27.05.2016.godine – Saopštenje

Po nalogu dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tuilaštvu u Nikšiću  ovlašćena službena lica Uprave policije – CB Nikšić,  jutros su lišili slobode  R.N. iz Nikšića  zbog osnovane sumnje da je tokom 2014., 2015. i 2016. godine  u Nikšiću  izvršio produženo krivično djelo - zelenaštvo . Naime osnovano se sumnja da je osumnjičeni R.N.  u navedenom periodu  u više navrata  davao novac oštećenom G.V.  na zajam i pritom ugovarao nesrazmjernu imovinsku korist .

Osumnjičeni R.N.  je priveden dežurnom državnom tužiocu koji mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje u trajanju od 72 časa. 


25.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovao je u prostorijama Tužilaštva sa ambasadorkom SAD-a u Podgorici, Margaret En Ueharom, koja je Stankoviću čestitala na ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu.

Ambasadorka je istakla da je upravo Državno tužilaštvo u značajnoj mjeri doprinijelo da se u Crnoj Gori poboljša situacija  u oblasti vladavine prava, jer je napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije očigledan.

Tema razgovora bilo je i zaključivanje sporazuma o priznanju krivice. Uehara je pohvalila činjenicu da se u Crnoj Gori primjenjuje ovaj, ali i drugi instituti koji se koriste i u pravnom sistemu SAD-a.

Vrhovni državni tužilac zahvalio se na velikoj podršci koju američka ambasada kontinuirano pruža Državnom tužilaštvu, ističući pri tom značaj  IT opreme koju Tužilaštvo koristi  zahvaljujući upravo američkoj ambasadi. Na taj način unaprijeđena je bezbjednost mreže i razmjena informacija između Državnog tužilaštva i nadležnih ministarstava.

Vrhovnom državnom tužiocu tokom sastanka saopšteno je da Državno tužilaštvo i budućnosti može računati na podršku ambasade SAD-a.

Sastanku je prisustvovao i stalni pravni savjetnik ambasade SAD-a u Podgorici, Erik Larson.


23.05.2016.godine – Saopštenje

Dežurni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih E.H., B.H., H.H. i Š.D. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo – razbojništvo, kvalifikovano smrću, učinjeno na štetu A.B..  Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, u prisustvu državnog tužioca saslušao je okrivljene, nakon čega je, na predlog državnog tužioca, donio rješenje o određivanju pritvora do 30 dana. Po nalogu dežurnog tužioca službenici Uprave policije okrivljene su lišili slobode istog dana kada je pronađeno tijelo A.B., a dežurni tužilac im je nakon saslušanja odredio zadržavanje do 72 sata.


21.05.2016.godine – Saopštenje

Na predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Osnovni sud u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana za dva lica, R.P. i S.K.,zbog postojanja osnovane sumnje da su, u kratkom vremenskom periodu, izvršili tri krivično djela.

Riječ je o osobama za koje se osnovano sumnja da su, na štetu maloljetnog lica romske nacionalnosti, učinile krivično djelo- zlostavljanje. Tokom postupka utvrđeno je da su ista lica u prethodnom periodu učinila još dva krivična djela – zlostavljanje i nasilničko ponašanje. Krivično djelo nasilničko ponašanje izvršeno je na štetu lica koje je strani državljanin.

Pritvor je određen zbog opasnosti da će boravkom na slobodi R.P. i S.K. ometati postupak uticanjem na svjedoke i da će ponoviti krivično djelo.


20.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u prostorijama Tužilaštva sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evro-azijske poslove, gospodinom Hojt Brajan Jiom.

Vrhovni državni tužilac upoznao je gospodina Jia sa rezultatima koje Tužilaštvo postiže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i sa formiranjem Policijskog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, koje će postupati po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva. Vrhovni državni tužilac je istakao da je težište djelovanja Tužilaštva usmjereno u pravcu oduzimanja protivpravno stečene imovinske koristi i da se u tom pravcu vrlo uspješno primjenjuju instituti sporazuma o priznanju krivice i svjedoka saradnika.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić upoznao je sagovornika sa rezultatima Specijalnog državnog tužilaštva od njegovog formiranja do danas, konkretnim aktivnostima koje Specijalno tužilaštvo preduzima u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, efikasnom primjenom instituta sporazuma o priznanju krivice i svjedoka saradnika putem kojih je u državni budžet na osnovu pravosnažnih sudskih presuda za manje od godinu dana vraćeno više od 20 miliona eura.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, g. Hojt Brajan Ji čestitao je Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu na impresivnim rezultatima koje je Tužilaštvo postiglo za vrlo kratko vrijeme, ističući da su rezultati Tužilaštva značajno doprinijeli vladavini prava u Crnoj Gori i upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO.


19.05.2016.godine – Saopštenje

U slučaju napada na maloljetno lice romske nacionalnosti po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici  službenici Uprave policije lišili su slobode dva lica – R.P. i S.K.. Nakon saslušanja dežurni tužilac je za oba lica donio  rješenje o zadržavanju u trajanju do 72 sata, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo – zlostavljanje, na štetu maloljetnog lica. Tužilaštvo je nakon objavljivanja snimka na društvenim mrežama  na kojima se vidi kako dvojica osumnjičenih napadaju maloljetnika romske nacionalnosti  formiralo predmet i dalo policiji nalog za dalja postupanja. Rezultat tužilačko policijskih aktivnosti jeste identifikacija dvije osobe koje su osumnjičene da su učinile navedeno krivično djelo.


19.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u Vili “Gorica” sa delegacijom  Evropskog parlamenta koju predvodi poslanica Aneliz Dods, kopredsjedavajuća na zasijedanjima  Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Vrhovni državni tužilac na sastanku je predstavio neke od najznačajnijih aktivnosti Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta. Istovremeno je upoznao članove Evropskog parlamenta sa realizacijom mjera iz Akcionog plana za poglavlja 23 i 24, kao i ostalih mjera koje su realizovane ili se realizuju u kontinuitetu. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  upoznao je prisutne sa rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva u prethodnom periodu i konkretnim aktivnostima koje se preduzimaju u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.

Poslanica Evropskog parlamenta Aneliz Dods podržala je rad Tužilaštva i iskazala spremnost za pružanje neophodne pomoći u cilju ostvarivanja što boljih rezultata.


17.05.2016.godine - Zajedničko saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva i  Ministarstva unutrašnjih poslova -  UPRAVA POLICIJE: Stanković, Katnić i Stojanović obišli prostorije Policijskog odjeljenja

Povodom formiranja Policijskog odjeljenja Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, zajedno sa direktorom Uprave policije MUP-a Slavkom Stojanovićem, pomoćnikom direktora Uprave policije Milovanom Pavićevićem, kao i šefom Policijskog odjeljenja Draganom Radonjićem, obišli su danas prostorije koje će koristiiti policijski službenici koji su angažovani u ovom Odjeljenju.

Pročitajte kompletan tekst


13.05.2016.godine – Saopštenje

Povodom incidenta u Skupštini Crne Gore Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković  zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja. Takođe je zatraženo  da se o svim preduzetim aktivnostima Vrhovni državni tužilac blagovremeno informiše. 


12.05.2016.godine – Saopštenje

Nakon što su policijski službenici dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici 11.05.2016. obavijestili o prijavi koju je podnio B.R. protiv grupe građana zbog uznemiravanja njegove porodice, tužilac je dao obavezujući nalog policiji da prikupi potrebna obavjestenja. Zatraženo je i dostavljanje  CD snimka, kao i cjelokupnih spisa na ocjenu. Tužilac se do sada nije izjasnio o postojanju elemenata bilo kog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.


11.05.2016.godine – Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Podgorici je pokrenulo postupak izviđaja povodom nestanka jedanaestogodišnjeg  dječaka Ognjena Rakočevića, koji se 04.maja 2016.godine, oko 02,00 sata, iz roditeljske kuće u Podgorici, udaljio u nepoznatom pravcu.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti pod kojima je došlo do njegovog nestanka, po nalogu dežurnog državnog tužioca preduzete su  određene izviđajne radnje.


11.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  bio je domaćin susreta  sa predstavnicima medija u Crnoj Gori. Sastanak kom su prisustvovali i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Vesna Jovićević i rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ljiljana Klikovac, organizovan je s ciljem unapređenja saradnje sa medijima.

Vrhovni državni tužilac istakao  je da je u prethodnom periodu Tužilaštvo nastojalo da u mjeri mogućeg poboljša odnos prema javnosti.  To potvrdjuje i prisustvo tužilaca u medijima, odnosno njihovi brojni intervjui i izjave. Osim toga, u skladu sa Uputstvom o odnosu s medijima koji vazi od 1.januara 2016. godine  novinari se u svakom tužilaštvu za informaciju mogu obratiti konkretnoj osobi, pošto je u svakom tužilaštvu imenovan tužilac portparol. Kontakt podaci mogu se naći na sajtu tuzilastva.

Predstavnici medija su pohvaliti napredak koji je evidentno ostavren kada je u pitanju komunikacija sa njima. Istovremeno su iznijeli konkretne kritike što je bio povod da se tokom samog susreta definišu rješenja koja ce dovesti do još bolje saradnje.


06.05.2016.godine – Saopštenje

Ambasada  SAD-a u Podgorici donirala je Vrhovnom državnom tužilaštvu aktivnu mrežnu opremu u vrijednosti od 42.582,00 €.

Instalacijom ove mrežne opreme uspostavljeni su bezbjedni elektronski tuneli (IPsec VPN ) između tužilaštava, kao i između:

1. Državnog tužilaštva i Ministarstva pravde za potrebe informacionog sistema "LURIS" - Međunarodna pravna pomoć,

2. Državnog tužilaštva i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije za potrebe uspostavljanja informacionog sistema tužilaštva - IBM Case management system i

3. Specijalnog državnog tužilaštva i MUP-a za bezbjednu razmjenu elektronske pošte i pristup bazama podataka MUP-a. 

Navedene aktivnosti  predstavljaju osnovu za uspostavljanje informacionog sistema u Državnom tužilaštvu čija se implementacija planira u maju 2016. godine, kao i za realizaciju mjera iz Akcionog plana za poglavlja  23 i 24, koje se odnose na bezbjednu elektronsku komunikaciju, razmjenu podataka, pristup bazama podata drugih organa i institucija.


05.05.2016.godine – Saopštenje

Vrhovno državno tužilaštvo i Centar za demokratsku traniziciju (CDT) su kroz Inicijativu za transparentno državno tužilaštvo obezbijedili 18 kutija za pritužbe i predstavke građana i 8 digitalnih oglasnih tabli koje su postavljene u prostorijama državnih tužilaštava i Tužilačkog savjeta.

Obezbjeđivanje opreme i kutija za pritužbe predstavlja još jedan korak u unapređivanju transparentnosti tužilaštava i njihove komunikacije sa građanama.

Oprema za tužilaštva je obezbijeđena u okviru projekta “Inicijativa za transparentna državna tužilaštva”.

Vrhovno drzavno tužilaštvo i CDT, kroz Memorandum o saradnji, realizovali su niz aktivnosti za unapređenje javnosti rada i dostupnosti informacija o radu tužilaštva po uzoru na domaće i međunarodne standarde i prakse.

Takođe, i u narednom periodu Vrhovno drzavno tužilaštvo i CDT će nastaviti da pokreću slične inicijative, i da se primjenjuju pozitivna iskustva, dobre prakse i međunarodni standardi koji regulišu odnose tužilaštva i javnosti.