27.01.2016.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac IvicaStanković i predsjednik Upravnog odbora NVO Centar za monitoring i istraživanje CeMI Zlatko Vujović potpisali su Memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i NVOCentar za monitoring i istraživanje CeMI, sa ciljem formalizovanja saradnje na implementaciji Projekta “Jačanje istražnih kapaciteta u Crnoj Gori – upotreba pregovaračkih mehanizama za efikasnu istragu”, koji se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Posebni cilj Projekta je da se ojačaju kapaciteti tužilaca za primjenu instituta sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja kroz sticanje novih teorijskih i praktičnih znanja iz komparativnih pravnih sistema.

Pored edukativnih aktivnosti koje će biti usmjerene ka unaprjeđenju znanja i iskustava tužilaca o primjeni instituta sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja, Projekat sadrži i istraživačke aktivnosti o dosadašnjoj praksi u primjeni navedenih instituta u Crnoj Gori, koje će sprovesti tim pravnika Centra za monitoring i istraživanje CeMI.


21.01.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je danas u Vili “Gorica”  sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori. Sastanak je organizovan s ciljem unapređenja saradnje i stvaranja partnerskog odnosa sa nevladinim organizacijama, a sastanku su prisustvovali i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Vesna Jovićević i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ljilajna Klikovac.

Kao jedan od prioriteta Tužilaštva Vrhovni državni tužilac je istakao jačanje nezavisnosti i samostalnosti državnih tužilaca i naveo da se od državnih tužilaca očekuje da u svom radu imaju proaktivan odnos, odnosno da reaguju na sva saznanja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Naveo je da se na tom polju ostvario značajan pomak ističući kao primjer rad Specijalnog državnog tužilaštva i dodao da mjesta za napredak i dalje ima. Vrhovni državni tužilac je pohvalio odnos nevladinih organizacija i istakao da se svakoj njihovoj inicijativi za pokretanje postupka ozbiljno pristupa. Susret je bio prilika da se predstavnici NVO sektora upoznaju sa postupanjima Tužilaštva u konkretnim slučajevima. Nakon  razmjene mišljenja o postupanju tužilaštva u prethodnoj godini  gosti Vrhovnog državnog tužioca su istakli da su promjene u radu tužilaštva očigledne, ali  i ukazali na potrebu preispitivanja određenih odluka.

Predstavnici nevladinih organizacija pohvalili su  inicijativu Državnog tužilaštva i namjeru da se sastanci sličnog tipa organizuju i u narednom periodu.


15.01.2016.godine- Saopštenje

Skupština Crne Gore 14.01.2016.godine dostavila je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici odluku povodom zahtjeva za odobrenje krivičnog gonjenja  protiv  poslanika A.M. i S.R.. Istog dana Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavljena je  odluka Skupštine Crne Gore povodom zahtjeva tog tužilaštva za odobrenje krivičnog gonjenja  protiv poslanika  M.K..


14.01.2016.godine – Saopštenje

Pred predsjenikom i članovima Tužilačkog savjeta, u staroj zgradi Vlade u Podgorici, zakletve su položili državni tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu,  Višim državnim tužilaštvima i Osnovnim državnim tužilaštvima,  koji su do sada vršili funkciju zamjenika. Po prvi put zakletvu su položili novoizabrani državni tužioci u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Biljana Medenica i Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, Marko Bojović.

U nastavku teksta mozete pročitati govor predsjednika Tužilačkog savjeta, Ivice Stankovića, povodom polaganja zakletve državnih tužilaca.


14.01.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima, susreo se juče sa ambasadorom Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Jan Vitingom.

Tema razgovora bila je uspostavljanje konkretnije saradnje između Državnog tužilaštva Crne Gore i Krunskog tužilaštva Engleske i Velsa kroz zajedničke aktivnosti u vidu obuka, razmjene iskustava i ekspertske pomoći.