27.11.2015.godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici 12. novembra 2015.godine podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv V. B. zbog produženog krivičnog djela povreda tajnosti postupka. Okrivljenom V. B. stavljeno je na teret da je neovlašćeno otkrio drugom ono što je saznao u zakonom propisanom krivičnom postupku u predmetu pred Specijalnim državnim tužilaštvom, a što je odlukom nadležnog organa proglašeno kao tajna.

Nakon ispitivanja optužnog predloga Osnovni sud u Podgorici zakazao je glavni pretres za 12.januar 2016.godine.

Tekst optužnog predloga


Saopštenje – 23.11.2015.godine

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću 21.11.2015.godine osumnjičenom S.V.  odredjeno je zadržavanje u trajanju od 72 sata. Državni tužilac je u međuvremenu podnio i predlog za odredjivanje pritvora sudiji za istragu Osnovnog suda u Nikšiću na osnovu kojeg je osumnjičenom S.V. određan pritvor u trajanju od 30 dana.  Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo  je izvidjaj protiv osumnjičenog S.V. iz Nikšića,  zbog osnovane sumnje  da je izvršio krivično djelo  - zelenaštvo  u produženom trajanju. 


20.11.2015.godine - Saopštenje

Po nalogu  Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću,   službenici Uprave  policije – CB Nikšić lišili su  slobode  S. V. iz Nikšića  zbog osnovane sumnje da je izvršio krivčno djelo - zelenaštvo. Osumnjicenog  će saslušati dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.


Saopštenje  - 20.11.2015.godine

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa rumunskim ambasadorom u Crnoj Gori, Ferdinandom Nagijem i tom prilikom je upoznao sagovornika sa organizacionom strukturom Državnog tužilaštva Crne Gore, kao i sa ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu.

Vrhovni državni tužilac je istakao da je jedan od prioriteta Tužilaštva jačanje nezavisnosti i samostalnosti državnih tužilaca, ali i odgovornosti, te da očekuje da državni tužioci u svom radu imaju proaktivan odnos, odnosno da reaguju na sva saznanja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Teme razgovora bile su i Izvještaj EK o napretku Crne Gore u 2015.godini i bilateralna saradnja između državnih tužilaštava Crne Gore i Rumunije.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori je iskazao spremnost za svaku vrstu saradnje sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i ponudio pomoć Rumunije u vidu eksperata i razmjene iskustava.


Saopštenje – 18.11.2015.godine

Sporazum o saradnji potpisan je danas od strane Vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića i predsjednika nevladine fondacije (NF)”Građanska alijansa”, Borisa Raonića.

Potpisivanjem ovog sporazuma teži se unapređenju saradnje između  državnih institucija i civilnog sektora, te pružanju podrške kontrolnoj funkciji svih institucija  koje se staraju  o poštovanju ljudskih prava  osoba koje borave  u ustanovama zatvorenog tipa. Ovim sporazumom obezbijediće se  poštovanje utvrđenih evropskih standarda  i preporuka Međunarodnih ekspertskih tijela (CAT i CPT), kako bi se u što većoj mjeri obezbjedilo poštovanje  ljudskih prava lica lišenih slobode.

Definisani ciljevi  će se realizovati  kroz niz aktivnosti svih potpisnica sporazuma koje podrazumijevaju održavanje konsultativnih sastanaka, učešće u javnoj kampanji promocije razumijevanja ljudskih prava lica lišenih slobode, kao i razmjenu  informacija koje su od značaja za uspješnu realizaciju Memoranduma o saradnji.

Sporazum o saradnji stupio je na snagu danom potpisivanja, a trajaće 12 mjeseci. 


18.11.2015.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima, razgovarao je, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa delegacijom Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope ( PSSE) za Crnu Goru, na čelu sa  koizvjestiocem gospodinom Teri Lejdenom i gospođom Delfinom Frejman, sekretarkom delegacije.

Vrhovni državni tužilac je upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Državno tužilaštvo preduzima, a koje vode ka ispunjenju preporuka i obaveza definisanih u Rezoluciji 2030 ( 2015) PSSE „ Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore”, posebno ukazujući na imlementaciju  Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Takođe, Vrhovni državni tužilac podsjetio je sagovornike da je proaktivna uloga tužilaca sve vidljivija, ali da prostora za napredak i dalje ima.


17.11.2015. – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković i Generalni tužilac Republike Bugarske, Sotir Tsatsarov potpisali su u Podgorici Protokol o saradnji izmedju Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Generalnog tužilaštva Republike Bugarske.

Protokol o saradnji doprinijeće unaprjeđenju tradicionalno dobrih međunarodnih odnosa, kao i saradnji između dvije institucije, koja je  zasnovana na principima pravde i pravičnosti. Odredbe ovog dokumenta u praksi će se sprovoditi kroz organizovanje  zajedničkih sastanaka i programa saradnje, na kojima će dvije institucije redovno razmjenjivati informacije o zakonodavstvu i sudskoj praksi, kao i međunarodnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Potpisivanje protokola o saradnji predstavlja jos jednu potvrdu da je Državno tužilaštvo Crne Gore riješeno da ostvaruje konkretne rezultate i putem saradnje sa drugim državnotužilačkim organizacijama.  


12.11.2015. - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijet je Poslovnik Tužilačkog savjeta  i  usvojen je predlog da se za člana Upravnog odbora  Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu  odredi zamjenica  Višeg državnog tužioca u Podgorici, Sanja Jovićević.


11.11.2015. - Saopštenje

Zbog sumnje da učestvovali u događaju od 24.10.2015.godine, kada je u Podgorici, povrede zadobio M. M. u Osnovnom državnom tužilaštva u Podgorici saslušani su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice B. G. i G. Z. Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužiulaštvu u Podgorici, određeno im je zadržavanje do 72 sata. Pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice na teret se stavlja krivično djelo – mučenje,  u sticaju sa krivičnim djelom  - teška tjelesna povreda. 


04.11.2015. Saopštenje za javnost

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici saslušano je osam službenika  Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije Crne Gore,  radi identifikacije policijskih službenika, koji su učestvovali u događaju od 24.10.2015.godine, kada je u Podgorici, povrede zadobio M. M.

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije Crne Gore, dostavio je Osnovnom državnom tužilaštvu  Izvještaj o upotrebi sredstava prinude, koji je potpisalo 55 službenika Specijalne antiterorističke jedinice.

 U Osnovnom državnom tužilaštvu saslušani su : B.M., K.M., J.S., G.D., R.M., K.M. J.B., i G.I..

U narednom periodu biće saslušani i ostali potpisnici  Izvještaja o upotrebi sredstava prinude.


04.11.2015. godine – Saopštenje za javnost

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dostavio je Predsjedniku Parlamenta  nalaze  Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji su poslužili kao činjenični osnov za traženje prethodnog odobrenja za krivično gonjenje  poslanika A. M. i S.R. zbog krivičnog djela – pozivanje na nasilnu promjenu državnog uređenja i poslanika M. K. zbog krivičnog djela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. 


03.11.2015. godine – Saopštenje

Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, ovo tužilaštvo podnijelo je Skupštini Crne Gore zahtjev za prethodno odobrenje krivičnog gonjenja M.K., zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema izvještaju dostavljenom iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, ovo tužilaštvo podnijelo je Skupštini Crne Gore zahtjev za prethodno odobrenje krivičnog gonjenja S.R. i A.M., zbog krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uredjenja. 


01.11.2015.godine - Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Baru, 29.oktobra 2015.godine, podnijelo je Osnovnom sudu u Baru optužni predlog protiv A.Š, zbog krivičnog djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i S.K. zbog krivičnog djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivičnog djela -  teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Okrivljenom A.Š. stavljeno je na teret da je u avgustu 2015.godine ispred porodične kuće u naselju Stari Bar, u Baru, neovlašćeno nosio revolver marke “Crvena zastava” kalibar 357 Magnum, bez fabričkog broja sa municijom u dobošu, za koji revolver i municiju nije posjedovao oružani list i koje oružje je neovlašćeno nosio na javnom mjestu, nakon čega je isto oružje predao okrivljenom S.K. koji takodje za navedeni revolver i municiju nije posjedovao oružani list i koje oružje je neovlašćeno nosio na javnom mjestu da bi potom okrivljeni S.K. opšte opasnim sredstvom – revolverom “Crvena zastava” kalibar 357 Magnum bez fabričkog broja izazvao opasnost za tijelo oštećenog S.K., tako što je povukao oroz na revolveru i isti nakon toga naglo pustio, pri čemu je došlo do opaljenja jednog metka koji je oštećenog pogodio u predjelu desne nadlaktice, kojom prilikom je oštećeni zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu prostrijelne rane u predjelu desne nadlaktice u gornjoj trećini i ustrijelne rane u predjelu desne bočne strane grudnog koša u gornjoj trećini.


01.11.2015.godine - Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na svečanom otvaranju Dana državnih tužilaca Crne Gore

 

 

 

 

 

Državnotužilačka organizacija Crne Gore ove tužilačke dane dočekuje organizovanije, opremljenije, snažnije, samouvjerenije, odlučnija da se uhvati u koštac sa izazovima u izvršavanju Ustavom i zakonom određenim nadležnostima. U periodu koji je za nama, da se slikovito izrazim, pokazali smo da naš tas na vagi boginje justicije itekako ima težinu. U periodu koji je pred nama, biće sve pretežniji. To ćemo postići reformom, kao promjenom forme funkcionisanja, ali ona mora da bude praćena preobražajem, kao promjenom suštine, odnosno jačanjem svijesti svakog tužioca o značaju njegove društvene uloge.

Pročitajte kompletno izlaganje