28.04.2016.godine – Saopštenje

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, službenici Uprave policije tokom dana su, u prisustvu vještaka za digitalne dokaze, uklonili 11 kamera postavljenih na javnim površinama u Kotoru. Nadležni tužilac izdao je naredbe za vještačenje uklonjenih kamera. Pored uklonjenih,  na razlicitim lokacijama u Kotoru,  postavljeno je jos 10 kamera,  o čemu ce biti obaviještena Agencija za zaštitu ličnih podataka.


27.04.2016.godine – Saopštenje

Sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru nakon saslušanja donio je rješenje o određivanju pritvora do 30 dana za tri lica koja su između 24. i  25.04.2016.godine  pokušala da uklone kamere sa različitih lokacija u Kotoru. Ovim licima ja danas isteklo zadržavanje od 72 sata koje im je nakon lišavanja slobode odredio dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru. 

U dosadašnjem toku postupka Tužilastvo je dalo nalog Upravi policije da u okviru svojih ovlašćenja preduzme sve radnje u cilju utvrđivanja osoba koje su postavile kamere na 21 mjestu u Kotoru.


26.04.2016.godine – Saopštenje

Postupajući po optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Osnovni sud u Podgorici oglasio je krivim  šest lica zbog krivičnih djela - nasilničko ponašanje i teska tjelesna povreda. Okrivljeni su osuđeni na kazne zatvora i to:

- okrivljeni D. B. na tri godine i šest mjeseci,

- okrivljeni A. B. na devet mjeseci,

- okrivljeni V.S. , B.P. , M.Š. i R.S. na godinu i deset mjeseci.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su  8. jula 2012.godine na ulazu u gradski bazen SC “Morača” u Podgorici, svojim ponašanjem remetili javni red i mir tako što su pokušali da uđu bez karata na bazen. Kada su zaposleni pokušali da ih spriječe u toj namjeri, okrivljeni su ih fizicki napali i tom prilikom im nanijeli teške tjelesne povrede.


25.04.2016.godine – Saopštenje 

Dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, nakon saslušanja, odredio je zadržavanje do 72 sata za tri lica koja su sinoć pokušala da uklone kamere sa razlicitih lokacija u ovom gradu.

Po nalogu tužilaštva policija je prethodnih dana obezbjedjivala mjesta u Kotoru na kojima su postavljene kamere.

Na različitim lokacijama u Kotoru policija je pronašla 18 kamera. U osam slučajeva utvrdjeno je ko je postavio kamere, dok  se  za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju. 


25.04.2016.godine – Saopštenje

Postupajući po nalogu Vrhovnog državnog tužioca Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru  u saradnji sa Upravom policije  na različitim lokacijama u Kotoru pronašlo je 18 kamera. U osam slučajeva utvrdjeno je ko je postavio kamere, dok  se  za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju.

Po nalogu tužilastva policija je prethodnih dana obezbjedjivala mjesta na kojima su postavljene kamere. Rezultat tih aktivnosti jeste lišavanje slobode tri lica koja su sinoć pokušala da uklone kamere.

Navedena lica su privedena i tokom dana saslušaće ih dežurni tužilac.


23.04.2016.godine – Saopštenje

Povodom medijskih navoda o postavljenim kamerama na više različitih mjesta u Opštini Kotor, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru da preduzme sve neophodne radnje kako bi se utvrdilo da li je u konkretnom slučaju učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.


13.04.2016.godine – Saopštenje

Na osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivice između Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama i okrivljenog S.D. iz Berana, Osnovni sud u Beranama je donio presudu kojom je okrilvjenog S.D. oglasio krivim, zbog krivičnog djela -  izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Osnovni sud u Beranama osudio je okrivljenog S.D. na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. 


11.04.2016. godine – Saopštenje povodom netačnih navoda objavljenih u Dnevnim novinama

Radi objektivnog informisanja, Više državno tužilaštvo u Podgorici obavještava javnost da nijesu tačni navodi objavljeni u Dnevnim novinama, 11.aprila 2016.godine, pod naslovom „U traganju za ubicom policija pronašla arsenal oružja“.

U tekstu je kao ekskluzivni detalj hapšenja dvije osobe, neposredno nakon ubistva S. V., koje se dogodilo 09.04.2016.godine u Kotoru, navedeno da se policija satima svađala sa državnom tužiteljkom Tatjanom Begović, te da je otvoreni sukob i svađa na relaciji policije i tužiteljke izazvao puštanje na slobodu dvije osobe, koje je policija dovela u vezu sa arsenalom oružja zaplijenjenim u blizini „kuće Vukotića“.

Nasuprot iznijetim navodima, državna tužiteljka Tatjana Begović u ovom slučaju  postupala je profesionalno, odgovorno i stručno, te je kao postupajuća tužiteljka povodom ubistva S.V., ovlašćenim policijskim službenicima Odjeljenja bezbjednosti Kotor i Centra bezbjednosti Podgorica, u svim segmentima, pa i povodom zaplijene oružja, dala jasne instrukcije i naloge,  što je nasuprot navedenom u tekstu, rezultiralo preduzimanjem krivičnog gonjenja protiv osumnjičenih lica.

Objavljeni navodi o svađi i sukobu između tužiteljke i policije krajnje su tendenciozni, jer je nasuprot iznijetim navodima, komunikacija izmedju dežurne tužiteljke i ovlašćenih policijskih službenika obavljena na krajnje profesionalan način.


08.04.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  imao je uvodno izlaganje na današnjoj Konferenciji na temu  “ Otvorenost tužilaštava: između tajnosti postupka i prava javnosti da zna“  koju je Vrhovno državno tužilaštvo organizovalo u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju (CDT). U svom izlaganju Vrhovni drzavni tuzilac posebno je istakao da je Državno tužilaštvo napravilo krupne korake na planu unapređenja  saradnje sa medijima i javnošću u cjelini, o čemu najbolje govori činjenica da je je Vrhovno državno tužilaštvo u saradnji sa partnerima iz OEBS-a i CDT-a u decembru prošle godine donijelo bitan strateški dokument - Strategiju za odnose s javnostima.  U uvodnom dijelu Konferencije govorili su i Ambasadorka Sjedinjenih Američkoih država u Crnoj Gori, Margaret En Ujehara i zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Den Redford. U prvom panelu Konferencije  Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, govorio je o značaju uspostavljanja balansa između zaštite interesa krivičnog postupka  i prava javnosti da zna, pri čemu je posebno istakao značaj podnošenja inicijative za dopunu Zakona o specijalnom tužilaštvu kojim će objavljivanje informacija iz istraga koje su označene kao tajna predstavljati krivično djelo. Pored Glavnog specijalnog tuzioca u panel diskusiji učestvovali su i advokat Nikola Martinović,  glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Pobjeda, Draško Đuranović i glavni i odgovorni urednik nezavisnog dnevnika Vijesti, Mihailo Jovović.  U nastavku Konferencije na temu otvorenosti Drzavnog tuzilastva govorili su savjetnica za odnose s javnošću u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Dragana Unkovic Maljević, koordinator programa vladavine prava u NVO Građanska alijansa, Zoran Vujičić i koordinator programa Balkanska istraživačka mreža, Slobodan Georgijev.

Pročitajte uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca 


05.04.2016. godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog,  usvojen je Godišnji izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2015.godinu.  Nakon razmatranja donijet je Plan integriteta Tužilačkog savjeta i Sekretarijata Tužilačkog savjeta, kao i Smjernice za obavljanje intervjua. 

Tema sjednice bile su i određene pritužbe na rad državnih tužilaca.