30.09.2016.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, izvršen je izbor članova  Vijeća za ocjenjivanje i donijete su izmjene Pravila za ocjenjivanje državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava. Tužilački savjet je donio odluku o upućivanju državne tužiteljke u Vrhovnom državnom tužilastvu Stojanke Radović u Specijano državno tužilaštvo na period od godinu dana. Osim toga, dato je Mišljenje na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilatva u Beranama. 

Na sjednici je, takođe,  donijeta je odluka o popuni upražnjenih radnih mjesta državnih tužilaca koja se nisu popunila internim oglasomu osnovnim državnim tužilaštvima. 


28.09.2016.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac gostovao u građanskom satu na temu zaštite izbornih prava 

Vrhovni državni tužilac,  Ivica Stanković gostovao je u građanskom satu u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na temu zaštite izbornih prava u okviru kampanje „Glasaj slobodno“.

Građanski sat je  bio prilika da se objasne krivična djela protiv izbornih prava, kome se građani  mogu obratiti, na koji način i koje su aktivnosti Tužilaštva u vrijeme izbora.
Stanković je između ostalog istakao da je najbolji način žaštite građana primjena zakona, a da će zaštita biti pružena kako prije, tako i toku i nakon izbornog procesa, u cilju utvrđivanja odgovornosti onih koji krše zakon. 
Vrhovni državni tužilac podsjetio je građane na dopunu Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kojom je proširena nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva za gonjenje učinilaca krivičnih djela - povrede izbornih prava i upoznao ih da prijave mogu podnijeti najbližem tužilaštvu, a iste će biti dostavljene na ocjenu i postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu.
Građanskom satu su prisustvovali i predstavnici medija. Prisutni su imali priliku da Vrhovnom državnom tužiocu postave konkretna pitanja o slučajevima za koje je javnost zainteresovana, a koji se  tiču konkretne teme.
Vrhovni državni tužilac je poručio da Državno tužilaštvo postupa po zakonu i da ne poznaje političku opciju, bas kao što ni zakon ne poznaje vlast i opoziciju, već učinioce krivičnih djela. 


27.09.2016.godine – Saopštenje: Vrhovni državni  tužilac Ivica Stankovića govorio na konferenciji o borbi protiv korupcije u obrazovanju

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković  imao  je uvodno izlaganje na V nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije u obrazovanju. 
Tom prilikom Vrhovni državni tužilac je istakao da su  zabrinjavajuci podaci koji pokazuju da raste broj gradjana koji vjeruju da je korupcija u obrazovanju siroko rasprostranjena.  Zbog toga smo kao drustvo obavezni da reagujemo, a kao institucije duzni da uradimo sve sto je neophodno kako bismo dokazali da put do diplome moze biti samo jedan i da je ona rezultat kontinuiranog rada i stecenog znanja, porucio je Stankovic.
On  je naglasio da Drzavno tuzilastvo civilni sektor dozivljava kao partnera u borbi protiv svih vidova korupcije. Bas kao u drugim oblastima,  korupcija u obrazovanju zahtijeva pravovremenu reakciju i  samo se na taj nacin moze poslati jasna poruka generacijama koje dolaze da se do uspjeha dolazi iskljucivo sopstvenim radom, zalaganjem, ali i odricanjem, istakao je Vrhovni državni tužilac. 
Konferenciju je u okviru projekta „Da samo znanje donosi zvanje“  organizovao  Centar za građansko obrazovanje (CGO)  i Helendska fondacija za međunarodne odnose ELIAMEP, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, Heinrich boel fondacije i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore.

Pročitajte kompletno izlaganje


26.09.2016.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac primio novog šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori 

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković primio je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva, novog šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, AivaOrava. 
Uz čestitke na imenovanju Vrhovni državni tužilac je upoznao ambasadora Orava sa organizacijom rada Državnog tužilaštva, formiranjem Sekretarijata Tužilačkog savjeta i Specijalnog državnog tužilaštva koje je za kratko vrijeme postiglo konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.
Stanković  je između ostalog, ukazao i  na dopunu Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kojom je proširena nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva za gonjenje učinilaca krivičnih djela - povrede izbornih prava.
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog dosadašnje izuzetno uspješne saradnje, uz očekivanje da će se ona i ubuduće nastaviti.
Sastanku je prisustvovala i šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva.


23.09.2016.godine – Saopštenje: Dežurni tužilac preduzeo potrebne dokazne radnje u cilju rasvjetljavanja ubistva zatvorenika

Državni dužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Miloš Šoškić izdao je naredbu za obdukciju tijela D. Đ., kao i naredbe za obavljanje potrebnih vještačenja. 
Povodom događaja od 22.09.2016. godine kada je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u poluotvorenom odjeljenju upotrebom vatrenog oružja – puške lišen života D. Đ., dežurni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Miloš Šoškić je u saradnji sa ovlašćenim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije obavio uviđaj na licu mjesta na dvije lokacije i to u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i na mjestu gdje je pronađeno zapaljeno vozilo za koje se sumnja da je korišćeno u izvršenju krivičnog djela.
Tokom i nakon uviđaja izdati su nalozi za preduzimanje konkretnih radnji koje bi, po za sada dobijenim podacima, mogle doprinijeti rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.


23.09.2016.godine – Saopštenje: Sef posmatračke misije OEBS-a u posjeti Vrhovnom državnom tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa Šefom posmatračke misije OEBS-a za nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, Romanom Jakičem.
 
Tema sastanka bili su predstojeći parlamentarni izbori.
 
Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa statusom i nadležnostima Državnog tužilaštva, kao i sa unutrašnjom organizacijom rada.

Stanković je između ostalog, ukazao i  na Zakon o dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kojim je proširena nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva za gonjenje učinilaca krivičnih djela - povrede izbornih prava.propisanih Krivičnom zakonikom Crne Gore.
 
Vrhovni državni tužilac zahvalio se za pruženu podršku u prethodnom periodu i izrazio nadu da ce ona biti nastavljena.
 
Sastanku je prisustvovao i pravni analitičar OEBS-a Vasil Vaščanka.


22.09.2016.godine – Saopštenje: Delegacija Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske u posjeti Vrhovnom državnom tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima sastao se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa delegacijom Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i Ambasade Francuske u Crnoj Gori, koju je predvodio Šef Odjeljennja za saradnju u Ministarstvu pravde Francuske, Benjamin Danlos. 
Tema sastanka bila je saradnja Crne Gore i  Francuske u oblasti pravosuđa i mogućnosti za njeno unaprijedjenje.
Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa rezultatima postignutim u prethodnom periodu i istovremeno naglasio da će Državno tužilaštvo nastaviti intenzivnu borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije. Takođe,  saopštio je da su finansijske istrage i  oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom u fokusu rada državnotužilačke organizacije.
Tužilac se zahvalio na dosadašnjoj podršci  Ministarstva pravde Francuske. 
Sagovornici su se saglasili da je saradnja i do sada bila veoma uspješna i izrazili očekivanje da će se nastaviti i u narednom periodu.


20.09.2016.godine – Saopštenje: Otvorena Dvadeset sedma konferencija Savjetodavne grupe tužilaca zemalja jugostočne Evrope (SEEPAG)

U hotelu Ramada u Podgorici otvorena je  Dvadeset sedma konferencija Savjetodavne grupe tužilaca zemalja jugostočne Evrope (SEEPAG) na temu “Zajednički istražni timovi”. 

Konferenciju je otvorio Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i tom prilikom ocijenio da crnogorsko tužilaštvo ove godine ima privilegiju što predsjedava renomiranom regionalnom mrežom tužilaca, kao što je SEEPAG i što je domaćin regionalne tužilačke konferencije na tako aktuelnu temu, kao što su zajednički istražni timovi.
Stanković je istakao da praksa nažalost pokazuje da ovaj vid pravne pomoći i saradnje još uvijek nije zaživio u punoći mogućnosti koje pruža organima za sprovođenje zakona i da zabrinjava činjenica da ima međunarodnih kriminalnih grupa, a da nema zajedničkih istražnih timova.  Neprihvatljivo je da za kriminal ne postoje granice, a da borci protiv kriminala na njima insistiraju, dodao je Stanković.
U svom izlaganju Vrhovni državni tužilac je poručio da kao što na nacionalnom nivou borba protiv kriminala zavisi od uvezanosti svih karika u pravosudnom lancu, tako i na međunarodnom nivou ona zavisi od čvrstine saradnje i povjerenja među državama i njihovim pravosuđima, zbog čega su zajednički istražni timovi test povjerenja, sposobnosti i volje za saradnju. 
Državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Sonja Bošković, koja je ujedno i predsjedavajuća na današnjoj Konferenciji u pozdravnom govoru je  istakla da je organizacija ove Konferencije  veliki izazov za Crnu Goru imajući u vidu opredjeljenje Crne Gore na putu evropskih i evroatlanskih integracija i posebno se zahvalila predstavnicima Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC) i Sekretarijata SEEPAG-a. U svom izlaganju posebno je istakla da su zajednički istražni timovi  jedna od najznačajnih tehnika borbe protiv organizovanog kriminala i da borba sa globalnom prijetnjom kakva je organizovani kriminal, čije je neizostavni dio terorizam, mora podrazumijevati postojanje djelotvornih zakona, demokratskih i visokoprofesionalnih institucija i neizostavno postojanje vladavine prava.
U uvodnom dijelu Konferencije  govorile su i Ivana Goranić, stručnjak za pravdu i unutrašnje poslove u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) i Snežana Maleva, direktor za pravne i unutrašnje poslove u Centru za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC).
Konferenciju je organizovalo Vrhovno državno tužilaštvo, u ime Crne Gore, kao predsjedavajuće države članice ovog tijela uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC). 


20.09.2016.godine  - Reagovanje Višeg državnog tužilaštva povodom navoda objavljenih u dnevnom listu “Dan”

Povodom članka objavljenog 19.09.2016.godine u dnevnim novinama “Dan” pod naslovom “Ako ne padne presuda, štrajkovaću do smrti”, u kojem je Borislav Culafic, ovlašćeni predstavnik oštećene porodice, najavio da će do smrti štrajkovati glađu ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, ukoliko Više državno tužilaštvo u Podgorici ne uloži žalbu na presudu kojom je, zbog ubistva njegovih sinova Danijela i Dalibora Ćulafića,  okrivljeni M.Č. osuđen na trinaest i po godina zatvora, obavještavamo javnost da je Više državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što je 28.06.2016.godine primilo presudu Višeg suda u Podgorici, u zakonskom roku  izjavilo žalbu na ovu presudu.

G.Ćulafić se i ranije, u tekstu objavljenom u dnevnom listu “Vijesti” 06.04.2016.godine, pod naslovom “Mašan Čogurić osuđen na 13 godina zatvora”, u negativnom kontekstu osvrnuo  na rad Miloša Šoškića, državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Navodi g. Ćulafića u vezi sa aktivnošću tužioca Šoškića u ovom predmetu su u potpunosti neosnovani, a prvenstveno iz razloga što je isti demantovao samog sebe, kada je na kraju sprovedenog dokaznog postupka, dajući završne riječi pred sudom kazao: “Poštovani sude, poštovani tužioče i vi predstavnici medija, u potpunosti se pridružujem završnoj riječi tužioca koji je savjesno i minuciozno u obzir uzeo i najmanju sitnicu, analizirao dokaze i prihvatam njegovu ocjenu, da su djela koja se okrivljenom stavljaju na teret u potpunosti dokazana. U stvari tu ne bih imao ništa da dodam”.


14.09.2016.godine – Saopstenje: Delagacija Stejt dipartmenta u posjeti Državnom tužilaštvu

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su u prostorijama Tužilaštva sa delegacijom Stejt dipartmenta, koju je predvodila Kristin Teft iz Kancelarije koordinatora za pomoc SAD u Evropi i Evroaziji.  

Tema sastanka bio je proces reformi u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa rezultatima postignutim u prethodnom periodu i istovremeno naglasio da će Državno tužilaštvo nastaviti intenzivnu borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije. On je saopštio da se uz zaključivanje sporazuma o priznanju krivice, koji je  zaživio formiranjem Specijalnog državnog tužilaštva, paralelno vode i finansijske istrage.

Stanković je poručio da se Tužilaštvo u svom djelovanju rukovodi principom da niko ne može zadržati imovinsku korist stečenu krivičnim djelom.
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić konstatovao je da je u crnogorskom zakonodavstvu počela primjena instituta iz američkog krivičnog zakonodavstva, u prvom redu sporazuma o priznanju krivice. Katnić je naglasio da su svi sporazumi o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo prihvaćeni od strane suda.

Tužioci su zahvalili na podršci koju Ambasada SAD-a u Podgorici kontinuirano pruža Državnom tužilaštvu. Sagovornici su se saglasili da je saradnja bila izuzetno uspješna i izrazili očekivanje da će biti nastavljena i u narednom periodu.  

Predstavnici Stejt dipartmenta čestitali su Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu na postignutim rezultatima. 


13.09.2016.godine – Saopštenje: Za devet lica koja su u Kotoru lišena slobode odredjeno zadržavanje do 72 sata

Nakon saslušanja u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva donijeto je rješenje o zadržavanju svih lica  koja su u jučerašnjoj akciji  u Kotoru  lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršena krivična djela -  stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznuda, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Za osobama koje se nalaze u bjekstvu raspisana je potraga na nivou Crne Gore i graničnim prelazima.
Lica kojima je nakon saslušanja određeno zadržavanje lišena su slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. 


12.09.2016.godine – Saopštenje

Nakon sprovedenih izviđajnih radnji po nalogu Specijalnog tužioca službenici Sektora kriminalističke policije i Specijalnog policijskog odjeljenja su dana 12.09.2016. godine lišili slobode  9 (devet) lica: B.S, C.Đ, S.Z, B.A, A.N, A.I, M.T, D.I, Lj.G, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršena krivična djela -  stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznuda, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Takođe nalog za lišenje slobode izdat je i protiv: K.S, B.V, P.D, R.M, V.S, Đ.A, Đ.I, koji nijesu lišeni slobode i nalaze se u bjekstvu.
Sva lica koja su lišena slobode, biće saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu.
Tužilačko policijske aktivnosti u ovom predmetu se nastavljaju.


06.09.2016. godine-Saopštenje

Po nalogu državnog tužioca za maloljetnike u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, danas je lišen slobode maloljetni J.L., zbog krivičnog djela-razbojnička krađa, izvršenog na štetu takođe maloljetnog lica.Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik J.L., 30.avgusta 2016. godine nakon što je oštećenomoduzeo novac i mobilni telefon, kako bi zadržao predmetne stvari, istog opasnim sredstvom više puta udario po glavi, od kojih udaraca je oštećeni zadobio tjelesne povrede.  Tužilac je saslušao maloljetnog J.L., koji se prethodno nalazio u bjekstvu i nakon saslušanja mu je odredio zadržavanje do 72 časa.


05.09.2016.godine – Saopštenje: Potpisan Memorandum o saradnji sa nevladinim organizacijama koje prate predstojeće izbore

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković potpisao je Memorandum o saradnji sa nevladinim organizacijama koje prate predstojeće izbore. U ime Centra za demokratsku tranziciju Memorandum je potpisao izvršni direktor ove nevladine organizacije Dragan Koprivica. Potpisnik Memoranduma je i Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.
Dokument je potpisan sa ciljem prevencije i suzbijanja kršenja izbornih prava. Nevladine organizacije koje prate izbore obavezale su se da će obavijestiti Tužilaštvo ukoliko budu imali saznanja ili dokaze o učinjenim krivičnim djelima protiv izbornog prava i drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja mogu uticati na zakonitost i legitimitet izbornog procesa.
Tokom potpisivanja Memoranduma Vrhovni državni tužilac poručio je da će Državno tužilaštvo izborni proces pažljivo ispratiti i reagovati u slučaju kršenja izbornih prava i eventualnih zloupotreba.
Ukoliko neko prilikom izbornog procesa učini krivično djelo, za to će snositi odgovornost, bez obzira na političku opciju kojoj pripada, poručio je Stanković.  Pred zakonom su svi jednaki i to treba da bude jasno predstavnicima i vlasti i opozicije, naglasio je Vrhovni državni tužilac. On je pozvao i druge organizacije, kao i gradjane da obavijeste Tužilastvo o eventualnim nezakonitostima tokom izbornog procesa.

Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca