28.03.2016.godine -  Saopštenje

Postupajući po optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Osnovni sud u Podgorici oglasio je krivim V.B., zbog krivičnog djela - povreda tajnosti postupka. Prvostepenom presudom okrivljeni V.B. osuđen je na novčana kaznu u iznosu od 3.000,00 eura.


25.03.2016.godine - Uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na Regionalnom okruglom stolu “Suzbijanje nekažnjivosti za ratne zločine” hotel Ramada Podgorica

Pročitajte kompletan tekst


24.03.2016.godine – Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Podgorici  izjavilo je žalbu na rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je sutkinja tog suda odbila optužni predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici od 07.03.2016. godine podnijet protiv okrivljenih S.R. i A.M. zbog krivičnog djela –pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, jer po ocjeni sutkinje nema dovoljno dokaza da su okrivljeni osnovano sumnjivi za krivično djelo koje je predmet optužbe. Po ocjeni Višeg državnog tužilaštva, ovakav zaključak sutkinja je izvela na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i nepotpuno i netačno interpretiranih dokaza, rješavajući po optužnom aktu „po skraćenom postupku“ na koji način je onemogućeno da se na glavnom pretresu otvorenom za javnost, sprovedu dokazi koje je tužilaštvo predložilo, a tek nakon toga uz svestranu i valjanu pravnu ocjenu svih provedenih dokaza i sagledavanja svih okolnosti slučaja meritorno donese odluku.


16.03.2016.godine – Saopštenje

Po nalogu  dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću od strane ovlašćenih službenika Uprave policije – CB Nikšić dana 15.03.2016.godine lišen je slobode D.D. iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje  da je zajedno sa A.A. iz Nikšića dana 26.01.2016 godine  izvršio krivično djelo - razbojništvo. Osnovano se sumnja da su osumnjičeni D.D.  i A.A.  po prethodnom dogovoru dana 26.01.2016 godine  ušli u prodavnicu “Anika “ u Nikšiću   i upotrebom sile i  prijetnje   pištoljem  prema radnici koja se nalazila u prodavnici oduzeli cjelokupni iznos novca koji se nalazio u kasi  od oko 150,00 eura.

Osumnjičeni D.D. je priveden dežurnom tužiocu  koji mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje u trajanju do 72 časa.  Osumnjičeni A.A.  za sada je nedostupan i  nakon lišenja slobode od strane ovlašćenih lica Uprave policije  - CB Nikšić , biće priveden dežurnom tužiocu.


16.03.2016.godine – Saopštenje

Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću dana 15.03.2016.godine od strane ovlašćenih lica Uprave policije – CB Nikšić, lišen je slobode R.N. iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da je u periodu od  mjeseca maja 2015. godine  do neutvrdjenog   dana u martu mjesecu 2016 .godine  u Nikšiću izvršio krivično djelo  - zelenaštvo. Osnovano se sumnja da je osumnjičeni R.N. u navedenom periodu u više navrata davao novac oštećenom K.D. na zajam i pri tom  ugovarao nesrazmjernu imovinsku korist. Osumnjičeni R.N. je priveden državnom tužiocu, koji mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje u trajanju do 72 časa .


09.03.2016.godine - Saopštenje

Po nalogu dežurnog tužioca Uprava policije – OB Rožaje  podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama krivičnu prijavu protiv S.B. iz Rožaja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo – ubistvo djeteta pri porođaju za koje se goni po službenoj dužnosti. Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama formiralo je spise predmeta i saslušalo lice S.B na sve okolnosti prijavljenog događaja. Nakon saslušanja dežurni tužilac je donio rješenje o zadržavanju i rješenje o određivanju zdravstvenog pregleda.


08.03.2016.godine – Saopštenje

U Kotoru je u ranim jutarnjim časovima šest,  za sada neidentifikovanih, lica požarom izazvalo opasnost za imovinu pravnog lica DOO „Secondo Porto“, u okviru kojeg posluje diskoteka „Maksimus“. Uz upotrebu podesnog sredstva četiri lica ušla su u unutrašnjost diskoteke „Maksimus“ i podmetnula požar. Ispred diskoteke ostala su dva lica, koja su, upotrebom pištolja, onemogućila da djeluje lice koje obilazi objekat. Uslijed požara pričinjena je imovinska šteta u za sada neutvrđenom iznosu. Uviđaj su po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru obavili službenici Uprave policije OB Kotor, u saradnji sa ekipom za uviđaje Uprave policije Forenzičkog centra u Danilovgradu i sudskim vještakom, koji je po naredbi Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru izašao na lice mjesta. Dežurni tužilac dao je policiji  nalog da preduzme konkretne radnje u okviru svojih ovlašćenja, a u cilju identifikacije učinilaca predmetnih radnji, koje su za sada pravno kvalifikovane kao krivično djelo – izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo -nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.


07.03.2016.godine – Saopštenje

Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju dostavljena je presuda Osnovnog suda Bijelo Polje od 11.02.2016.god., kojom su oglašeni krivima:

- okrivljeni G.Š., zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja. Okrivljenom  je izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci i istovremeno određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 2 godine po pravosnažnosti presude ne izvrši novo krivično djelo.

- okrivljeni S.D., S.A. i D.T.  za krivično djelo - omogućavanje bjekstva licu lišenom slobode. Okrivljenima su izrečene uslovne kazne zatvora u trajanju od 3 mjeseca i istovremeno određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 2 godine po pravosnažnosti presude ne izvrše novo krivično djelo.

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju podnijelo je Osnovnom sudu u Bijelom Polju žalbu protiv naznačene presude, zbog odluke o krivičnoj sankciji.


07.03.2016.godine -  Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo  je Višem sudu u Podgorici optužni predlog protiv S.R. i A. M., zbog krivičnog djela – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su 24.10.2015. godine, u Podgorici, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, na javnom protestu, u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i predstavnici tih organa. 


02.03.2016.godine - Saopštenje

U nastavku  sjednice Tužilačkog  savjeta u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu formirane su dvije komisije: Komisija za ocjenjivanje i Komisija za testiranje državnih tužilaca i rukovodilaca i usvojen je Pravilnik o anonimizaciji odluka Tužilačkog savjeta.

Na sjednici se govorilo i o aktuelnim dešavanjima vezanim za Državno tužilaštvo. U skladu sa tim Tužilački savjet je u potpunosti podržao aktivnosti koje preduzima Državno tužilaštvo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.


01.03.2016. godine – Saopštenje

Povodom obavještenja dobijenog od dva građanina da je Š.A. nakon porođaja 28.02.2016. godine, preminula u ranim jutarnjim časovima 01.03.2016.  godine u Kliničkom centru Crne Gore, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je donijelo naredbu da Komisija vještaka Centra za patologiju i sudsku medicinu izvrši sudsko medicinsko vještačenje, te dalo nalog da medicinske ustanove, čiji je bila pacijent, dostave vještacima medicinsku dokumentaciju. Vršenju obdukcije prisustvuje dežurni tužilac.