvu svjedoka. 

Po nalogu dežurnog tužioca od 25.10.2015. godine,  policija je dva dana kasnije Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavila izjave tri građanina, kao i  medicinsku dokumentaciju oštećenog.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici upućen je zahtjev komandantu Specijalne antiterorističke jedinice kojim je traženo da dostavi pismeni izvještaj o upotrebi sredstava prinude, kao i druge podatke od značaja za identifikaciju policijskih službenika – pripadnika SAJ-a, koji su nanijeli tjelesne povrede oštećenom. Zamjenik tužioca, takođe je saslušao,  u svojstvu svjedoka dva lica – očevice događaja. Kako nije blagovremeno dobijen izvještaj od SAJ-a, komandantu SAJ-a upućen je pismeni poziv za saslušanje u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Direktoru Uprave policije, takođe, je upućena pismena urgencija za dostavljanje pisanog izvještaja i dostavljanja traženih podataka. 


25.10.2015.godine – Saopštenje

Povodom informacija da su pripadnici policije tokom protesta 24.10.2015.godine pretukli predsjednika profesionalne bokserske organizacije Mija Martinovića, Vrhovni državni tuzilac Ivica Stankovic zatrazio je od rukovodilaca Viseg i Osnovnog drzavnog tuzilastva u Podgorici da hitno preispitaju ovaj, ali i sve druge eventualne slucajeve i utvrde da li u pojedinim postupanjima policijskih sluzbenika ima elemenata krivicnog djela koje se goni po sluzbenoj duznosti.


25.10.2015.godine – Saopštenje

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, službenici Uprave policije – CB Podgorica uz krivičnu prijavu, u prostorije Tužilaštva, doveli su osumnjičene A.M. i S.R., zbog postajanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja(član 362, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Osumnjičeni su pred državnim tužiocem iznijeli odbranu u prisustvu advokata koje su sami angažovali. Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, osumnjičeni su, nakon saslušanja, pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.


25.10.2015.godine – Saopštenje

Povodom protesta koji su organizovani 24.oktobra 2015.godine u Podgorici, na zahtjev Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, u nadležnim tužilaštvima uvedena su vanredna dežurstva, kako bi se obezbijedilo rukovođenje postupcima i blagovremena uputstva u svakom pojedinačnom slučaju, po prijavi Uprave policije, drugih državnih organi ili fizičkih lica, političkih partija ili drugih subjekata.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nakon razmatranja policijskih izvještaja o preduzetim radnjama i pregleda dostupnih video materijale, našlo da postoje  osnovi sumnje da su poslanici A. M.  i S.R. izvršili krivično djelo- pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uredjenja , time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore. Više državno tužilaštvo u Podgorici je, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, dalo nalog Upravi policije da protiv navedenih lica, podnese krivičnu prijavu i dovede ih državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja.

Nadležna tužilaštva nastaviće svoje aktivnosti i u narednom periodu kako bi, u skladu sa ovlašćenjima, preduzela mjere i radnje u cilju identifikacije svih eventualnih izvršilaca krivičnih djela.


21.10.2015.godine – Saopštenje

Viši sud u Podgorici prihvatio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se M.V. dodijeli status svjedoka saradnika u postupku koji Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv okrivljenog L.R. i drugih zbog krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, koja su izvršena na organizovan način,

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, M.V., koji nije bio dostupan nadležnim organima, sam se javio Tužilaštvu 19.10.2015.godine.

M.V. je jedno od tri lica za čije je lišavanje slobode Specijalno državno tužilaštvo izdalo nalog 14.10.2015.godine.  Tom prilikom slobode je lišen S.D. za kog se osnovano sumnja da je izvršio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja. Dva lica, za čije je lišavanje slobode takođe izdat nalog, nisu bila dostupna. Osim M.V. koji se sam javio Tužilaštvu, nije bio dostupan ni M.M. za kog se osnovano sumnja da je izvršio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja. On je opravdao svoje odsustvo i Specijalno državno tužilaštvo uredno obavijestio o razlozima zbog kojih je nedostupan.


19.10.2015.godine -  Saopštenje

Na zahtjev Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića,  rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici dostavio je izvještaj o aktivnostima koje je nadležno tužilaštvo preduzelo povodom dešavanja u Podgorici tokom proteklog vikenda.

Osim što su razmatrali pisane policijske izvještaje o preduzetim radnjama, tužioci su pregledali i sve dostupne video materijale. Na osnovu prikupljenih podataka i dokaza dat je nalog policiji da se protiv dva lica,  N.B. i M.K., podnesu krivične  prijave zbog postojanja  osnova  sumnje da su učinili krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Tužilaštvo je dalo nalog da se N.B. zadrži i privede dežurnom tužiocu. Nakon saslušanja dežurni tužilac nije donio rješenje o zadržavanju N.B. jer za to nijesu postojali zakonski osnovi.

Po nalogu tužioca Uprava policije je danas podnijela  i krivičnu prijavu protiv M.K. Osumnjičeni M.K.  pozvan je u tužilaštvo radi saslušanja.

U slučaju N.B. i M.K. prikupljeni su i dokazi  iz kojih proizilazi da su obojica zadobila povrede i tužilastvo istražuje da li je u ovim slučajevima neko lice izvršilo krivično djelo

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, takođe je,  dalo nalog  policiji da identifikuje osobe koje su nanijele teže povrede učesniku protesta Z.M., kao i osobe koje su  učestvovale u napadu na prostorije TVPINKM.  

Protiv 16 lica, među kojima su  tri novinara i dva poslanika, pokrenut je prekršajni postupak. Četiri lica, protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak, u svojim izjavama navela su da su tokom privođenja zadobila povrede. Tužilaštvo je zatražilo kopije spisa Suda za prekršaje, sa medicinskom dokumentacijom, koju su ova lica predala kao dokaz da su povrijeđeni.  Tužilaštvo će narednih dana  preduzeti sve  neophodne radnje kako bi se utvrdilo na koji način su ova lica zadobila povrede.

Tužilaštvo je, takođe, dalo nalog policiji da prikupi neophodnu medicinsku dokumentaciju i potrebna obavještenja od povrijeđenih pripadnika Uprave policije,  kako bi  se i u njihovom slučaju blagovremeno i u skladu sa zakonom donijela odluka. 


18.10.2015.godine -  Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od nadležnih tužilaštava da u najkraćem roku utvrde da li su prilikom jučerašnjih dešavanja u Podgorici određena lica učinila krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, te da o svim preduzetim radnjama bude blagovremeno informisan.


14.10.2015.godine – Saopštenje

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, načelniku Zatvora Bijelo Polje G.Š., šefu  sprovodničke službe u Zatvoru  Bijelo Polje, S.D. i službenicima  zatvorske ustanove u Bijelom Polju D.T. i S.A. određeno je zadržavanje do 72 sata.

Navedena lica lišena su slobode po nalogu Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju. Sumnja se da je načelnik Zatvora Bijelo Polje G. Š. izvršio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja u predmetu formiranom povodom bjekstva lica lišenog slobode J.Z. Šef sprovodničke službe S.D i službenici zatvorske ustanove u Bijelom Polju  D.T. i S.A. lišeni su slobode  zbog sumnje da su izvršili krivično djelo – omogućavanje bjekstva licu lišenom slobode.


14.10.2015.godine – Saopštenje

Zbog sumnje da je, u predmetu formiranom povodom bjekstva lica lišenog slobode J.Z., izvršio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja,  po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju  lišen je slobode načelnik zatvora u Bijelom Polju G. Š. Po nalogu tužioca slobode su lišeni i službenici zatvorske ustanove u Bijelom Polju S.D. , D.T. i S.A. zbog sumnje da su izvršili krivično djelo – omogućavanje bjekstva licu lišenom slobode.


14.10.2015.godine – Saopštenje

U postupku istrage koju Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv okrivljenog L.R. i drugih zbog krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, koja su izvršena na organizovan način, Specijalno državno tužilaštvo dalo je nalog Upravi policije da se slobode liše tri lica.

Slobode je lišen S.D. za kog se osnovano sumnja da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja. Dva lica, za čije je lišavanje slobode takođe izdat nalog, nisu dostupna. Riječ je o M.M. i M.V. za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivična djela - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.


08.10.2015.godine – Saopštenje

Jedan od osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, Lj.B., koji nije bio dostupan nadležnim prganima, sam se javio Specijalnom državnom tužilaštvu. Nakon saslušanja određen mu je pritvor do 72 sata.

Po nalogu specijalnog tužioca službenici Uprave policije 30.09.2015. u Budvi lišili su slobode 7 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela - zloupotreba službenog položaja na organizovan način i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. Nakon sprovedenih tužilačko-policijskih aktivnosti Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Tužilaštvu su podnijeli krivičnu prijavu protiv osam lica, od kojih jedno do danas nije bilo dostupno


08.10.2015.godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju, kao stvarno nadležno tužilaštvo, pokrenulo je izviđajne radnje,  povodom bjekstva osuđenika J.Z. iz zatvora u Bijelom Polju. 

U postupku izviđaja  tužilaštvo je  naložilo  Centru bezbjednsoti u Bijelom Polju da prikupi obavještenja i uzme izjave  od načelnika zatvora u Bijelom Polju, pripadnika zatvorske policije koji su bili zaduženi za čuvanje osuđenika, kao i  službenika zatvora koji su odgovorni za bezbjednost zatvorenika.

Osim toga tužilaštvo je  preduzelo i potrebne radnje kako bi se ispitala valjanost dokumentacije na osnovu koje je J.Z. odobrena posjeta  bolesnom članu porodice u Mojkovcu.


05.10.2015.godine - Saopštenje

Nakon uspješne saradnje, Vrhovno državno tužilaštvo i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT) potpisali su aneks Memoranduma o saradnji kako bi zajedničkim aktivnostima nastavili da unapređuju transparentnost državnih tužilaštava i komunikaciju sa građanima.

Saradnja Vrhovnog državnog tužilaštva sa ovom nevladinom organizacijom počela je prošle godine kada je potpisan Memorandum o saradnji koji je bio osnova za početak zajedničke akcije unapređenja odnosa sa javnošću, jačanja kapaciteta u ovoj oblasti i povećanja transparentnosti rada. Prvi konkretni rezultati ove saradnje objavljeni su u julu 2015. godine kada su tužilaštva objavila 99 odsto informacija na koje ih obavezuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a taj rezultat je prije samo godinu bio svega 4 odsto.

Fokus zajedničkih aktivnosti u narednoj godini biće izgradnja kapaciteta Sekretarijata Tužilačkog savjeta za odnose sa javnošću, obuke za zaposlene u tužilaštvima kako bi kvalitetnije odgovorili na sve veće zahtjeve javnosti za informacijama, kao i povećanje budžetske transparentnosti ove institucije. Takođe, dogovoreno je da se u narednoj godini sva pozitivna iskustva, dobre prakse i međunarodni standardi koji regulišu odnose tužilaštava i javnosti, u otvorenom i participativnom procesu, sublimiraju u jedinstvenu komunikacionu strategiju koja će biti ključni dokument za dalji razvoj u ovoj oblasti.


02.10.2015.godine -  Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je Rješenje kojim se odbacuje krivična prijava Centra bezbjednosti Podgorica  od 05.08.2015. godine, podnesena protiv P. Š., zbog krivičnog djela - ugrožavanje sigurnosti, jer u njegovim radnjama nijesu ostvareni svi bitni elementi bića prijavljenog, kao ni drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.   Krivičnom prijavom Centra bezbjednosti Podgorica P.Š., službenik Uprave policije, prijavljen je da je u periodu od 08.05.do 07.06.2015. godine, na on-line portalu ND “Vijesti”, sa svog korisničkog naloga “Boss”, postavljao komentare na različite novinske članke kojima je prijetio potpredsjedniku Vlade, D. M.


02.10.2015.godine -  Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izjavilo je Višem sudu u Podgorici žalbu protiv rješenja Osnovnog suda u Podgorici kojim je odbijen je optužni predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 08.09.2015.godine, protiv G.R. zbog krivičnog djela - lažno prijavljivanje, jer je sud našao da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe.

Protiv rješenja Osnovnog suda u Podgorici, u zakonskom roku, izjavljena je žalba zbog bitne povrede krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Pobijano rješenje donijeto je uz bitnu povredu  krivičnog postupka, koja se ogleda u tome da je  izreka rješenja protivrječna razlozima, a istovremeno razlozi u rješenju o odlučnim činjenicama su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni

Tekst žalbe