28.07.2016.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, utvrđen je Predlog razdjela godišnjeg budžeta za rad  Tuzilackog savjeta i svakog tužilaštva  posebno za 2017.godinu, kao i nacrta razdjela budžetske potrošačke jedinice Tužilaštva po programima za 2017.godinu. Tužilački savjet je, takodje, obrazovao tri komisije: Komisiju za trajno i dobrovoljno raspoređivanje, Komisiju za napredovanje, kao i Komisiju za pritužbe. Osim toga, data je saglasnost na Javni poziv za valorizaciju građevinskog zemljišta kroz izgradnju  stambenog projekta na Cetinju po modelu javno-privatnog partnerstva.

Na sjednici je, takođe,  usvojen Pravilnik o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba državnih tužilaca.


26.07.2016.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici primio je u oproštajnu posjetu dosadašnjeg Ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori, Mitju Drobniča.

Tema razgovora, između ostalog, bili su i  zadaci koji se nalaze pred Crnom Gorom u procesu evropskih integracija. 

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornika sa ostvarenim rezultatima državno tužilačke organizacije i planovima za naredni period.


21.07.2016.godina – Saopštenje: Uzrok eksplozije u farbrici “Tara” u Mojkovcu ljudski faktor 

Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju dostavljeni su rezultati vještačenja u slučaju eksplozije u fabrici oružja “Tara” u Mojkovcu. Vještačenje je  izvršeno na Institutu za kriminalističko tehnička vještačenja  - specijalizovanoj labaratoriji za fizičko hemijska vještačenja  i vještačenja uzroka eksplozije u Beogradu, a rezultati ukazuju na to da je osnovni uzrok  eksplozije u fabrici “Tara” ljudski faktor. To je na današnjoj konferenciji za medije, koja je organizovana u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju  saopštio rukovodilac tog tužilaštva Mirko Bulatović. Rezultati vještačenja ukazuju da su materijal i posude sa kojima je radnica S.Ć. rukovala korišćeni u skladu sa Uputstvom  o bezbjednosti  i sigurnosti za rad, a da je sintetička odjeća koju je radnica imala na sebi dovela do nagomilavanja elektriciteta što je iniciralo eksploziju u kojoj je život izgubila jedna, a povrijeđeno sedam osoba.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju je istakao  da je državni tužilac Katarina Kljajević formirala tim koju su činili jedan kriminalistički tehničar iz CB Bijelo Polje, inspektor za zaštitu od požara i eksplozivnih materija CB Bijelo Polje i jedan inspector Direktorata  za vanredne situacija, čim je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju obaviješteno o eksploziji koja se dogodila 5.jula 2015.godine, koji je  od početka preduzimao radnje u skladu sa zakonom.

Na  konferenciji je saopšteno i  da iz raspoloživog dokaznog materijala proizilazi da ne postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Međutim, Inspekcija za rad i Inspekcija za zaštitu na radu  za utvrđene propuste izdali su rješenja da se isti otklone i podnijeli prekršajne prijave protiv odgovornih lica i pravnog lica u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.


11.07.2016.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac govorio na konferenciji o primjeni instituta sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  održao je uvodno izlaganje na današnjoj Konferenciji na temu “Primjena instituta sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja u praksi pravosudnih institucija u Crnoj Gori”.  Konferenciju je u okviru projekta „Jačanje istražnih kapaciteta u Crnoj Gori – upotreba pregovaračkih mehanizama za efikasnu istragu“  organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) uz podršku Ambasade kraljevine Holandije.

U svom izlaganju Vrhovni drzavni tuzilac je između ostalog naveo da osnovni ratio legis primjene instituta sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja predstavlja brže okončanje krivicnih postupaka i smanjenje troškova, vodeći računa da se pri tom ne ugroze interesi zakonitosti i pravičnosti. Vrhovni državni tužilac je istakao da   zakljucivanje sporazuma  o priznanju krivice sa okrivljenim ne znači da se protiv njega  paralelno ne mogu voditi finansijske istrage. Naprotiv, Tužilaštvo može da zaključi sporazum o priznanju krivice, a da istovremeno vodi finansijske istrage koje mogu da dovedu i do trajnog oduzimanja imovine, naglasio je Vrhovni državni tužilac.

U prvom panelu Konferencije  Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, govorio je o iskustvima  Specijalnog državnog tužilaštva  u primjeni instituta  sporazuma o priznanju krivice i odloženog krivičnog gonjenja, dok su u drugom panelu na istu temu o iskustvima u tužilaštvima kojima rukovode govorile Vesna Jovićević, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Ljiljana Klikovac, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Pročitajte uvodno izlaganje Vrhovnog državnog tužioca


06.07.2016. godine -Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, 19.04.2016. godine, podnijelo je  Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv 25 službenika Uprave policije D.V., D.J., A.T., D.D., V.Ć., Z.B., R.J., D.B., S.J., M.B., M.M., M.M., M.V., R.O., M.V., M.P., M.P., B.B., S.Ć., Ž.O., Lj.G., M.Š., D.Ž., V.R. i N.B., zbog krivičnog djela - nesavjestan rad u službi. Glavni pretres je zakazan za 11.07.2016.godine.