27.12.2016.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o izboru tri državna tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Za državne tužioce u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izabrani su Grujo  Radonjić i Zoran Vučinić,  koji su do sada obavljali funkciju državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Tanja Deretić Čolan, koja je do sada obavljala funkciju državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.


27.12.2016.godine – Saopštenje: Specijalno državno tužilaštvo raspisalo potjernice za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana

Radi preciznog informisanja, Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da je povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana, Potjernice se nalaze u Interpolovoj bazi podataka.
O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni su nadležni državni organi Republike Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju.


26.12.2016.godine- Saopštenje


 
Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas  za državne tužioce u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja usvojeni su  pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg državnog tužilaštva  u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva  u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva  u Bijelom Polju, kao i Osnovnog državnog tužilaštva  u Rožajama, donijet je Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije poklona i usvojen Izvještaj Komisije za etički kodeks državnih tužilaca.
 Na sjednici je, takođe, imenovana Centralna popisna komisija, donijeta interna procedura  za evidenciju i popis imovine, kao i Plan sjednica za 2017.godinu i Plan klasifikacionih oznaka u Sekretarijatu.


23.12.2016.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore uručio nagrade najboljim studentima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prisustvovao je obilježavanju Dana Pravnog Fakulteta Univerziteta Crne Gore. Tom prilikom Vrhovni državni tužilac uručio je nagrade najboljim studentima. Uručujući nagrade Stanković je istakao da mu je pravo zadovoljstvo da pozdravi budućnost crnogorskog, regionalnog, ali i međunarodnog pravosuđa.
“ Da ste upravo vi ta budućnost, potvrđuje činjenica da ste se istakli među vršnjacima i skrenuli pažnju na sebe isključivo svojim znanjem” – poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac naglasio je da je upravo znanje ključni izazov današnjice zbog čega je izrazio zadovoljstvo što među najboljim studentima Pravnog fakulteta vidi ravnopravne sagovornike o porukama Valtazara Bogišića.
Stanković je dodao da se nada da će neki od najboljih studenata svoja praktična znanja sticati i u Državnom tužilaštvu.
Nedavno potpisanim Memorandumom o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore predviđeno je da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore obavljaju praksu u Državnom tužilaštvu.  

Pročitajte kompletno izlaganje


22.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac  govorio na konferenciji o pravnim izazovima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na konferenciji Pravni izazovi evropskih integracija- Crna Gora i uporedna iskustva, koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 
Pozivajući se na maksimu Valtazara Bogišića „ko samo riječi zakonske znade, taj još zakon ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao“, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da riječi najvećeg imena pravne istorije Crne Gore jednako važe i danas , kao i za vrijeme njenog autora, kao i za svako vrijeme i prostor koje poznaje zakon i pravdu.
“ Postoji još nešto što je zajedničko vremenu našem i vremenu Valtazara Bogišića. Ono se prije više od vijeka nazivalo kodifikacija, danas se naziva harmonizacija. A i jedno i drugo su – usaglašavanje crnogorskog pravnog sistema i njegovo uvođenje u tokove savremenih evropskih standarda.” rekao je Stanković.

Pročitajte kompletan govor


21.12.2016.godine– Saopštenje: Vrhovni državni tužilac se sastao sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sastali su se u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa direktorom Agencije za sprječavanje korupcije, Sretenom Radonjićem. 

Sagovornici su se saglasili da je saradnja  dva državna organa od izuzetnog značaja zbog čega će se u narednom periodu kontinuirano sarađivati.  

Stanković je, između ostalog, ukazao i na odredbe Zakona o sprječavanju korupcije  kojim je propisan postupak podnošenja prijava zviždača, način rješavanja po istim, kao i postupak po zahtjevu za zaštitu zviždača. 

Imajući u vidu nadležnost Tužilačkog savjeta i Agencije za sprječavanje korupcije, Stanković je poručio da u narednom periodu očekuje jačanje saradnje između  dva državna organa i po pitanju disciplinske odgovornosti državnih tužilaca. 

Takođe, određena je kontakt osoba u Državnom tužilaštvu za neposrednu saradnju sa Agencijom za sprječavanje korupcije, kako bi se pitanja od značaja za primjenu Zakona o sprječavanju korupcije efikasnije rješavala. 

Sastanku je prisustvovala i državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Jelena Đaletić, kao i pomoćnici direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Svetlana Rajković i Savo Milašinović. 


21.12.2016.godine – Saopštenje

Zbog interesovanja više redakcija o navodima J.V.  objavljenim u  današnjem broju ND Vijesti da se nekoliko policijskih službenika, među kojima i pomoćnik direktora Uprave policije,  nalaze na platnom spisku mafije, obavještavamo javnost da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet. Postupak se nalazi u fazi izviđaja u kojem će se ispitati navodi  J.V. 
Tužilaštvo će blagovremeno obavještavati  javnost o daljem toku postupka. 


15.12.2016.godine - Saošptenje: Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na Kopaoničkoj školi prirodnog prava

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković učestvuje na petodnevnom međunarodnom kongresu pravnika- Kopaoničkoj školi prirodnog prava. Riječ  je o 29. susretima pravnika na Kopaoniku koji su ove godine organizovani na temu " Pravo i društveni imperativi."

Kao počasni član i član radnog predsjedništva Kopaoničke škole prirodnog prava Vrhovni državni tužilac održao je pozdravni govor i tom prilikom istakao da je upravo pravo društveni imperativ, odnosno vladavina prava koje nije " predmet političkog pogađanja, niti račun društvenih interesa."    

- Društveni imperativ je pravo koje vlada služeći : s jedne strane čovjeku i društvu,  s druge strane pravdi i pravičnosti-  poručio je Stankovic i dodao da je imperativ  vladavina prava -  ne kao opšte mjesto u savremenom govoru o integraciji, već kao univerzalni djelotvorni princip društvene organizacije; ne kao statički cilj političkih reformi, već  kao dinamičko načelo socijalnog života.

Pročitajte kompletno izlaganje


7.12.2016.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje do 72 sata zbog nedozvoljenog držanja oružja

Nakon saslusanja okrivljenih N.D., J.J. i P.D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru donio je rješenje o zadržavanju ovih lica u trajanju  do 72 sata.
Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva  u Kotoru, a po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, službenici Uprave policije su tokom dana izvršili pretres imovine više lica. Tom prilikom je pronađeno oružje i lica N.D., J.J. i P.D. su lišena slobode. 


07.12.2016.godine: Održan još jedan susret sa predstavnicima nevladinih organizacija

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković bio je domaćin susreta sa nevladinim organizacijama koji je održan u podgoričkoj Vili “ Gorica”. 
Bila je to još jedna prilika da se otvoreno razgovara o saradnji Tužilaštva sa nevladinim organizacijama.
Predstavnici NVO sektora imali su priliku da govore o dosadašnjoj komunikaciji sa Tužilaštvom, daju svoje sugestije i kritike, kao i predloge za poboljšanje dosadašnje saradnje.
Vrhovni državni tužilac istakao je da su Državnom tužilaštvu kritike koje dolaze od nevladinog sektora, kao dijela javnosti, dobrodošle, naročito ukoliko one mogu da doprinesu unapređenju rada državnih tužilaca.
Stanković je istovremeno ocijenio da nevladin sektor ima pravo da iznosi stavove i kada su konkretne odluke Državnog tužilaštva u pitanju, ali da predstavnici nevladinih organizacija ne očekuju rasprave I objašnjenja zbog čega je određena odluka donijeta.
“ Državni tužioci mogu da donesu odluku samo u okviru onoga što piše u Zakonu i to bi trebalo svima da bude jasno. Ukoliko smatrate da određene zakonske norme treba promijeniti, onda imate način da to inicirate” poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac istakao je da javnost u Crnoj Gori istražuje prije optuženja i donosi presude prije presuđenja,  zbog čega je još jednom pozvao predstavnike civilnog sektora, kao i ukupnu javnost, na strpljenja kako bi konačnu riječ o konkretnim predmetima dali nadležni organi.
Sastanku sa nevladinim organizacijama prisustvovao je i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rukovodioci Viših državnih u Podgorici i Bijelom Polju, Vesna Jovićević i Rifat Hadrović, kao i rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ljiljana Klikovac. 


06.12.2016.godine – Saopštenje: Potpisan memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Pravnog fakulteta 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Velimir Rakočević potpisali su Memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.Dokumentom koji je potpisan u prostorijama Tužilaštva, uz prisustvo prodekana za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta, doc. dr Bojane Lakićević - Đuranović, predviđeno je da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore obavljaju stručnu praksu u Tužilaštvu i na taj način se usavršavaju i stiču praktične vještine.
Stanković i Rakočević saglasili su se da će studentinakonprakse u Državnom tužilaštvu biti spremniji da odgovore profesionalnim izazovima nakon završetka studija. Upravo u tome i jeste značaj potpisanog Memoranduma, jer će budućim akademcima omogućiti sticanje praktičnih vještina, ocijenili su potpisnici Memoranduma.
Vrhovni državni tužilac napomenuo je da će se založiti da se studenti Pravnog fakulteta tokom svoje prakse u Državnom tužilaštvu upoznaju sa funkcionisanjem svake organizacione cjeline.
“Najjednostavnije rečeno studenti će imati priliku da vide kako se radi  od pisarnice do sudnice, jer samo na taj način mogu naučiti i shvatiti koliko je važan svaki segment rada i kako svi zaposleni daju svoj doprinos konačnom rezultatu” rekao je Stanković.
Dekan Pravnog fakulteta i Vrhovni državni tužilac istakli su da je značaj potpisanog Memoranduma i u tome što će praksa biti prilika da studenti donesu odluku da li svoj budući rad žele da nastave u Tužilaštvu i na taj način daju doprinos unaprjeđenju vladavine prava u Crnoj Gori. 
Tokom sastanka je dogovoreno da u narednom periodu studenti Pravnog fakulteta posjete Državno tužilaštvo kako bi kroz otvoren razgovor riješili eventualne dileme sa kojima se, kao budući pravnici, suočavaju.
Stanković i Rakočević uvjereni suda će buduća saradnja dvije institucije dati konkretne rezultate i biti veoma korisna za studente.

Pročitajte memorandum


06.12.2016.godine – Saopštenje

Zbog požara koji je zahvatio zgradu Osnovnog suda u Podgorici u kojoj se nalazi i dio prostorija Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, u ovom tužilaštvu tokom dana neće biti omogućen prijem pošte.

Odjeljenje istrage Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, čije se prostorije nalaze u drugoj zgradi redovno će raditi.


05.12.2016.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje do 72 sata zbog zelenaštva
 
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću nakon saslušanja A.N. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zelenaštvo, donio je rješenje o zadržavanju osumnjičenog u trajanju do 72 sata.
 
Naime, osnovano se sumnja da je osumnjičeni A.N. u junu mjesecu 2016. godine oštećenom S.Š. pozajmio iznos od 250,00 eura, ugovarajući pritom nesrazmjenu imovinsku korist  od 50% kamate na mjesečnom nivou na pozamljeni iznos, te da mu je oštećeni do sada na ime kamate isplatio iznos od 360.00 eura.


01.12.2016.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva  na tekst objavljen u dnevnom listu “DAN”
 
Radi objektivnog informisanja, obavještavamo javnost da nijesu tačni navodi dnevnog lista DAN, objavljeni 1.12.2016.godine u tekstu pod naslovom „Svetovi računi netaknuti zbog propusta tužilaštva“.
U tekstu se, netačno,  navodi da pravosudni organi Švajcarke nijesu dobili dopunjen  zahtjev  Specijalnog državnog tužilaštva,  kako bi se provjerile sumnje da su crnogorski državljani  novčana sredstava pribavljena krivičnim djelom,  uplaćivali na bankovni račun u švajcarskom ogranku HSBC Banke. 
S tim u vezi obavještavamo javnost da su u predmetu formiranom protiv crnogorskih državljana S.M, Đ.M. i M.M. upućene tri Zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći Švajcarskom Ministarstvu pravde i policiji, te da povodom treće Zamolnice, upućene, 06.06.2016.godine, Specijalno državno tužilaštvo još nije dobilo odgovor. Ova Zamolnica se u tekstu dnevnog lista DAN uopšte ne pominje.
Napominjeno da su prethodne Zamolnice, za koje je tražena dopuna, pisane na identičan način kao i Zamolnice za druge predmete za koje su odgovori blagovremeno stizali.
Takođe napominjemo da je u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore formiran predmet u vezi sa postupanjem određenih lica, državljana Švajcarske, za koje postoji osnov sumnje da su izvršila krivično djelo - primanje mita, odnosno  450 hiljada švajcarskih franaka, kako bi onemogućila Specijalno državno tužilaštvo da dobije tražene podatke. Ovaj predmet nalazi se u fazi izviđaja.