26.11.2016.godine – Saopštenje

Nakon saslušanja 11 lica koja su juče lišena slobode Specijalno državno tužilaštvo je u odnosu na dva lica podnijelo predlog za određivanje pritvora. 
Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva, koje će u zakonskom roku izjaviti žalbu. 
Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, ostala lica  su puštena da se u daljem toku postupka brane sa slobode.
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva juče su lišili slobode 11 lica - sadašnjih i bivših službenika Crnogorske komercijalne  banke – Filijala u Nikšiću,  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. 


25.11.2016.godine – Saopštenje: U Nikšiću lišeno slobode 11 lica 

Po nalogu Specijalnog državnog tuzilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije  u jutarnjim časovima lišili su slobode 11 lica - sadašnjih i bivših službenika Crnogorske komercijalne  banke – Filijala u Nikšiću,  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. 
Navedena lica će u zakonskom roku biti privedena specijalnom državnom tužiocu, radi saslušanja. 


24.11.2016.godine – Saopštenje – Svečano otvoren zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope


 
U podgoričkom hotelu Hilton svečano je otvoren zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope pod nazivom Horizontalni mehanizmi u Crnoj Gori.
Riječ je o projektu koji se odnosi na zemlje zapadnog Balkana  i Tursku, a cilj mu je unaprjeđenje situacije u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, organizovanog i ekonomskog kriminala,  zaštiti prava ranjivih grupa.
Kroz projekat,  koji će se primjenjivati u naredne tri godine, državnim institucijama u Crnoj Gori biće pružena tehnička i ekspertska pomoć.
Od šest projekata Horizontalnog programa Savjeta Evrope za zapadni Balkan i Tursku na Državno tužilaštvo Crne Gore odnose se tri : akcija protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, Borba protiv neadekvatnog postupanja i nekažnjivosti i unaprjeđenje primjene odluka Evropskog suda za ljudska prava na državnom nivou, Jačanje odgovornosti u pravosuđu.
Svečanom otvaranju programa prisustvovao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković koji je u uvodnom izlaganju istakao da budžet od 25 miliona ovog programa istovremeno obavezuje institucije u Crnoj Gori da pokažu kako su spremne da ponuđenu pomoć iskoriste na najbolji mogući način.
 
Pročitajte kompletno izlaganje


23.11.2016.godine – Saopštenje Predsjednika Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Veselina Vučkovića, koje su podržali svi članovi Udruženja 

Prateći stavove i polemike u javnosti, povodom predmeta Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, Udruženje državnih tužilaca Crne Gore smatralo je neophodnim da se oglasi i ukupnu javnost podsjeti da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da  Državno tužilaštvo svoju funkciju vrši na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, a da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, te da  niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

Ovakvo podsjećanje neophodno je zbog dijela javnosti koji sudi i presudjuje prije Suda i koji pokušava da djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, politički konotira.

Udruženje državnih tužilaca Crne Gore ističe da su svi u Državnom tužilaštvu zahvalni zbog kritika na rad,  u bilo kojem predmetu, ukoliko one doprinose da se rad državnih tužilaca u Crnoj Gori unaprijedi i poboljša. U konkretnom slučaju o tome nije riječ. Izmedju kritike i klevete velika je razlika, kritike i uvrede ne mogu biti isto.

Zato podsjećamo gradjane Crne Gore da poštujemo pravo javnosti da zna, ali istovremeno ističemo da to pravo ne može niti smije biti apsolutno, naročito kada je riječ o postupku koji je u toku. O postupanju Specijalnog državnog tužilaštva, baš kao i u svakom drugom predmetu, konačnu riječ daje isključivo i jedino Sud.

Javnost ima pravo da sumnja, to niko ne spori , ali Udruženje državnih tužilaca Crne Gore osporava pravo na uvrede koje se upućuju Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. Podsjećamo da je riječ o pravniku koji je svoju profesionalnu vrijednost dokazao kroz višedecenijsko iskustvo. Podsjećamo, takodje, da je riječ o pravniku kojeg je na predlog Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Tužilački savjet jednoglasno izabrao za Glavnog specijalnog tužioca.

Svjedoci smo da je upravo tim koji predvodi Milivoje Katnić za kratko vrijeme postigao značajne i zavidne rezultate koje je pozdravila ne samo domaća, već i medjunarodna javnost. Dio javnosti ima pravo da tu činjenicu zaboravi, ali nema pravo da vrijedja na najprizemniji način.

Udruženje državnih tužilaca Crne Gore posebno ističe da predstavnici Državnog tužilaštva neće biti dio ni jedne, ni druge, bilo medijske, bilo političke grupacije. Naš zadatak je jasan – da se pridržavamo Ustava i zakona i da gonimo učinioce krivičnih djela, ko god oni bili. Upravo to, od kada je izabran za Glavnog specijalnog tužioca, Milivoje Katnić i čini. 

Uvjereni smo da, kao ni do sada, pritisci koji dolaze sa različitih adresa neće, niti mogu, uticati na odluke koje donose državni tužioci, pa tako ni Glavni specijalni tužilac. To je svima jasno, još od dana kada je Milivoje Katnić izabran za Glavnog specijalnog tužioca.


22.11.2016.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, konstatovano je donošenje odluke  o upućivanju državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Milice Anđelić u Sekretarijat Tužilačkog savjeta. Osim toga, utvrđena su prosječna mjerila kvantiteta rada u određenoj vrsti predmeta za sljedeće kategorije:
 - za državna tužilaštva od 5 do 10 državnih tužilaca
 - za državna tužilaštva  preko 10 državnih tužilaca.
Na sjednici je, takođe,  konstatovano davanje mišljenja na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Današnjoj sjednici Tužilačkog savjeta prisustvovala je i predstavnica NVO Akcija za ljudska prava, Martina Markolović.


22.11.2016.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac se sastao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković sa saradnicima sastao se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Fionom Mek Kluni.

Tom prilikom stalna predstavnica UNDP-a predstavila je Vrhovnom državnom tužiocu Program Ujedinjenih nacija za razvoj u oblasti vladavine prava.
Sagovornici su ramijenili mišljenje o mogućnostima učešća Državnog tužilaštva Crne Gore u regionalnoj projektnoj inicijativi pod nazivom „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“, projektu koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine.
Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je Državno tužilaštvo tokom 2015.godine donijelo Strategiju za istraživanje ratnih zločina i da bi ovaj projekat mogao pomoći u njenoj primjeni. 
Stanković  su zahvalio na dosadašnjoj podršci UNDP-a Državnom tužilaštvu  i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


11.11.2016.godine – Saopštenje: Tužilaštvo saopštilo sve informacije koje mogu biti dostupne javnosti

Povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Tužilaštvo je do sada saopštilo informacije koje u ovoj fazi postupka mogu da budu dostupne javnosti. Cijeneći zainteresovanost svih medija za ovaj predmet, ovim putem obavještavamo javnost da će se Tužilaštvo o daljem toku postupka samo oglašavati kada se za to steknu uslovi.
Uvjereni da će javnost biti strpljiva i sačekati da od Tužilaštva dobije punu informaciju o ovom dogadjaju, molimo medije da iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih povjerljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju javnost.


11.11.2016.godine – Reagovanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici na tekst objavljen u dnevnom listu “DAN”
 
Radi objektivnog informisanja, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, obavještava javnost da nijesu tačni navodi iz novinskog teksta, pod naslovom “Zastara u maju, tužilac ne zna gdje je predmet”.
 
Naime, u tekstu je navedeno da je T.S. u ovom tužilaštvu dobio informaciju da je predmet formiran protiv V.M. i dr., u kojem je on oštećeni, dodijeljen u rad državnoj tužiteljki Romini Vlahović, koja mu je kazala da ona nije zadužila predmet, pa je provjeravajući taj podatak, saznao da je predmet u međuvremenu završen i kada je pokušao ponovo da dođe do tužioca, ista nije bila u kancelariji, iz kojeg razloga sumnja da neko dobija na vremenu, jer zastara u predmetu nastupa u maju 2017.godine.
 
Nasuprot ovim navodima, saopštavamo javnosti da je optužnica protiv V.M. i dr., podignuta u decembru 2000. godine. Prvostepene presude su dva puta ukidane, dok je treća presuda, po kojoj je V.M. osuđen, a B.C. oslobođen od optužbe, postala pravosnažna 04.10.2016. godine.
 
Prema tome, predmet se od 2000.godine nalazi kod suda, što je T.S. poznato, jer je u predmetu imao svojstvo svjedoka-oštećenog, pa su navodi u naslovu i tekstu, u odnosu na postupanje tužioca, proizvoljni i netačni. 


10.11.2016.godine – Saopštenje – Održana još jedna napredna obuka za odnose s javnošću

U Budvi je od 7. do 9. novembra održana II napredna obuka za odnose s javnošću koju su pohađali državni tužioci i službenici Državnog tužilaštva.
Naprednu obuku pohađali su uspješni polaznici prethodnih, bazičnih, obuka koje Državno tužilaštvo realizuje u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Podgorici, Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.
Značaj komunikacije sa medijima, ali i ukupnom javnošću samo su neki od segmenata o kojima se govorilo na posljednjem i prethodnim seminarima.
Tokom organizovanih treninga učesnicima je o transparentnosti rada Tužilaštva u obavljanju poslova iz njegove nadležnosti govorio državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković, dok je zaštita ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kroz komunikaciju sa medijima, bila tema o kojoj je govorio Aleksa Ivanović, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka. 
Polaznici obuka imali su prilike da kroz praktične vježbe savladaju osnovna pravila i tehnike javnog nastupa, prepoznaju značaj verbalne i neverbalne komunikacije. Za praktični dio obuke bili su zaduženi Miodrag Strugar i Eleonora Albijanić, konsultanti za PR i komunikacije, kao i Dragana Unković Maljević, savjetnica za odnose s javnošću u kabinetu Vrhovnog državnog tužioca.
Pored navedenih, predavači su bili i regionalni eksperti iz oblasti komunikacija, kao i predstavnici medija iz regiona. 


06.11.2016.godine- Saopštenje – Na pres konferenciji u Podgorici predstavljeni dokazi i detalji iz predmeta koji je formiran povodom krivičnih djela -  stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković demantovao je navode koji se pojavljuju u dijelu javnosti da je isceniran dogadjaj predmet formiran povodom krivičnih djela -  stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Stanković je na konferenciji za novinare naveo da za sve do sada preduzete radnje Tužilastvo ima dokaze.
„Iza mene i Glavnog specijalnog tužioca stoji višedecenijsko pravničko iskustvo i odgovoran odnos prema, ranije sudijskoj, sada tužilackoj funkciji“, rekao je Stanković.
Prema njegovim riječima, Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kada su političari, ni kada su mediji u pitanju. „Zato ističem da nas ni jedni ni drugi neće, niti mogu, uvući u svoje međusobne rasprave“.
„Mi smo se stavili na stranu Ustava i zakonskih normi. To je tako bilo, tako će i ostati, u to možete da budete svi uvjereni“, poručio je Stanković.
Stanković je posebno istakao uspješnu saradnju sa nadležnim državnim organima Republike Srbije koji su putem medjunarodne pravne pomoci obezbjedili dodatne dokaze, zbog čega im se vrhovni državni tužilac srdačno zahvalio. 
Organizatori kriminalne grupe, koja je trebalo da izazove nerede na dan izbora 16. oktobra, su ruski nacionalisti, saopštio je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodeći da postoji osnovana sumnja da su u tom planu učestvovale i osobe iz Crne Gore.
„Organizatori ove kriminalne grupe su nacionalisti iz Rusije, koji su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti“, rekao je Katnić.
On je pojasnio da su dvije osobe iz nacionalističkih struktura iz Rusije pozvale određenu osobu koja je okrivljena u ovom krivičnom predmetu, iznijeli joj plan i od nje tražili da ga realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi, koji bi, kako je precizirao, učestvovali po tačno određenim pravilima i zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja.
„Plan je bio da se nakon završenih izbora, 16.oktobra u 23 sata, kriminalne strukture infiltriraju u narod koji je okupljen ispred Skupštine Crne Gore i da trenutku kada na binu dođu političari, za koje smo identifikovali o  kojoj političkoj grupaciji se radi,  nasilno uđu u parlament i tamo se zadrže najmanje 48 sati“, rekao je Katnić.
Pored toga, kako je naveo, plan je bio da se za vrijeme mitinga određene političke strukture, ubaci pet osoba koje bi kamenicama napale tu strukturu i prikazalo se da to rade kriminalne strukture bliske vlasti u Crnoj Gori.
„Nakon toga, plan je bio da se ubaci jedna osoba, da polomi stakla i izazove štetu na prostojama jedne političke strukture u Crnoj Gori i to se prikaže kao kao aktivnost crnogorske strukture. Bio je plan i da se pronađu osobe koje su dobri strijelci i vješte u lišavanju života sa daljine i da se liši života premijer Milo Đukanović“, rekao je Katnić.
On je na konferenciji predstavio fotografije sa dokazima za izvođenje krivičnog djela, na kojima se nalaze čelična žica sa žiletima koja je namijenjena za sprečavanje žive sile da pređe iz jednog reona u drugi, policijska oprema, lisice, sredstva za vezivanje, bokseri za ruke koji služe za pojačanje udarca, teleskopske palice, vojnička oprema, policijski sprejevi koji neutrališu živu silu, praćke.
Upitan da li je poltička struktura, koja je dio kriminalne organizacije, nalogoavac napada i da li se radi o političkoj partiji iz Crne Gore, Katnić je rekao da postoji osnovanja sumnja da se radi o političkoj strukturi.
„Postoji osnovana sumnja da je jedna osoba koja bi došla na binu u 23 sata iz te političke strukture, preuzela komandovanje čitavom strukturom, političarima, teroristima i građanima i komandovala nasilan ulazak u Skupštinu“, pojasnio je Katnić.
Upitan ko su ruski nacionalisti i političke strukture i da li imaju veze sa državnim strukturama, Katnić je rekao da za sad nemaju nikakvih dokaza da je Rusija u bilo kom smislu involvirana.
„Imamo činjenice i dokaze da se radi o ruskim nacionalistima. Plan je bio da se Crna Gora zaustavi na njenim evroatlantskom putu, posebno da se spriječi njen ulazak u NATO. To je bila početna misao ovih organizatora“, naveo je Katnić.


Najava- 5.11.2016.godine – Konferencija za štampu Državnog tužilaštva

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić održaće konferencije za štampu u nedjelju, 6. novembra 2016.godine. 

Konferencija ce biti održana u PR centru na Starom aerodromu (Bulevar Josipa Broza 23 a, Podgorica ) sa početkom u 13 sati. Tema konferencije biće predmet formiran povodom krivičnih djela -  stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Potrebno je da medijske kuće akredituju novinarske ekipe (ime i prezime novinara i snimatelja/fotoreportera) putem mail adrese -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , najkasnije do nedjelje, 6.11.2016.godine u 10 sati.

Kontakt osoba - Dragana Unković Maljević.


02.11.2016.godine- Saopštenje – Održani Dani državnih tužilaca Crne Gore

Dani državnih tužilaca organizovani su u periodu 31.10.2016. - 2.11.2016.godine u bečićkom hotelu Sentido -Tara. Centralna svečanost kojoj su prisustvovali predstvanici pravosudja, diplomatskog kora, medjunarodnih organizacija održana je 1.novembra. U pozdravnom govoru, povodom Dana državnih tužilaca, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković podsjetio je da je u prethodnih 12 mjeseci  Tužilaštvo nastojalo da bude kredibilan partner kada je riječ o regionalnoj i medjunarodnoj saradnji. Stanković je ocijenio da su brojni razlozi zbog kojih Dane tužilaca u državnotužilačkoj organizaciji dočekuju ne samo zadovoljni, već i ponosni.  To ipak, kako je rekao, ne znači da u Tužilaštvu  nijesu svjesni i manjkavosti i grešaka, objektivnih smetnji i unutrašnjih nedostataka.
Vrhovni državni tužilac istakao je da tužioce ne može i ne smije da zanima osluškivanje dnevnopolitičkih dešavanja.
 -Naša vodilja su zakonski propisi i ustavne norme, nikako dodvoravanje bilo kojoj adresi, poručio je Vrhovni državni tužilac.
Nakon svečanog održan je i radni dio na temu - Procesni  instituti iz nadležnosti državnog tužioca. 

Održana je i sjednica Skupštine Udruženja tužilaca Crne Gore na kojoj je, izmedju ostalog, za Predsjednika Udruženja izabran državni tužilac Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom periodu.

Pročitajte kompletno izlaganje