21.12.2017.godine – Saopštenje: Izabrani članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca

Na današnjoj Konferenciji državnih tužilaca kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, izabrani su članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca.

Za članove Tužilačkog savjeta izabrani su:

-          Sonja Bošković – državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore
-          Veljko Rutović – specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu
-          Ljubinka Bašović – državna  tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici
-          Hasan Lukač – državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i
-          Duško Milanović – državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju.

 


14.12.2017.godine – Državna tužiteljka za vezu sa EUROJUST-om u radnoj posjeti Hagu

Državna tužiteljka za vezu sa Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST), Jelena Đaletić, tokom ove sedmice boravi u radnoj posjeti Hagu, gdje je imala niz bilateralnih sastanaka na kojima je precizirana buduća saradnja Državnog tužilaštva Crne Gore sa tužilaštvima država članica Evropske unije. 

Tokom susreta sa predsjednikom EUROJUST-a Ladislavom Harmanom, kao i na radnom sastanku Kolegijuma EUROJUST-a, državna tužiteljka Đaletić je sa sagovornicima razmijenila mišljenje o mogućnostima i načinima za unapređenje međunarodne saradnje Državnog tužilaštva Crne Gore.

Đaletić se tokom radne posjete Hagu susrela i sa policijskim oficirom za vezu sa Evropskom policijskom službom (EUROPOL) Aleksandrom Radovićem i održala niz drugih bilateralnih sastanaka.

Đaletić je u septembru 2017.godine imenovana za državnog tužioca za vezu sa EUROJUST-om na period od dvije godine.

EUROJUST je tijelo Evropske unije osnovano sa ciljem da podstakne i poboljša koordinaciju i saradnju između nadležnih pravosudnih organa država članica.


13.12.2017.godine – Vrhovni državni tužilac otvorio medjunarodni kongres pravnika na Kopaoniku

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kao počasni član Kopaoničke škole prirodnog prava, govorio je na svečanom otvaranju jubilarnog 30. međunarodnog kongresa pravnika.

Međunarodni susreti pravnika na Kopaoniku ove godine organizovani su na temu – Pravedno pravo i stvarnost.

U svom uvodnom izlaganju, Vrhovni državni tužilac poručio je da mu je, kao i uvijek, posebna čast da održi uvodnu riječ na Kopaoničkoj školi prirodnog prava.

„Ne zna se šta više nadahnjuje: trenutak, tema, ideja ili mjera. Trenutak, kada proslavljamo antičko punoljetstvo škole; tema, koja je jednako inspirativna od antike do danas; ideja, da postoji poredak koji veže pravdu, pravo i društvo; i mjera , u kojoj je sve“ – istakao je Stanković.

Prema riječima Vrhovnog državnog tužioca trenutak je nadahnjujući tim prije, što se trideseti jubilej Kopaoničke škole priprodnog prava obilježava na izmaku godine u kojoj slavimo 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, a na pragu godine u kojoj ćemo proslaviti 130 godina od Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru.

U prilogu pročitajte kompletno izlaganje  


12.12.2017.godine - Osumnjičenima za oštećenje javnih uredjaja, nakon saslusanja, odredjeno zadrzavanje do 72 sata

Nakon saslusanja V.Dj. i S.Dj. u Osnovnom drzavnom tuzilastvu u Podgorici, drzavni tuzilac donio je Rjesenje o zadržavanju do 72 sata.                         

Po nalogu Osnovnog drzavnog tuzilastva u Podgorici, V.Đ. i S.Đ. liseni su slobode zbog osnovane sumnje da su ucinili krivično djelo - uništenje i oštećenje javnih uredjaja.


12.12.2017. godine – Lišeni slobode zbog oštećenja javnih uređaja

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici slobode su lišeni V.Đ. i S.Đ. zbog krivičnog djela - uništenje i oštećenje javnih uređaja.

Osumnjičeni će tokom dana biti  saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.


05.12.2017.godine – Podnijet optužni predlog za tuču u Sutomoru

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru podnio je Osnovnom sudu u Baru optužni predlog protiv tri lica iz Bara.  

Osnovano se sumnje da su dva lica (V.G., R.G.) izvršila krivično djelo - nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, dok se za treće lice (V.G.) osnovano sumnja da je izvršilo  krivično djelo - nasilničko ponašanje.

Predloženo je da se protiv dva lica (V.G. i R.G.)  koji se nalaze u pritvoru, pritvor produži.


04.12.2017.godine - Rang lista kandidata za pripravnike u Državnom tužilaštvu

Na osnovu člana 17 i 156 Zakona o državnom tužilaštvu, člana 19 u vezi člana 15 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu, utvrdjena je rang lista kandidata po javnom oglasu Tu.br.508/17 objavljenom dana 31.10.2017.godine.

Rang lista kandidata Tu.br.508/17 od 01.12.2017.godine..........Otvorite dokument


01.12.2017.godine – Saopštenje – Jedno lice lišeno slobode zbog prijetnji upućenih na dan izbora

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tuzilastvo u Cetinju,  policijski službenici Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje lišili su slobode M.K. iz Cetinja, zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti.

M.K. je lišena slobode zbog prijetnji koje su na dan lokalnih izbora u Cetinju upućene M.M., poslaniku Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.


28.11.2017.godine – Vrhovni državni tužilac nije dao nalog za pretres

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković negira tendenciozne navode da je po njegovom nalogu obavljen pretres porodične kuće jednog od opozicionih lidera, A.M. iz Podgorice.

Podsjećamo da, u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac rukovodi Državnim tužilaštvom, radom osnovnih i viših državnih tužilaštava rukovode rukovodioci ovih državnih tužilaštava, dok Specijalnim državnim tužilaštvom rukovodi Glavni specijalni tužilac.

U konkretnom slučaju, Zahtjev za donošenje naredbe za pretres, sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici podnijelo je Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Shodno tome, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, 22.11.2017.godine, donio je naredbu za pretres stana i drugih prostorija D.M. iz Podgorice.

Kao rukovodilac Državnog tužilaštva, Vrhovni državni tužilac podržava sve odluke državnih tužilaca usmjerene u pravcu otkrivanja učinilaca krivičnih djela, kojoj god političkoj opciji pripadali oni ili članovi njihovih porodica. Vrhovni državni tužilac podsjeća da Tužilaštvo goni učinioce krivičnih djela, a ne predstavnike političkih partija.


28.11.2017. – Po nalogu tužioca lišen slobode zbog napada na poslanika

Zbog napada na D.Š., poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore i članove iste partije (M.M.,B.R. i N.V.), koji se dogodio 25.11.2017.godine oko 04,00 časova u Cetinju, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tuzilaštvu u Cetinju, policijski službenici Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje lišili su slobode I.J. iz Cetinja, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti. 


27.11.2017.godine – Vrhovni državni tužilac razgovarao sa delegacijom Sudskog savjeta Italije


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je sa delegacijom Republike Italije koju, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, predvodi potpredsjednik Sudskog savjeta, Đovani Lenjini.

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom i načinom funkcionisanja Državnog tužilaštva Crne Gore.

Susret je bio prilika da sagovornici razmijene iskustva koja se odnose na funkcionisanje Tužilačkog savjeta u Crnoj Gori i Sudskog savjeta u Republici Italiji.

Vrhovni državni tužilac, koji istovremeno obavlja funkciju predsjednika Tužilačkog savjeta, upoznao je italijanke kolege  sa rezultatima rada koje je Državno tužilaštvo i Tužilački Savjet ostvario u prethodnom periodu.

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu unaprijediti saradnju između Savjeta dvije države. 


27.11.2017.godine – Zadržavanje zbog napada na člana izborne komisije
 
Zbog napada na člana izborne komisije I.B, koji se 26.11.2017.godine dogodio u Cetinju, na biračkom mjestu broj 17 „Zavod za zaštitu spomenika“, osumnjičenim V.J. i M.B. iz Cetinja, nakon saslušanja kod nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Osnovano se sumnje da je osumnjičeni V.J. izvršio krivična djela - teška tjelesna povreda i sprječavanje održavanja glasanja, a osumnjičeni M.B. krivično djelo - sprječavanje održavanja glasanja. 


26.11.2017.godine – ODT Cetinje negira navode da nije blagovremeno reagovalo povodom podnijetih krivičnih prijava

Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju negira navode da je državni tužilac neblagovremeno reagovao i tek nakon dva sata izašao na lice mjesta radi pretresa prostorija – štaba „DPS“ Cetinje. Radi preciznog informisanja, Osnovno državno tužilaštvo obavještava javnost da je državnog tužioca u 14,30 Uprava policije – Odjeljenje bezbjednosti Cetinje obavijestila o krivičnoj prijavi koju su podnijele političke partije Demokratska Crna Gora, URA i Socijaldemokratska partija Crne Gore.

Državni tužilac odmah je naložio policijskim službenicima da blokiraju prostorije u ulici „Vučedolskoj“ u Cetinju, koje koriste Demokratska partija socijalista Cetinje, do pribavljanja naredbe za pretres sudije za istragu.

Po dobijanju naredbe za pretres zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, državni tužilac izašao je na lice mjesta u 15,15 časova, gdje je obavljen pretres lica i stvari koje su zatečene u objektu.

Tom prilikom nijesu pronadjene stvari koje bi ukazivale na izvršenje nekog krivičnog djela.

Osim ove krivične prijave, državni tužilac obaviješten je da je na biračkom mjestu br.17, fizički napadnut I.B. iz Cetinja i da je zadobio tjelesne povrede.

Zbog napada na ovo lice lišeni su slobode V.J. i M.B. iz Cetinja.

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, takodje je obaviješteno da su pripadnici partije „URA“ M.P., M.M., S.K. i S.J., svi iz Cetinja, napadnuti od strane za sada nepoznatih lica, tako što su poprskani biber sprejom u predjelu očiju. Njima se trenutno ukazuje ljekarska pomoć, a državni tužilac naložio je policijskim službenicima da pronadju učinioce.


24.11.2017.godine – U slučaju člana Lakovića Tužilački Savjet poštovao sve procedure

Državno tužilaštvo negira medijske navode, objavljene prethodnih dana, da je Tužilački Savjet u slučaju člana Novaka Lakovića  “zataškao kršenje zakona ”. 

Navode medija demantuje konkretno postupanje Tužilačkog savjeta u ovom slučaju.

Radi preciznog informisanja, obavještavamo javnost da je 29. juna 2017. godine, Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila Vrhovnog državnog tužioca da je član Tužilačkog savjeta Novak Laković, kao javni funkcioner, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije time što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini za 2016. godinu u zakonom propisanom roku. Agencija je istovremeno zatražila da, u skladu Zakonom o sprječavanju korupcije u roku od 60 dana, bude obaviještena o preduzetim mjerama.

Pored preduzimanja drugih neophodnih procedura, Vrhovni državni tužilac je 10.jula 2017. godine, obavijestio Agenciju za sprječavanje korupcije da je Novak Laković, član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojeg je izabrala Skupština, na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, zbog čega je neophodno da se Odluka Agencije uputi i Skupštini Crne Gore.
Neophodno je napomenuti da je Novak  Laković odmah po saznanju da kao član Tužilačkog savjeta pripada kategoriji javnih funkcionera (sa čim je upoznat na usmenoj raspravi pred Agencijom za sprječavanje korupcije), 21.juna 2017.godine, podnio Izvještaj o prihodima i imovini za 2016. godinu, što je i objavljeno na zvaničnom sajtu Uprave za sprječavanje korupcije.

Tužilački savjet je na sjednici od 31. jula 2017. godine, u okviru tačke - tekuća pitanja, razmotrio navode Agencije za sprječavanje korupcije i u okviru nadležnosti propisanih Zakonom o državnom tužilaštvu, uz izuzeće člana Lakovića, donio jednoglasnu odluku da Novak Laković u konkretnom slučaju nije postupio suprotno ovlašćenjima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu. Utvrđeno je da Laković svojim ponašanjem nije povrijedio odredbe koje se tiču obaveza i ovlašćenja člana Tužilačkog savjeta, propisane Zakonom o državnom tužilaštvu, te da dužnost člana Tužilačkog savjeta nije obavljao nesavjesno i neprofesionalno u smislu Zakona o državnom tužilaštvu. Tužilački savjet je istovremeno odlučio da se o navedenom stavu obavijesti Skupština Crne Gore, koja ga je izabrala za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je u konkretnom slučaju i učinjeno.

Sve navedene činjenice, kao i kontinuirano postupanje u ovom slučaju, negiraju navode medija koji su ne samo tendenciozni, već i kontradiktorni. Navode da Tužilački Savjet pokušava da zataška ili prećutkuje bilo šta, negira i činjenica da je informativnoj redakciji FOS MEDIA dozvoljen pristup informaciji, odnosno svim aktima koje su povodom ovog predmeta, tražene od Tužilačkog savjeta.


23.11.2017.godine – Predlog za pritvor osumnjičenima za tuču u Sutomoru

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Baru službenici Uprave policije Bar, lišili su slobode tri lica (V.G, V.G. R.G.) iz Bara. Osnovano se sumnje da su dva lica (V.G., R.G.) izvršila krivično djelo - nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, dok je treće lice (V.G.) lišeno slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - nasilničko ponašanje.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni oko 13,00 časova u ugostiteljskom objektu "Zadruga" u Sutomoru fizički napali dvojicu oštećenih (I.Š. i R.V.) i pri tom jednom oštećenom (R.V.) nanijeli teške, a drugom (I.Š.) lake tjelesne povrede.

Nakon saslušanja osumnjičenih, državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru za svu trojicu donio je Rješenje o zadržavanju do 72 sata i  sudiji za istragu Osnovnog suda u Baru podnio predlog za određivanje pritvora.


20.11.2017.godine – Ohrabrenje za žrtve porodičnog nasilja

U Državnom tužilaštvu održan je sastanak sa predstavnicama nevladinih organizacija Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Nikšić.

U ime Državnog tužilaštva sastanku su prisustvovale državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Đurđina Nina Ivanović i rukovoditeljke Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Vesna Jovićević i Ljiljana Klikovac. O postupanju nadležnih insitucija u slučajevima nasilja u porodici tužiteljke su razgovarale sa izvršnom direktoricom Centra za ženska prava Majom Raičević, direktoricom Sigurne ženske kuće Ljiljanom Raičević i izvršnom koordinatorkom SOS Nikšić Natašom Međedović.

S ciljem ohrabrivanja žena žrtava nasilja da prijavljuju nasilje u porodici sagovornice su se saglasile da će u narednom periodu intenzivirati komunikaciju kako bi do razmjene neophodnih informacija došlo na što brži i jednostavniji način.  S tim u vezi dogovorena je neposredna komunikacija kroz određivanje kontakt osobe koja će sarađivati sa predstavnicama nevladinih organizacija.

Takav vid komunikacije, po mišljenju predstavnica Tužilaštva i nevladinih organizacija, trebalo bi da rezultira efikasnijim postupcima u slučajevima porodičnog nasilja.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodna i efikasnija komunikacija nadležnih državnih organa, kako bi se slučajevi porodičnog nasilja blagovremeno procesuirali i spriječile neželjene posljedice.

Tužiteljke su istovremeno sugerisale da se žrtve porodičnog nasilja edukuju o svim zakonom predviđenim mogućnostima koje imaju na raspolaganju.

Tužiteljke su podržale inicijativu predstavnica nevladinog sektora da se organizuje i zajednički sastanak sa predstavnicima policije.  


13.11.2017. godine - Predstavnici Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” posjetili Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici posjetili su učenici Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” i tom prilikom se upoznali sa načinom rada i nadležnostima ovog tužilaštva.

Učenici predvođeni nastavnicama, predmeta “Pravni postupci”,Tanjom Đorojević i Anom Marković razgovarali su sa državnom tužiteljkom Majom Knežević i načelnicom stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva Dijanom Popović Gavranović. Tema razgovora bio je Zakon o postupanju prema maljotenicima u krivičnom postupku, kao i Zakon o državnom tužilaštvu.

Državna tužiteljka posebno je naglasila važnost upoznavanja učenika sa poslovima iz nadležnosti tužilaštva, u cilju njihove dalje obuke i usavršavanja, kao i sticanja praktičnog znanja i iskustva. 

Sagovornici su izrazili očekivanja da će slične posjete biti organizovane i u narednom periodu što bi bila potvrda dosadašnje uspješne saradnje ove srednje škole i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. 


09.11.2017.godine – Vrhovni državni tužilac odbio zahtjev za izuzeće

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković donio je Rješenje kojim se odbija kao neosnovan, Zahtjev za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, u postupku koji se vodi zbog krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Vrhovni državni tužilac odbacio je zahtjev za izuzeće specijalnog tužioca, Saše Čađenovića, jer u zahtjevu nijesu navedene okolnosti zbog kojih podnosioci smatraju da postoji neki od razloga za njegovo izuzeće.

Zahtjev za izuzeće podnijeli su branioci okrivljenih na glavnom pretresu održanom 08.11.2017.godine u predmetu koji se, po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Protiv ovog rješenja nije dozvoljena posebna žalba. 

 


07.11.2017.godine – Delegacija Državnog tužilaštva u posjeti pravosudnim institucijama Portugala

Delegacija Vrhovnog državnog tužilaštava i Tužilačkog savjeta  boravi  u studijskoj posjeti  pravosudnim institucijama  Portugala.

Cilj posjete je  razmjena iskustava i upoznavanje sa pravosudnim sistemom Portugalije, kao i načinom rada i organizacijom portugalskih pravosudnih institucija.

U okviru posjete koja je organizovana od 5. do 9.novembra 2017.godine predviđeni su obilasci Vrhovnog državnog tužilaštva i Visokog Tužilačkog savjeta Portugalije kao i drugih institucija.

Posjeta se sprovodi u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu " koji je dio zajedničkog programa Evropske Unije i Savjeta Evrope - Horizontalni mehanizmi za zapadni Balkan i Tursku.


03.11.2017.godine – Saopštenje: Objavljen javni oglas za pripravnike u Državnom tužilaštvu

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore na osnovu člana 17 i 156 Zakona o Državnom tužilaštvu ("Službeni list" Crne Gore 11/15 i 42/15), člana 17, 18, 19, 20, 21 i 22 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu ("Službeni list" Crne Gore 57/16) i Plana potrebnog broja pripravnika u Državnom tužilaštvu, objavljuje javni oglas za potrebe Državnog tužilaštva.

Pročitajte tekst oglasa


01.11.2017.godine – Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na svečanosti povodom obilježavanja Dana državnih tužilaca Crne Gore.

Kao što ste i sami svjesni,  godina  za nama bila je ispunjena dešavanjima u kojima je Državno tužilaštvo često bilo u centru pažnje. Kažem bilo, mada bi možda bilo bolje da kažem - često jeste u centru pažnje.

Takve situacije ne treba da opterećuju. Naprotiv. Treba samo da  pokažu i dokažu da državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im  se takve stvari žele pripisati.

A ko nam i šta pripisuje? Vjerujem da ste primjetili da je, kada slušate dio javnosti, tužilaštvo u jednom periodu pod uticajem vlasti, a u drugom pod uticajem opozicije. Sve to  u zavisnosti od toga koliko odluka koju tužilaštvo donosi u određenom trenutku odgovara onima koji je analiziraju.

Zato i jedni i drugu i treći, koliko god da ih ima,  treba da shvate da se Državno tužilaštvo ne bavi ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela.

Pročitajte kompletno izlaganje


31.10.2017.godine – Održana radionica za odnose s javnošću


U Budvi je održana dvodnevna radionica “Tužilaštvo i odnosi s javnošću“  kojoj su prisustvovali predstavnici svih državnih tužilaštava u Crnoj Gori i tužioci portparoli u osnovnim, višim i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Cilj radionice bilo je razmatranje mogućnosti i kapaciteta Državnog tužilaštva Crne Gore za unapređenje saradnje sa medijima, civilnim sektorom i građanima.

Predstavnici Državnog tužilaštva Crne Gore imali su priliku da razmijene iskustva sa ekspertima za odnose s javnošću iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i sa kolegama iz makedonskog Specijalnog državnog tužilaštva.

Radionica je organizovana u saradnji Vrhovnog državnog tužilaštva i Ambasade Sjedinjenih Američkih država kroz Program vladavine prava INL.


27.10.2017.godine – Nastavak regionalne saradnje u slučajevima ratnih zločina

 

 


Državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković boravio je u Beogradu gdje je učestvovao u radu skupa o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina.

 

 

Riječ je o trećem susretu tužilaca iz regiona organizovanom u 2017. godini u okviru projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim licima“, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom UNDP-a.

Projekat ima za cilj povećanje efikasnosti procesuiranja ratnih zločina i potragama za nestalim licima kroz unapređenje saradnje između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije. 

Tokom sastanka u Beogradu tužioci iz regiona dali su ocjenu postojećeg pravnog okvira saradnje, kao i prijedloge za njeno unapređenje.

 


18.10.2017.godine – Predlog za pritvor osumnjičenima za paljenje vozila Uprave policije

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Baru službenici Uprave policije Bar, lišili su slobode lica  dva lica (A.S. i R.M.) iz Bara zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni 17.10.2017.godine, oko 03,30 časova, polili benzinom i zapalili službeno vozilo Uprave policije marke „Dacia Duster“.

Nakon saslušanja, državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru donio je Rješenje o zadržavanju do 72 sata, a sudiji za istragu Osnovnog suda u Baru podnijet je predlog za određivanje pritvora.


16.10.2017.godine – Saopštenje: Sastanak sa izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA-e 


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici sa izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA-e, Kristijanom Helbahom i ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori, Hans Ginter Maternom.

Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom i organizacijom Državnog tužilaštva, kao i sa implementacijom Zakona o Državnom tužilaštvu.

Stanković je takođe istakao da se aktivnosti Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta u pogledu realizacije obaveza iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, preduzimaju kontinuirano, sa posebnim akcentom na pravosuđe, represiju korupcije i temeljna prava.

Sagovornici su izrazili očekivanja da će dobra saradnja iz prethodnog perioda biti nastavljena i u budućnosti. 


04.10.2017.godine – Produžen pritvor okrivljenom za požar u Šušanju

Osnovni sud u Baru prihvatio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Baru da se poljskom državljaninu S.D.Z., zbog krivičnog djela – izazivanje opšte sigurnosti,  produži pritvor za još 30 dana.

Nakon sprovedenog izviđaja, Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijelo je optužni predlog protiv poljskog državljanina i istovremeno predložilo da se okrivljenom produži pritvor.

Glavni pretres zakazan je za 13.oktobar 2017.godine.


28.09.2017.godine – Saopštenje: Određeno zadržavanje zbog zelenaštva

Po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću službenici Uprave policije CB Nikšić lišili su slobode  B.M. iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zelenaštvo.

Naime, osnovano se sumnja da je osumnjičeni B.M. u januaru mjsecu 2017. godine u Nikšiću oštećenom H.A. iz Nikšića pozajmio iznos od 800,00 eura ugovarajući pri tom nesrazmjernu imovinsku koristo od 12% kamate na mjesečnom nivou  na pozajmljeni iznos i da mu je oštećeni  H.A. na ime kamate za 6 mjeseci isplatio 600,00 eura.

Nakon saslušanja osumnjičenog državni tužilac je donio rješenje  o  zadržavanju do 72 sata.

 


19.09.2017.godine – Jelena Đaletić državni tužilac za vezu sa EUROJUST-om

Na sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Jelena Đaletić, imenovana je za državnog tužioca za vezu sa Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST) u Hagu, na period od dvije godine.

Imenovanje državnog tužioca za vezu predviđeno je Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a.

EUROJUST je osnovan kao tijelo Evropske unije sa ciljem da podstakne i poboljša koordinaciju i saradnju između nadležnih pravosudnih organa država članica.

Uloga državnog tužioca za vezu veoma je značajna, jer će svojim aktivnostima doprinijeti efikasnoj međunarodnoj saradnji koja podrazumjeva uspostavljanje kontakata i koordinaciju aktivnosti u konkretnim predmetima sa inostranim elementom. Imenovanje državnog tužioca za vezu doprinijeće blagovremenom i efikasnom postupanju državnih tužilaca u predmetima međunarodne pravne pomoći, čime će se pokazati da je Državno tužilaštvo Crne Gore na međunarodnom nivou respektabilan partner za borbu protiv kriminala.

Za mjesto državnog tužioca za vezu sa EUROJUST-om Jelenu Đaletić preporučilo je dugogodišnje radno iskustvo u Ministarsvu pravde i pravosuđu, kao i činjenica da u Višem državnom tužulaštvu u Podgorici obavlja poslove međunarodne saradnje i međunarodne pravne pomoći.  


14.09.2017.godine – Ambasadorka Velike Britanije posjetila Vrhovno državno tužilaštvo


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Nj.E. Alison Kemp.
Vrhovni državni tužilac upoznao je ambasadorku sa strukturom i organizacijom Državnog tužilaštva, kao i rezultatima rada u prethodnom periodu.
Stanković je istakao kako je svjestan da će ambasadorka tokom razgovora sa predstavnicima različitih struktura naići na različite stavove o radu tužilaštva.
“Jedan od razloga jeste i taj što nas podržavaju kada se odluke tužilaštva poklapaju sa njihovim stavovima, dok se u drugim slučajevima kritikuju” – precizirao je Vrhovni državni tužilac, naglašavajući kako na tužilaštvo ne utiču ni pohvale, ni kritike, jer se odluke donose isključivo na osnovu rezultata dokaznog postupka.
Ambasadorka Kemp saopštila je da je uloga tužilaštva od vitalnog značaja za pravosudni sistem države i napomenula da je prepoznala probleme koji se odnose na uslove rada i prostorne kapacitete institucije. 
Sagovornici su izrazili očekivanja da će dobra saradnja iz prethodnog perioda biti nastavljena i u budućnosti.


11.09.2017.godine – Saopštenje:  Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori posjetila ODT Podgorica


Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori NJ.E. Margaret En Uehara posjetila je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i tom prilikom obišla prostorije ovog organa, čije je  opremanje realizovano upravo uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac zahvalila se uvaženoj ambasadorki na dosadašnjoj, kontinuiranoj podršci i istovremeno istakla da je finansijska podrška Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nastavak dobre saradnje Ambasade SAD-a u Podgorici i državnog tužilaštva.

„Donacijom Ambasade SAD-a u Podgorici znatno su poboljšani uslovi za rad državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici“ – istakla je Klikovac.

Sagovornice su se saglasile da će dosadašnja dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


17.08.2017.godine - Saopštenje 

Povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.
 
Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano je da pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju državljani Crne Gore.
 
O preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama javnost će biti blagovremeno informisana.
 

25.07.2017.godine – Vrhovni državni tužilac odbio zahtjev za izuzeće

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković donio je Rješenje kojim se odbija, kao neosnovan,  Zahtjev za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca u postupku koji se  vodi zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Na zasijedanju prije početka glavnog pretresa pred Višim sudom u Podgorici, 20.07.2017.godine, Zahtjev za izuzeće podnio je branilac jednog od okrivljenih u predmetu koji se vodi po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva.

Protiv ovog Rješenja nije dozvoljena posebna žalba.


19.07.2017.godine – Vrhovni državni tužilac odbio zahtjev za izuzeće

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković donio je Rješenje kojim se odbija, kao neosnovan,  Zahtjev za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca i postupajućeg specijalnog tužioca, u postupku koji se vodi zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Vrhovni državni tužilac odbacio je zahtjev za izuzeće drugih specijalnih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu, jer ne postupaju u konkretnom predmetu.

Zahtjev za izuzeće podnijela su trojica branilaca okrivljenih u predmetu koji se po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva vodi pred Višim Sudom u Podgorici.

Protiv ovog Rješenja nije dozvoljena posebna žalba.


06.07.2017.godine – Saopštenje: Vrhovni državni tužilac dao Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje

Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i odredjivanje pritvora, podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv N.M., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore, na osnovu čl.131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje.

U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu da se mjera pritvora odredjuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vodjenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati odredjivanje pritvora protiv N.M., kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i medjunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru. 

Dalje se navodi da se po potrebi i mogućnosti, mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjedjenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima.


04.07.2017.godine – Sastanak sa Sindikatom medija Crne Gore

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sastao se sa predstavnicima Sindikata medija Crne Gore sa kojima je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja saradnje.

Stanković je istakao da je susret sa predstavnicima Sindikata medija još jedan pokazatelj da Državno tužilaštvo nastoji da sa medijskom zajednicom u Crnoj Gori ostvari konkretnu i kontinuiranu saradnju.
Predstavnici Sindikata medija Crne Gore iskazali su zabrinutost zbog nerješenih slučajeva napada na novinare, naročito onih kojima prijeti zastara.

Na sastanku je dogovoreno da Vrhovni državni tužilac rukovodioce nadležnih državnih tužilaštava upozna sa detaljima Izvještaja o radu Komisije za praćenje istragama napada na novinare i imovinu medija, kako bi se intenzivirao rad na predmetima, a pogotovo onim koji se nalaze pred zastarom.

Stanković je istakao da Tužilaštvo intenzivno postupa u svim predmetima, pa i u slučaju ubistva Duška Jovanovića, ali da u nekim slučajevima nema napretka zbog objektivnih okolnosti, dok se na drugim kontinuirano radi.

Na sastanku je konstatovano i da su obje strane zainteresovane za nastavak saradnje u cilju obezbjeđivanja sigurnog ambijenta za rad novinara i medijskih radnika u Crnoj Gori.

Predstavnici SMCG predstavili su i bazu napada na novinare u Crnoj Gori, koja je razvijena u okviru projekta „Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara“, a koja se može naći na sajtu www.safejournalists.net.


26.06.2017.godine – Dani otvorenih vrata Državnog tužilaštva


 
U okviru Dana otvorenih vrata prostorije Državnog tužilaštva u Podgorici posjetili su dekan Velimir Rakočević  i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.  Njihovi domaćini bili su Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković i državni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Veljko Rutović.

Dani otvorenih vrata bili su prilika da  studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u direktnom razgovoru razmijene mišljenja  sa Vrhovnim državnim tužiocem i njegovim saradnicima.

Studenti su se, takođe, upoznali sa uslovima u kojima rade državni tužioci i obišli prostorije u kojima se obavljaju saslušanja.
Sagovornici su studente upoznali sa nadležnošću i strukturom Državnog tužilaštva, rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva, kao i procedurama u konkretnim slučajevima.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upoznao je studente sa činjenicom da Državno tužilaštvo za predstojeće Dane državnih tužilaca priprema Bilten u kojem će se naći mjesta i za studente Pravnog fakulteta.

„Najbolji rad na temu – Zašto želim da postanem državni tužilac,  biće objavljen u Biltenu, a nagrađeni student, tokom Dana državnih tužilaca primiće i simboličnu novčanu nagradu“, naglasio je Stanković.

Dekan Rakočević i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore zahvalili su se na prilici da otvoreno razgovaraju sa Vrhovnim državnim tužiocem i njegovim saradnicima.


15.06.2017.godine – Saradnja Državnog tužilaštva i Savjeta Evrope

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicama razgovarao je u Podgorici sa delegacijom Savjeta evrope, koju je predvodila šefica kancelarije u Podgorici Angela Longo.

Tema sastanka bili su do sada ostvareni rezultati postignuti u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“ koji sprovode Evropska Unija i Savjet Evrope, kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naglasio je je da su projektne aktivnosti usmjerene ka jačanju kapaciteta Tužilačkog savjeta i odgovornosti nosilaca tužilačke funkcije, dok se jedan od specifičnih ciljeva odnosi na jačanje kapaciteta Tužilačkog savjeta za primjenu sistema izbora, napredovanja I ocjenjivanja rada državnih tužilaca.

Stanković je istakao da je kolegama koje su zadužene za realizaciju projekta ukazao da aktivnosti treba da budu usmjerene i na primijećene nedostatke u radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva, koji su u vidu preporuka konstatovani u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim realizovanim aktivnostima, kao i nadu da će kvalitetna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


12.06.2017.godine – Saopštenje – Optužni predlog zbog napada na službeno lice

Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijelo je Osnovnom sudu u Baru optužni predlog protiv tri lica (A.K., A.M. i I.K.)  zbog krivičnih djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja.

Okrivljenom A.K. je stavljeno na teret da je 31.03.2017.godine u službenim prostorijama Uprave policije Centra bezbjednosti u Baru, prijetio da će napasti službeno lice, oštećenog I.Đ., u vršenju poslova javne bezbjednosti.

Oštećeni službenik Uprave policije prethodno je sa službenicima Centra bezbjednosti Bar izvršio službenu radnju privremenog oduzimanja putničkog motornog vozila marke „Mercedes“, vlasništvo okrivljenog. U službenim prostorijama Centra bezbjednosti Bar okrivljeni je potpisao potvrdu o privremeno oduzetim predmetima i tom prilikom oštećenom službeniku Uprave policije Centra bezbjednosti Bar uputio riječi prijetnje.

Okrivljeni A. K. je u periodu 31.03.2017. - 08.04.2017.godine u Baru, umišljajno,  podstrekavao okrivljene A.M i I.K. da izvrše krivična djela - izazivanje opšte opasnosti, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nedozvoljeno držanje oružja i ekplozivnih materija.

Okrivljeni A.M i I.K. su potom  08.04.2017.godine, oko 04,00 časova, u Baru, u ulici Rista Lekića, po prethodnom dogovoru, aktivirali eksplozivnu napravu urađenu od eksplozivne materije trinitrotoulena (TNT), koju su neovlašćeno nabavili od NN lica i bacili je na putničko motorno vozilo „Golf VII“, vlasništvo oštećenog I.Đ. koje je bilo parkirano na parking prostoru, gdje je došlo do ekplozije.

Time su okrivljeni A.M. i I.K. uputili prijetnju oštećenom I.Đ., službeniku Uprave policije Centra bezbjednosti Bar, kako ne bi dalje preduzimali radnje prema okrivljenom A.K. i njegovim drugovima. Okrivljeni su na taj način doveli u opasnost imovinu u vrijednosti od preko 31.000 eura, na vozilu oštećenog I.Đ. i vozilima koja su bila parkirana pored vozila oštećenog - vozilo marke „Nisan“, vlasništvo oštećenog B.M. i marke „Mercedes“, vlasništvo oštećene T.B. prouzrokovali štetu, u iznosu od skoro 13.000 eura.

A.M. i I.K. se nalaze u pritvoru po rješenju sudije za istragu Osnovnog suda u Baru, dok je A.K. u bjekstvu.


30.05.2017.godine – Saopštenje – sastanak sa ekspertskom misijom Savjeta Evrope

Povodom projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“ u Podgorici je održan sastanak predstavnika Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta sa ekspertskom misijom Savjeta Evrope.

Cilj sastanka bila je procjena potreba i mogućnosti za dodatnim obukama članova Tužilačkog savjeta i zaposlenih u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta.

Sastanku su prisustvovali ekspert Savjeta Evrope Milica Vešović, kordinator projekta, ispred kancelarije Savjeta Evrope Vlado Dedović, u ime Vrhovnog državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta  predsjednik Udruženja državnih tužilaca Veselin Vučković, član Tužilačkog savjeta Ljiljana Lakić, sekretarka Sekretarijata Tužilačkog savjeta Tatjana Savković. Sastanku su prisustvovali i predstavnici odjeljenja i službi u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta.

"Odgovornost u pravosudnom sistemu” zajednički je projekat Evropske Unije i Savjeta Evrope, koji se realizuje kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 


29.05. 2017. godine - Izlaganje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković na Konferenciji sudskih vještaka Crne Gore – Uloga i značaj sudskih vještaka u ambijentu novog zakona o sudskim vještacima 

Saglasićemo se i da je vještačenje važno dokazno sredstvo u postupku.  Zato je neophodno da u Crnoj Gori imamo što više sudskih vještaka koji maksimalno profesionalno mogu svojim stručnim znanjem da pomognu u rješavanju konkretnih predmeta, a oni su , kao što vam je poznato, u današnjem vremenu, sve komplikovaniji , zato što se pripadnici kriminalnih organizacija služe sofisticiranim metodama prilikom izvršenja krivičnih djela. Ne smijemo da dopustimo da oni budu ispred nas, ispred predstavnika nadležnih institucija. To je zajednički cilj, zašto da ne kažem i imperativ u postupanju..
 
Pročitajte kompletno izlaganje


19.05.2017.godine – Saopštenje: Održana VII sjednica Tužilačkog savjeta

 

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, konstatovano je donošenje odluke  o imenovanju disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika. Za disciplinskog tužioca je imenovana Ljubinka Bašović, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je za zamjenika disciplinskog tužioca imenovan Vojislav Grujić, rukovodilac Osnovnog  državnog tužilaštva u Kolašinu.

Na današnjoj sjednici su, takođe, izabrani članovi Disciplinskog vijeća i njihovi zamjenici.

 


17.05. 2017. godine – Sastanak u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu
 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković posjetio je Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u Podgorici i razgovarao sa predsjednicom Upravnog odbora Centra Senkom Danilović i njenim saradnicama.

Tema sastanka bio je izbor novih kandidata za državne tužioce i teorijski dio Programa inicijalne obuke za izabrane kandidate koji organizuje i od 3.marta ove godine sprovodi upravo Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja Državnog tužilaštva,kao i Tužilačkog savjeta sa Centrom na izuzetno visokom nivou. Istovremeno su izrazili očekivanja da će sa istim uspjehom saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.


16.05.2017.godine – Dogovoren nastavak saradnje sa EUROJUST-om

 


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima razgovarao je u Podgorici sa predstavnicima ekspertske misije Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije (EUROJUST).

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je podsjetio da je Državno tužilaštvo nadležni organ za sprovođenje Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore.
Usvajanju zakona prethodilo je zaključivanje Sporazuma sa EUROJUST-om, kao jednim od ciljeva postavljenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24.

“Značaj saradnje sa EUROJUST-om je višestruk. Efikasna pravosudna saradnja u krivičnim stvarima jedan je od ključnih izazova u naporima za što djelotvorniju borbu i suzbijanje svih vidova kriminala, a posebno organizovanog kriminala, koji u današnjim okvirima nužno dobija međunarodni karakter”, poručio je Stanković.

On je naglasio da će potpisani Sporazum o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a, ojačati saradnju sa državama članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume sa EUROJUST-om.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja u dosadašnjim projektima bila više nego uspješna i da će biti nastavljena i u narednom periodu.


12.05.2017.godine – Saopštenje: Lišen slobode zbog zelenašenja

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici  dostavilo je predlog za određivanje pritvora A.P. koji je  nalogu dežurnog tužioca lišen slobode, zbog osnovane sumnje da je u izvršio produženo  krivično djelo – zelenaštvo, kao i krivično djelo - teška tjelesna povreda.

Osnovano se sumnja  da je osumnjičeni A.P. u januaru mjesecu 2017.godine oštećenom M.V. pozajmio iznos od 600,00 eura, ugovarajući pri tom nesrazmjernu imovinsku korist od 40.%  kamate na mjesečnom nivou na pozajmljeni iznos i da mu je oštećeni N.V. na ime kamate za dva mjeseca isplatio 500,00 eura, kao i da je u januaru mjesecu 2017.godine oštećenom S.R. pozajmio iznos od 500,00 eura, ugovarajući pritom nesrazmjernu imovinsku korist od 40% kamate na mjesečnom nivou na pozajmljeni iznos , te da mu je oštećeni S.R. do sada na ime kamate isplatio iznos od 800,00 eura.

Takodje se sumnja da je osumnjičeni A.P.  7.05.2017.godine u Nikšiću  zbog nesporazuma u vezi sa plaćanjem kamate na pozajmljeni novac zajedno sa još dva, za sada NN lica, fizički napao oštećene N.V. i S.R. kojom prilikom je M.V.  zadobio teške tjelesne povrede, a S.R. lake tjelesne povrede.


08.05.2017.godine – Saopštenje: Lišen slobode zbog utaje poreza

Po nalogu državnog tužioca Osnovnog džavnog tužilaštva u Podgorici lišen je slobode E.Š., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - utaja poreza i doprinosa. Osumnjičenom se stavlja na teret da je utajio porez u iznosu od 178.972,65 eura. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden kod tužioca na saslušanje.


08.05.2017.godine – Reagovanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici na netačne navode dnevnog lista “DAN”

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, obavještava javnost da nijesu tačni navodi iz novinskog teksta, koji su u dnevnom listu DAN objavljeni pod naslovom “Tri mjeseca bez saslušanja za prijetnje tužiocu”.

U tekstu je netačno navedeno da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, od sredine februara do danas, nije preduzelo procesne radnje u predmetu formiranom protiv V.U., koji je prilikom saslušanja u svojstvu okrivljenog, uputio prijetnje tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Nasuprot ovim navodima, saopštavamo javnosti da je 09.03.2017. goodine, u prisustvu branioca, advokata B.A., u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, saslušan osumnjičeni V.U.. Nakon što je u svojstvu svjedoka-oštećenog saslušan državni tužilac Ž.T., o čijem saslušanju je bio obaviješten branilac osumnjičenog, dana 17.03.2017. godine, Osnovnom sudu u Podgorici, podnesen je optužni predlog protiv V.U., zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prema tome, povodom navedenog događaja V.U. je saslušan u ovom tužilaštvu, pa su navodi u naslovu i tekstu, u odnosu na postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u konkretnom slučaju, proizvoljni i netačni.


27.04.2017.godine - Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o javnom oglašavanju slobodnih mjesta državnih tužilaca u osnovnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore, u skladu sa Planom slobodnih tužilačkih mjesta, kao i odluka o upućivanju tri državna tužioca u Specijalno drzavno tuzilastvo od 01.maja do 01.juna 2017.godine.

Nakon razmatranja, dato je mišljenje na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju. Na današnjoj sjednici Tužilački savjet je predložio članove Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije za javne izvršitelje, kao i njihove zamjenike.

Na sjednici je, takođe, donijeta  odluka da se ne vrši raspoređivanje državnih tužilaca prijavljenih na interni oglas u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.


23.04.2017. godine – Mini intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića TV VIJESTI
 
Na ročištu koje bi, u skladu sa zakonom, trebalo da bude zakazano do kraja naredne sedmice, tužilac će iznijeti dokaze na kojima se optužnica zasniva. Takođe, okrivljeni i njihovi branioci tom prilikom mogu da ukažu na eventualne propuste u istrazi ili na nezakonite dokaze. Okrivljeni i njihovi branioci takođe na ročištu mogu da ukažu na dokaze koji idu u korist okrivljenima. Zbog svega navedenog, ne vidim razlog za svakodnevno prezentovanje određenih podataka. I tužilac i okrivljeni će brzo doći u priliku da o svemu što smatraju da im ide u prilog, govore u sudnici. Ne može se od mene, kao Vrhovnog državnog tužioca zahtijevati da sudim, jer to, kao što znate nije, u mojoj nadležnosti.

Pročitajte kompletan intervju


20.04.2017.godine - Saopštenje – U Budvi održan skup o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina

 

U Budvi su održane druge  regionalne konsultacije o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama.

Pored Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića skupu u Budvi prisustvovali su v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Milan Petrović, predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale, Republike Hrvatske, Komisije za nestale osobe Republike Srbije i Komisije za nestale osobe Crne Gore.

Sastanak je organizovan u okviru regionalnog projekta UNDP-a "Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama" (2017 - 2019), koji ima za cilj da poveća efikasnost i djelotvornost saradnje između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina, kao i da dalje osnaži kapacitete za potrage za osobama nestalim tokom oružanih sukoba.

Na sastanku je usvojen projektni dokument  čiji je  cilj povećanja djelotvornosti i efikasnosti u saradnji medju tužilaštvima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Tužioci zemalja regiona su usaglasili aktivnosti za naredni period.

Dogovoreno je da se naredni sastanak  organizuje u septembru 2017. godine u Beogradu, kada će se analizirati, u međuvremenu preduzete aktivnosti i ostvareni ciljevi definisani tokom sastanka u Budvi.


19.04.2017.godine – Vrhovni državni tužilac: ,,Ratni zločini nijesu cifra, nego svaka pojedinačna sudbina”.
 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković govorio je na otvaranju drugih regionalnih konsultacija o jačanju saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama.

Skup je dio projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“, koji će UNDP sprovoditi u naredne tri godine.

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je izrazio uvjerenje da svi učesnici skupa, predstavnici tužilaštava zemalja regiona, imaju zajednički cilj - da saradnju između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije  učine efikasnijom i djelotvornijom u procesuiranju ratnih zločina.

"U pitanju su krivična djela, najteži međunarodni zločini, koji su, na žalost, u našoj bliskoj prošlosti bili i naša stvarnost. Upravo zbog toga je posvećenost našoj međusobnoj saradnji značajnija, kako bismo zajedničkim naporima onemogućili učiniocima ovih krivičnih djela da izbjegnu suočavanje sa pravdom" – istakao je Stanković.

Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je Državno tužilaštvo Crne Gore u maju 2015. godine usvojilo Strategiju za ustraživanje ratnih zločina. Aktivnosti koje su pratili početak primjene Strategije evidentirane su kao pozitivan pomak u posljednjem izvještaju Evropske komisije  o napretku.

U izvještaju je, takođe, navedeno i da crnogorsko tužilaštvo u slučaju gonjenja ratnih zločina  treba da pokaže proaktivniji pristup, kao i da  „neriješena sudbina lica nestalih tokom sukoba devedesetih  i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom Balkanu“.

,,U crnogorskom Državnom tužilaštvu toga smo itekako svjesni” - poručio je Stanković  i dodao ,,iako Evropska komisija konstatuje da broj ovakvih slučajeva u Crnoj Gori nije veliki (61), to za nas nije cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, zbog čega je, kako se tačno navodi u Izvještaju, potrebno uložiti napore da se što prije obezbijedi njihova identifikacija.”

pročitajte kompletno izlaganje


13.04.2017.godine – Saopštenje

 

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatrana je pritužba na rad Specijalnog državnog tužilaštva.

Nakon razmatranja, dato je mišljenje na Predlog Pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva od 10.aprila 2017.godine, kao i na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva  u Nikšiću.


12.04.2017.godine – Saopštenje – Sastanak sa ministrom pravde pokrajine Bavarske


 
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razgovarali su u Podgorici, sa delegacijom njemačke pokrajine Bavarska koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori. Delegaciju predvodi ministar pravde pokrajine Bavarska Vinfrid Bausbak.

Tokom sastanka Vrhovni državni tužilac upoznao je sagovornike sa strukturom Državnog tužilaštva i nadležnostima koje su propisane zakonom. Stanković je istakao da je Državno tužilaštvo samostalan organ i da su tužioci prilikom donošenja odluka nezavisni u svom radu.

Glavni specijalni tužilac upoznao je goste sa rezultatima koje je Specijalno državno tužilaštvo ostvarilo u prethodnom periodu u borbi protiv korpupcije i organizovanog kriminala.

Sagovornici su se saglasili da je ostvarivanje mjerljivih rezultata iz oblasti vladavine prava imperativ za nadležne državne organe svih savremenih država.

Gonjenje učinilaca krivičnih djela, pogotovo u oblasti organizovanog i sajber kriminala može da bude efikasno samo ukoliko postoji kvalitetna međudržavna saradnja nadležnih organa, zaključeno je tokom sastanka.


10.04.2017.godine – Saopštenje - Podaci iz Izvještaja o radu  Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2016.godinu
 
Tokom 2016.godine, u postupku sudske kontrole optužnica iz nadležnosti državnog tužilaštva protiv 835 lica,  potvrđene su optužnice protiv 813 lica, odnosno 97,37 %.

U prethodnoj godini podnijeti su optužni predlozi protiv 2702 lica. U 99,04 % ovih akata sud nije utvrdio da postoje nedostaci i potreba za bolje razjašnjenje stanja stvari  u predmetu.

U slučaju osnovnih i viših državnih tužilaštava osuđujućom presudom riješeno je 91,27% optuženja, oslobađajućom 6,28%, dok je odbijajućom presudom riješeno 2,43% optuženja.

Tužilačka istraga trajala je u prosjeku  4 mjeseca i 21 dan.

U 2016.godini povećan je broj krivičnih predmeta koji su riješeni sporazumom o priznanju krivice i odloženim krivičnim gonjenjem.  Ovim alternativnim načinima rješavanja krivičnih predmeta postiže se veća efikasnost, ekonomičnost i ubrzava sudski postupak, a istovremeno smanjuju troškovi postupaka, pri čemu se strogo vodi računa da se ne ugroze interesi zakonitosti i pravičnosti.

Institut odloženog krivičnog gonjenja primjenjuje se za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, dok se sporazum o priznanju krivice može zaključiti za sva krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, nezavisno od zaprijećene kazne, osim za krivična djela terorizma i ratnih zločina.

U krivičnim predmetima u kojima su zaključeni sporazumi o priznanju krivice za najteža krivična djela korupcije i organizovanog kriminala, paralelno se vode finansijske istrage, tako da sporazum o priznanju krivice ne limitira finansijske istrage.

Razlika između ova dva oblika alternativnog pristupa u rješavanju predmeta, osim u pogledu propisane kazne, sadrži se i u tome da se u slučaju odloženog krivičnog gonjenja predmet rješava odlukom državnog tužioca, dok kod sporazuma o priznanju krivice, konačnu odluku donosi nadležni sud.

Sporazumom o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 167 učinilaca krivičnih djela, u osnovnim i višim državnim tužilaštvima 139 sporazuma, a u Specijalnom državnom tužilaštvu 28 sporazuma.

Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci tokom 2016.godine riješili su predmete protiv  591 učinioca.

Tokom 2016.godine Komisija za etički kodeks razmatrala je dva predmeta. U jednom predmetu Komisija je utvrdila da ponašanje državnog tužioca nije bilo u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca, dok je u drugom predmetu utvrđeno da državni tužioci svojim ponašanjem nijesu povrijedili načela i pravila Kodeksa.

Komisija za etički kodeks preduzimaće  kontinuirane aktivnosti kako bi se podigla svijest građana u pogledu povreda Kodeksa tužilačke etike. Cilj je da se građanima omogući da prepoznaju postupanje nosilaca tužilačke funkcije, koje je suprotno pravilima etike.

Na web stranici tužilaštva nalazi se kontakt podaci putem kojih se građani mogu obratiti Komisiji ukoliko smatraju da je državni tužilac prekršio etički kodeks.     


06.04.2017. – Saopštenje – U posjeti Vrhovnom državnom tužilaštvu boravila ekspertska misija za primjenu etičkih kodeksa za tužioce i sudije

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa saradnicima, razgovarao je u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva sa ekspertom Savjeta Evrope, Đurom Sessom, sudijom Vrhovnog suda Hrvatske i zamjenikom predsjednika Konsultativnog vijeća Evropskih sudija, koji u Crnoj Gori predvodi ekspertsku misiju o primjeni etičkog kodeksa za tužioce i sudije. 

Sastanak je organizovan u okviru zajedničkog projekta Evropske Unije i Savjeta Evrope „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ koji se realizuje kroz program Horizontalni mehanizmi za Zapadni Balkan i Tursku. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, tokom sastanka, upoznao je sagovornike sa činjenicom da je Konferencija državnih tužilaca donijela Kodeks tužilačke etike kojim su utvrdjena etička pravila ponašanja državnih tužilaca kojih se moraju uvijek pridržavati.

Stanković je objasnio na koji način funkcioniše Komisija za etički kodeks državnih tužilaca i kako se biraju njeni članovi.

Sa konkretnim radom Komisije za etički kodeks i načinom na koji se povreda pravila etičkog kodeksa može dovesti u vezu sa disciplinskim prekršajima i obratno, članove ekspertske misije upoznao je član Komisije, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković. 


31.03.2017.godine – Saopštenje – Za tri lica u Baru određeno zadržavanje zbog krivičnog djela – teška krađa

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, 30.03.2017.godine, donio je rješenje o zadržavanju tri lica, zbog osnovane sumnje da su na području Sutomora i Bara od 15. do 29.03.2017.godine, obili više objekata i iz njih oduzimali pokretne stvari, sa namjerom da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Sva tri lica (N.V., D.V. i D.T.) postupajući tužilac je zadržao, donio naredbu za sprovodjenje istrage i predložio pritvor sudiji za istragu Osnovnog suda u Baru zbog osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo – teška krađa. Osnovano se sumnja da je N.V. izvrsio i krivično djelo - falsifikovanje isprave.

Kod N.V. koji je obio četiri ugostiteljska objekta, jedan butik i jednu kuću pronađena je falsifikovana lična karta na ime hrvatskog državljanina K.M. Osim toga, on je zajedno sa D.V. i D.T. obio četiri ugostiteljska objekta, dvije kladionice, jedan stan, jednu agenciju i biletarnicu na autobuskoj stanici u Sutomoru.

D.V. i D.T. su obili jednu prodavnicu, tri ugostiteljska objekta i jednu kladionicu. 


28.03.2017.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac na međunarodnoj Konferenciji u Makedoniji

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković boravi u Skoplju gdje se 27-29 marta održava Konferencija na temu „Presrijetanje komunikacije – pravni okvir i iskustva – uloga javnog tužioca“.

Dvodnevnoj Konferenciji u Skoplju prisustvuju čelnici državnotužilačkih organizacija zemalja regiona, Bugarske, Slovenije, Turske i  Rusije.

Prilikom izlaganja koje je imao na temu presrijetanja komunikacije, Vrhovni državni tužilac naglasio je da zajedničko sagledavanje ove teme, na medjunarodnom skupu, zapravo govori o tome da, pored osobenosti pravnih sistema pojedinačnih država, postoji i zajednički imenitelj, a to su  međunarodni standardi koji se odnose na presrijetanje komunikacije.

„U svjetlu tih standarda sagledava se kvalitet pravnih okvira u našim državama, a od njihovog poštovanja zavisi zakonitost naših praksi“ - naglasio je Stanković.

Prema riječima Vrhovnog državnog tužioca, Konferencija u Skoplju prilika je da učesnici  razmjene iskustva, ali i podijele dileme kada je riječ o primjeni mjera tajnog nadzora.
 


25.03.2017.godine - Saopstenje - U požaru u Podgorici nastradalo jedno lice. 

Povodom požara u stanu, u ulici Bratstva i jedinstva, dežurni tužilac Osnovnog državnog tuzilastva u Podgorici izvršio je uviđaj, u prisustvu vjestaka protivpozarne i elektro struke. Izdate su naredbe za obdukciju tijela preminule J.P.                      

Od posljedica požara više lica zatražilo je medicinsku pomoć. Uzrok požara biće poznat nakon  obavljenih vještačenja i analize drugih dokaza prikupljenih u izviđaju.


24.03.2017.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, razmatran je i usvojen Godišnji izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2016.godinu. 

Nakon razmatranja dato je misljenje na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, kao i na Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva  u Baru.

Na sjednici je, takođe, nakon razmatranja, usvojen Izvještaj Komisije za etički kodeks državnih tužilaca za 2016.godinu.


21.03.2017.godine – Saopštenje – oduzet veći broj vozila pribavljen krivičnim djelima

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, uz krivičnu prijavu privedeno je šest lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih djela i to falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje. Dva lica se nalaze u bjekstvu.

Tokom predkrivičnog postupka kojim je rukovodio tužilac, oduzet je veći broj vozila na teritoriji Crne Gore, za koja je provjerama utvrđeno da su registrovasna na osnovu falsifikovane dokumentacije i na kojima je izmijenjen broj šasije, sve sa ciljem da se prikrije da su vozila pribavljena krivičnim djelima izvršenim na teritoriji više država u Evropi. U toku predkrivičnog postupka tužilaštvo i policija imali su podršku SELEC centra iz Bukurešta.


21.03.2017.godine – Reagovanje na netačne navode dnevnog lista „DAN“

 
Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu “DAN”, pod naslovom „Katnić uhvaćen u pokušaju prevare“, u kome se navodi da je Glavni specijalni tužilac pokušao da obmane javnost tvrdnjama da je Izvještaj o radu za 2016.godinu blagovremeno objavljen na sajtu tužilaštva, Vrhovno državno tužilaštvo demantuje navode da je riječ o pokušaju prevare.

Demokrate Crne Gore i predstavnici DNP-a prethodnih dana tvrdili su da Izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva nije ni objavljen. Napominjemo da je u momentu kada su takve, netačne, tvrdnje izrečene, Izvještaj o radu bio objavljen više od mjesec. Upravo zbog toga je i uslijedilo reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva u kom se navodi da nijesu tačne tvrdnje da Izvještaj nije objavljen.

Vrhovno državno tužilaštvo istovremeno obavještava javnost da je Specijalno državno tužilaštvo  Izvještaj o radu dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje je i zaduženo za objavljivanje na sajtu. Izvještaj je objavljen na sajtu tužilaštva, gdje se nalazio i u momentu kada su iznijete netačne tvrdnje da se kasni sa njegovim objavljivanjem.

 


20.03.2017.godine – Reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva na netačne navode koje prenose crnogorski mediji

 
Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da nijesu tačni navodi da Izvještaj o radu Specijalnog državnog državnog tužilaštva za 2016.godinu, nije objavljen. Ovu netačnu informaciju, bez prethodne provjere, prenio je i dio crnogorskih medija i na taj način pogrešno informisao javnost.

Specijalno državno tužilaštvo ne želi da komentariše motive uslijed kojih se kontinuirano iznose netačne tvrdnje, ali poziva medije da ne prenose pogrešne informacije naročito one koje se lako mogu provjeriti.

Potvrda da je Izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva za prošlu godinu blagovremeno objavljen jeste i činjenica da su u medijima objavljivani  tekstovi sa podacima iz Izvještaja, koji je objavljen na sajtu Tužilaštva na linku: Izvještaj Specijalnog državnog tužilaštva za 2016.-u godinu.

 


09.03.2017.godine - Saopštenje
 

Na danasnjoj sjednici Tužilacki savjet je izmijenio i donio Plan slobodnih tužilačkih mjesta za dvije godine, te u skladu sa tim donio odluku da se objavi interni oglas za dobrovoljno premještanje tri državna tužioca iz jednog državnog tužilaštva u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i dobrovoljno premještanje  jednog državnog tužioca u Osnovno državno tužilastvo u Kotoru.
 

 
08.03.2017.godine – Saopštenje - Još pet okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije priznalo krivicu
 
Viši sud u Podgorici potvrdio je Sporazume o priznanju krivice koje su sa Specijalnim državnim tužilaštvom zaključila petorica državljana Srbije okrivljena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. 
 
Petorica državljana Srbije ( A.Č., N.Đ., S.Ć., D.S. i I.M.) priznali su da su bili dio kriminalne organizacije čiji je plan bio nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i protivustavno proglašenje Demokratskog fronta za pobjednika demokratskih izbora koji su održani 16.oktobra. 
 
Sporazumom su se okrivljeni obavezali da provedu po pet mjeseci u zatvoru.
 
Tokom suđenja specijalni državni tužilac iznio je sljedeće dokaze: audio iskaz svjedoka S.N. u trajanju od sat i petnaest minuta, dvadeset jedan razgovor između okrivljenih snimljenih primjenom mjera tajnog nadzora, dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog B.D., dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog M.V., dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima od Republike Srbije u pogledu boravka dvojice okrivljenih ruskih državljana u Srbiji, dio dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima pribavljenih od Republike Poljske u pogledu ličnih isprava i statusa okrivljenog E.Š. 
 
U dosadašnjem postupku 9 okrivljenih za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije priznalo je krivicu. 
 
U predmetu koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju osumnjičeno je ukupno 25 lica, medju kojima su dvojica ruskih državljana i dvojica srpskih državljana za kojima je raspisana medjunarodna Interpolova potjernica.
 

07.03.2017.godine – Saopštenje

U nastavku sjednice Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, razmatrana je 31 pritužba na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada. 


28.02.2017.godine – Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o upućivanju dva državna tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i jednog državnog tužioca iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, od 01.marta do 01.maja 2017.godine, u Specijalno državno tužilaštvo.
Nakon razmatranja dato je misljenje na  pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Specijalnog državnog tužilaštva i Osnovnog državnog tužilaštva  u Ulcinju.
Na sjednici je, takođe, nakon razmatranja, usvojen Finansijski izvještaj za 2016.godinu za potrošačku jedinicu – Tužilaštva, kao i Izvještaj Centralne popisne komisije o izvršenom popisu za 2016.godinu.


24.02.2017. godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Ivica Stanković, kao Vrhovni državni tužilac, kao sudija, kao pravnik, tokom svoje višedecenisjke pravničke karijere nikada nije donio politički motivisanu odluku. Svjestan sam podmetanja sa različitih adresa koji moju odluku pokušavaju da stave u pogrešan kontekst i da je predstave kao posljedicu ovih ili onih uticaja. Svako to radi iz različitih motiva, neko da se dodvori svojim nalogodavcima, neko zato što polazi od sebe i sopstvenog poslušničkog modela ponašanja. Takvi misle da su svi poput njih, poslušnici bez sopstvenog stava. Mjesta za poistovjecivanje nema, niti smije biti.

Procitajte kompletan intervju


23.02.2017.godine – Saopštenje: Podignuta optužnica za ubistvo     

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv okrivljenih V.U. i D.M kao saizvršilaca krivičnog djela – teško ubistvo, na štetu N.M., a protiv B.M. zbog krivičnog djela – pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog. Protiv B.M. i V.U. optužnica je podignuta i zbog krivičnog djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.


23.02.2017.godine – Saopštenje: Prijetnje državnom tužiocu tokom saslušanja

Više državno tužilaštvo u Podgorici je, zbog prijetnji koje su državnom tužiocu, prilikom saslušanja 17.02.2017.godine, upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost i postupanje dostavilo dokaze - zapisnik Višeg državnog tužilaštva o saslušanju V.U. okrivljenog zbog krivičnog djela – teško ubistvo na štetu N.M. iz Petrovca. 
Okrivljeni se prilikom saslušanja, nakon što je iskoristio pravo da ne iznosi odbranu, obratio  postupajućem državnom tužiocu i tom prilikom mu uputio riječi - da je sramota što nevin leži u zatvoru i da će mu on zbog toga platiti -, koje prijetnje su državnom tužiocu upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, čime bi izvršio krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.


17.02.2017.godine – Saopštenje – Vrhovni državni tužilac razgovarao sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković razgovarao je u prostorijama Tužilaštva sa ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.
Tokom razgovora, Vrhovni državni tužilac upoznao je prvog ambasadora Palestine u Crnoj Gori sa strukturom državnotužilačke organizacije i nadležnostima državnih tužilaštava.
Ambasador Alhantuli čestitao je Vrhovnom državnom tužiocu na rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu i istovremeno prenio zainteresovanost  tužilaca iz Palestine za razvijanje biliteralnih odnosa i uspostavljanje saradnje sa Državnim tužilaštvom Crne Gore. Kao prvi korak u tom pravcu  predloženo je potpisivanje Memoranduma o saradnji.
Vrhovni državni tužilac pozdravio je takvu inicijativu i iskazao spremnost da državni tužioci iz Crne Gore uspostave saradnju sa kolegama iz Palestine.


15.02.2017.godine – Saopštenje : Vrhovni državni tužilac dao  Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje

Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv A.M. i M.K., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo- stvaranje kriminalne organizacije, na osnovu Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, dao je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje.

U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva,  kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora (čl.175 ZKP) izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora.
U Uputstvu o postupanju Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima  pritvor  primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

Pročitajte uputstvo


14.02.2017.godine – Izjava Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za radio Crne Gore

Cijeneći veliko interesovanje javnosti za zahtjev koji je Specijalno državno tužilaštvo uputilo Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta dvojici poslanika, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, kao Vrhovni državni tužilac,  moram da napomenem da će, ukoliko se zahtjev usvoji, opravdanost svih postupaka Tužilaštva cijeniti nadležni sud.
 
Koristim priliku da istaknem da Tužilaštvo sve korake preduzima isključivo po Ustavu i zakonu, a zakon je, podsjetiću vas, jednak za sve.  Upravo za takav princip rada u Državnom tužilaštvu se i zalažem, od kada sam izabran za Vrhovnog državnog tužioca, i to isto zahtijevam od svojih saradnika. 
 
Više puta sam zamolio javnost za strpljenje u ovom predmetu. Činim to i ovog puta. Sve dokaze koje posjeduje Specijalno državno tužilaštvo predstaviće pred nadležnim sudom. To je jedino mjesto na kojem se daje konačna ocjena pravne valjanosti i kvaliteta dokaza, kao i osnovanosti i zakonitosti postupanja Tužilaštva.
 
Svjedoci smo da su postupci Specijalnog državnog tužilaštva izazvali brojne reakcije kako političke, tako medijske javnosti, zato napominjem - Državno tužilaštvo ni jedni, ni drugi, ni treći, koliko god da ih ima, neće odvući na svoju stranu.
 
Strana koju državno tužilaštvo bira i uvijek će je birati jeste isključivo strana zakona i ustavnih normi.


10.02.2017. – Saopštenje – Donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv okrivljenih za krijemčarenje i preprodaju droge

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv pet lica okrivljenih za krivična djela- stvaranje kriminalne organizacije  i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Naredbom su obuhvaćeni S.J., A.M.,N.R.,T.R., koji su lišeni slobode 08.02.2017.godine, nakon čega im je određen pritvor do 30 dana. Naredba se odnosi i na I.V. protiv koje se, zbog istih kriminalnih aktivnosti, postupak vodi u Srbiji.

Navedena lica okrivljena su da su, u periodu od maja 2015.godine najmanje do 02.03.2016.godine,  djelovali kao kriminalna organizacija u Crnoj Gori i Srbiji, čiji je plan bio nabavka  sintetičke droge MDMa i amfetamina u Srbiji, radi krijumčarenja i preprodaje u Crnoj Gori, te uzgajanje i proizvodnja marihuane u stanovima, radi dalje prodaje.


09.02.2017. godine- Saopstenje- Za jedno lice osumnjičeno za utaju poreza nakon saslusanja određeno zadržavanje do 72 sata

U Osnovnom drzavnom tuzilastvu u Podgorici saslušana su sva lica koja su lisena slobode zbog krivicnog djela utaja poreza i doprinosa. Jednom licu odredjeno je zadrzavanje do 72 sata zbog moguceg uticaja na svjedoke. U odnosu na druga lica, Osnovno drzavno tuzilastvo u Podgorici nije naslo da postoji osnov za njihovo zadrzavanje.


09.02.2017. Saopštenje  - Lišeno slobode 8 lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, lišeno je slobode 8 lica, zbog krivičnog djela- utaja poreza i doprinos.
Sumnja se da su ova lica, kao izvršni direktori, vršili utaju poreza, u periodu od 2014. do 2016.godine i oštetili budžet, za ukupan iznos od 902 603,00 eura.
Uz krivičnu prijavu, lica su privedena i u toku su njihova saslušanja.


08.02.2017.godine – Saopštenje: Prilikom pretresa napuštenog objekta u mjestu Zaton pronađene ručne bombe

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, 05.02.2017.godine, izvršen je pretres napuštenog objekta koji se nalazi u mjestu Zaton, opština Bijelo Polje. Pretresom je pronađeno pet ručnih bombi model „M 75“, koje su oduzete i biće predmet vještačenja.
Zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, u saradnji sa Upravom policije CB Bijelo Polje, preduzimaju se neophodne radnje u cilju otkrivanja izvršioca tog krivičnog djela.


07.02.2017.godine – Saopštenje: Izdat nalog za lišenje slobode dva lica

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za lišenje slobode dva lica, A.N. i M.Č., zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije.
Jedno lice, M.Č., lišeno je slobode u Podgorici i uz krivičnu prijavu privedeno specijalnom državnom tužiocu, koji ga je saslušao i nakon toga donio rješenje o zadržavanju do 72 sata.
Drugo lice, A.N., nije lišeno slobode jer, prema raspoloživim podacima, nije u Crnoj Gori. 


31.01.2017.godine – Saopštenje

U nastavku  sjednice Tužilačkog  savjeta kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, donijeta je odluka o izboru Ivane Vuksanović, Marije Kažić, Siniše Milića i Maje Rađenović Drakulić za kandidate za državne tužioce u osnovnim državnim tužilaštvima, prema redosledu sa rang liste, kao i odluka o raspoređivanju  kandidata za državne tužioce na inicijalnu obuku  u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja dato je mišljenje na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu.
Na sjednici je, takođe, donijeta odluka o usvajanju Plana javnih nabavki  za 2017.godinu.


27.01.2017.godine- Saopštenje

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, između ostalog, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za državne tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
Nakon razmatranja dato je misljenje na  pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg državnog tužilaštva  u Bijelom Polju, Osnovnog državnog tužilaštva  u Kolašinu, kao i Osnovnog državnog tužilaštva  u Herceg Novom.
Na sjednici je, takođe, konstatovan prestanak funkcije državnog tužioca u Osnovnom državnog tužilaštva u Podgorici, Enisa Bakovića.


24.01.2017.godine –Saopštenje-Odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

Više državno tužilaštvo u Podgorici, shodno Odluci rukovoditeljke tužilaštva, neposredno će rukovoditi i preduzimati sve radnje na koje su zakonom ovlašćena osnovna državna tužilaštva u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Baru - sa područja rada Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, u slučajevima sumnji da su organizatori i članovi kriminalnih grupa koje djeluju u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Baru i sa njima povezana lica, izvršila krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. 


18.01.2017. godine  - Saopštenje – Lišen slobode zbog unošenja oružja u ZIKS

Po nalogu dežurne tužiteljke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ane Bošković, policijski službenici odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad lišili su slobode jedno lice za koje je utvrđeno da je u krug Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, unijelo oružje. Da je oružje unijeto otkrili su službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. J.B. koji je lišen slobode, uz krivičnu prijavu, biće priveden dežurnom državnom tužiocu.


11.01.2017.godine – Saopštenje: Zakletvu položila tri novoizabran državna tužioca Višeg državnog tužilaštva​

Na sjednici Tužilačkog  savjeta, kojom je predsjedavao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković,  zakletvu su položili  novoizabrani državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Tanja Deretić Čolan,  Grujo  Radonjić i Zoran Vučinić,
Čestitajući državnim tužiocima na izboru, Vrhovni državni tužilac poručio je da je njihovo napredovanje u karijeri odraz dosadašnjeg rada u tužilaštvima iz kojih dolaze.

-Kao što su do sada o vama najviše govorili rezultati, tako će biti i ubuduće. Više od bilo kojih riječi, slika o vama stvaraće sa na osnovu zalaganja i  konkretnih rezultata. Želim da vjerujem da oni u vašem slučaju neće izostati- poručio je Stanković.
Vrhovni državni tužilac izrazio je očekivanja da novoizabrani državni tužioci svojim radom dokažu da je Tužilački savjet upravo njihovim izborom donio pravu odluku.

-A ono sto ja očekujem od vas jeste da svakodnevno nastavite da dokazujete da je Tužilastvo samostalan organ koji odluke donosi isključivo na osnovu zakona – istakao je Stanković.

On je novim državnim tužiocima saopštio da ih u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici ne čekaju idealni uslovi za rad, ali da to ne smije da utiče na njihovu efikasnost. Vrhovni državni tužilac je rekao da osnov za zahtjeve za poboljšanje uslova mogu da budu isključivo rezultati  koje očekuje i od novih članova Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.


03.01.2017.godine – Intervju Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića novinskoj agenciji MINA
 
Nijesam neko ko je uvijek zadovoljan učinjenim. Naprotiv. Smatram da se uvijek može više i bolje. To ipak ne znači da mislim da se u Državnom tužilaštvu u godini koju smo ispratili nije učinilo dosta. Pokazao je to i izvještaj o napretku, koji nam je dao realnu sliku situacije i smjernice za budući rad.
Najveći  izazov predstavljalo je, a rekao bih da i dalje predstavlja to što dio javnosti očekuje da Tužilaštvo donosi odluke po njihovoj mjeri i želji. Valjda bi već svima trebalo da bude jasno da su nama jedina mjera ustavne norme i zakonski propisi. Nijesmo mi adresa za izmjene tih propisa. Zna se na koji se to način radi, pa svi koji smatraju da određeni zakon nije dobar mogu da iniciraju njegove izmjene, a naše će biti da usvojeno i primjenjujemo.
 
Pročitajte kompletan intervju