30.08.2016. godine – Saopštenje: U Tužilaštvu formiran predmet povodom dešavanja ispred Skupštine

Nakon što su dežurnog tužioca službenici policije obavijestili da je ispred zgrade Skupštine Crne Gore došlo do narušavanja javnog reda i mira,  u Osnovnom drzavnom tuzilastvu u Podgorici je  povodom navedenog događaja formiran predmet.         
Policiji su, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, data uputstva o radnjama koje treba da preduzme u konkretnom slučaju, te da u što kraćem roku dostavi prikupljene dokaze.


30.08.2016. godine – Saopštenje povodom netačnih navoda objavljenih u ND Vijesti

Radi objektivnog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi objavljeni u ND Vijesti dana 30. avgusta 2016. godine pod naslovom „Ucjenjuje ga da optuži novinara“ i nadnaslovom “Samardžić “pritiskala”  Duška Martinovića”. Isti navodi su objavljeni i nekoliko dana ranije, takođe u ND Vijesti.
U navedenom članku je objavljena netačna informacija da  je specijalna tužiteljka „pritiskala“ okrivljenog D.M.  da zaključi sporazum o priznanju krivice kojim bi optužio novinara, okrivljenog J.M., da je član narko grupe.
Istraga u ovom krivičnom predmetu je trajala u periodu od 24. oktobra 2015. godine do 08. aprila 2016. godine, kada je i podignuta optužnica protiv 14 lica među kojima su i okrivljeni D.M. i novinar a okrivljeni J.M.
Svi prikupljeni dokazi a nakon završene istrage su, uz optužnicu, predati Višem sudu u Podgorici.
Dakle, sve aktivnosti specijalne tužiteljke Mire Samardžić u vezi prikupljanja dokaza ili pak preduzimanja radnji na prizanju krivice bilo kog okrivljenog su prestale danom podizanja optužnice, tj. 08. aprila 2016. godine.
Po nalaženju Tužilaštva, za osudu svih okrivljenih prikupljeno je dovoljno kredibilnih dokaza, što potvrđuje i činjenica da je predmetna optužnica u odnosu na sve okrivljene potvrđena od strane nadležnog vijeća Višeg suda u Podgorici.
U Specijalnom državnom tužilaštvu se trenutno a u skladu sa važećim zakonskim propisima, protiv više okrivljenih i sa njima povezanih lica, za koje je utvrđeno da imaju imovinu, vodi finansijska istraga koja je označena stepenom tajnosti i koje aktivnosti ne treba miješati sa istražnim radnjama koje su prethodile optužnici. 


03.08.2016. godine – Saopštenje: Podnijet optužni predlog protiv J.J.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, podnijelo je  Osnovnom sudu u Danilovgradu optužni predlog protiv okrivljenog J.J., zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo-teška tjelesna povreda. Osnovano se sumnja da je okrivljeni 01.07.2016. godine, u prostorijama Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Danilovgradu, teško tjelesno povrijedio I.B.,tako što ga je posuo vrelom tečnošću u predjelu glave, lica i grudnog koša.


27.08.2016. godine  - Saopstenje: Određeno zadržavanje do 72 sata zbog davanja mita

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišen je slobode strani državljanin D.G. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – davanje mita, policijskim službenicima. 
Nakon saslušanja osumnjičenog, dežurni tužilac je donio rješenje o zadržavanju do 72 sata. 


23.08.2016.godine – Saopštenje: R.B. produžen pritvor

Na predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Osnovni sud u Podgorici donio je rješenje o produženju pritvora za R.B. protiv koga je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu zbog krivičnog djela – prevara u pokušaju.


23.08.2016.godine – Saopštenje: U Tužilaštvu formiran predmet o navodnim saznanjima o ubistvu Duška Jovanovića

U Specijalnom državnom tužilaštvu  formiran je predmet radi provjere navoda iz izvještaja koji sadrži navodna saznanja u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića. Predmet formiran povodom izvještaja dostavljenog Tužilaštvu, koji je sačinio privatni detektiv, nalazi se  u fazi izviđaja. Zbog interesa postupka koji je u toku Tuzilastvo za sada ne može da saopšti više informacija. Istovremeno napominjemo da svako javno saopštavanje informacija iz bilo kog predmeta može da ugrozi postupak. 
Državno tužilaštvo blagovremeno saopštava javnosti sve informacije koje mogu biti dostupne u određenoj fazi postupka. Sve drugo predstavlja ometanje rada nadležnih državnih organa. 


12.08.2016.godine – Saopštenje: V.M. produžen pritvor

Na predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Osnovni sud u Podgorici donio je rješenje o produženju pritvora za V.M. protiv koga je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog djela - prevara.


05.08.2016. godine – Saopštenje: Lišeni slobode zbog sumnje da su uzrokovali saobraćajnu nezgodu

Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici službenici Uprave policije lišili su slobode dvije osobe zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo – teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Osnovano se sumnja da su M.R. I J.C. uzrokovali saobraćajnu nezgodu  koja se dogodila 05.08.2016.godine oko  00.30 časova u Orjenskoj ulici u Podgorici. U nezgodi u kojoj je ušestvovalo 5 vozila, više lica je  zadobilo tjelesne povrede. Dežurni tužilac  Miroslav Turković izvršio je uviđaj  u prisustvu sudskog vještaka saobraćajne struke, nakon čega je naložio potrebna vještačenja.


03.08.2016. godine  - Zadržavanje zbog prijetnji poslanicima

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišen je slobode L.D. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo-ugrožavanje sigurnosti na štetu tri poslanika Skupštine Crne Gore.
L.D. se sumnjiči da je preko svog profila, na društvenoj mreži “ Facebook”, objavio fotografiju trojice poslanika koju je pratio prijeteći tekst.
Nakon saslušanja, tužilac je za L.D. odredio zadržavanje do 72 sata.


02.08.2016. godine  - Vrhovni državni tužilac zatražio detaljan izvjestaj o saobraćajnoj nezgodi u kojoj je nastradao M.V.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic zatražio je od nadležnog, Osnovnog državnog tuzilastva u Podgorici, hitan i detaljan izvjestaj o saobraćajnoj nezgodi koja se u Podgorici dogodila 29.jula, a u kojoj je nastradao M.V.. Vrhovni državni tužilac zatražio je od rukovodioca nadležnog tuzilastva da porodici nastradalog upozna sa svim raspoloživim zvaničnim podacima o nezgodi.