27.11.2014.godine – Saopštenje

Vještaci obducenti dostavili su Višem tužilaštvu u Bijelom Polju rezultate obdukcije ekshumirane bebe, koja je preminula u Kliničkom centru u Podgorici.

Na osnovu obdukcinog nalaza, mikroskopskog i mikrobiološkog pregleda, analize medicinske dokumentacije i podataka o okolnostima događaja, smrt je nastupila neposredno uslijed nemogućnosti disanja, zbog krvarenja na plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta.

Mikrobiološkim pregledom brisa slezine dokazano je prisustvo bakterije.

Tužilaštvo intenzivno radi na rasvjetljavanju okolnosti koje su dovele do smrti novorođenčeta, kao i na slučaju inficiranih beba. 


26.11.2014.godine - Saopštenje

Višem  državnom  tužilaštvu u Bijelom Polju , 25.11.2014. godine Institut  za javno zdravlje Podgorica dostavio je  rezultate  mikrobioloških  analiza briseva, rezultate  uzoraka vazduha i Izvještaj o ispitivanju uzorka vode za piće  uzetih  dana 15.11.2014. godine iz  Opšte bolnice u Bijelom Polju,  sa odjeljenja ginekologija/akušerstvo i neonatologije-pedijatrije.

Razjašnjenja određenih stručnih pitanja, Tužilaštvo će zatražiti od lica odgovarajuće struke, o čemu će javnost biti obaviještena.

Napominjemo da Vrhovno državno tužilaštvo  o svim detaljima koji ne utiču na dalji tok izviđaja blagovremeno obavještava javnost.  


24.11.2014.godine - Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Podgorici je dana 24.11.2014.godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv V.B. iz Podgorice, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju iz člana 144 stav 1 tačka 8 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom - neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Osnovano se sumnja da je okrivljeni dana 23.11.2014.godine, oko 03.00 časova, u ugostiteljskom objektu "Mr Cool", u Podgorici, lišio života  oštećenog M.I. i teško tjelesno povrijedio oštećenog M.V. 

Nakon saslušanja V.B., tužilaštvo je, uz  donijetu naredbu, sudiji za istragu  Višeg suda u Podgorici stavilo  predlog za određivanje pritvora.


21.11.2014.godine - Saopštenje

Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, službena lica Centra bezbjednosti Podgorica lišila su  slobode J.V. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje( iz člana 399 Krivičnog zakonika Crne Gore)

J. V. je kao osumnjičeni saslušan zbog krivičnog djela izvršenog  29.10.2014.godine, na štetu K.R, odgovornog lica u jednoj komercijalnoj banci u Podgorici. 


20.11.2014.godine-Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, nakon preuzimanja predmeta od Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, dana 19.11. i 20.11.2014.godine, u cilju utvrđivanja okolnosti kako je došlo do smrti novorođenčeta iz Bijelog Polja i infektivne zaraze četiri bebe u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, saslušani su roditelji tri bebe i šest ljekara, članova komisije za intrahospitalne infekcije.


20.11.2014.godine - Saopštenje

Po nalogu Specijalnog tužioca, Uprava policije lišila je slobode Zorana Brđanina, bivšeg načelnika odjeljenja bezbjednosti Kotor, Aleksandra Praščevića, pomoćnika komandira za bezbjednost saobraćaja Kotor  i Dejana Iličkovića, inspektora za strance odjeljenja bezbjednosti Kotor, zbog krivičnih djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, protivzakoniti uticaj i zlupotreba službenog položaja.

Postoji osnov sumnje da su osumnjičeni Zoran Brđanin i Aleksandar Praščević u decembru 2013.godine, na području opštine Kotor, koristeći svoj službeni položaj,  posredovali kod osumnjičenog Dejana Iličkovića i uticali da on u dva slučaja ne izvrši službenu radnju pokretanja prekršajnog postupka. Iličković je, zlouptrebljavajući svoj sluzbeni položaj, omogućio  stranim državljanima da borave u Crnoj Gori bez uredno prijavljene dokumentacije.

Osumnjičeni su nakon saslušanja pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode, jer nisu postojali zakonski uslovi za njihovo dalje zadržavanje. Osim osumnjičenih kod Specijalnog tužioca saslušana su i četiri svjedoka.


20.11.2014.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković primio je delegaciju na čelu sa Ambasadorom Italije u Crnoj Gori Vinćencom Del Monako. Sastanku su prisustvovali i Prefekt Ana Paolo Porcio sa saradnicima i Paolo Sartori, član kancelarije Interpola, šef za balkansku regiju.

Tema razgovora bilo je pokretanje Projekta IPA za Balkan.


19.11.2014.godine - Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković primio je šefa delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Njegovu Ekselenciju ambasadora Mitju Drobniča. Sastanku je prisustvovao i gospodin Alberto Kamarata, šef političkog sektora.

Tema sastanka bio je izbor državnih tužilaca, borba protiv organizovanog kriminala, kao i unapređenje saradnje između policije i tužilaštva kako bi optužnice bile kvalitetnije.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upoznao je sagovornike da će Tužilaštvo voditi odlučnu borbu protiv svih vidova kriminala i da će o svim odlukama blagovremeno obavještavati javnost.  


19.11.2014. - Saopštenje

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju preuzelo je od Osnovnog državnog tužilaštva  predmet u vezi novorođenčadi iz Bijelog Polja. U odnosu na ovaj događaj, izviđajne radnje će sprovoditi i Više državno tužilaštvo u Podgorici.


19.11.2014.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upozorava da se treba uzdržati javnih izjava o postojanju zakonskog osnova za bilo čiju odgovornost u konkretnom slučaju povodom novorođenčadi iz Bijelog Polja.

Detaljno će se ispitati odgovornost svih koji su postupali u čitavom lancu u vezi predmetnog događaja.


18.11.2014.godine – Saopštenje

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sastao se u Podgorici sa koizvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Kimo Sasijem i Teri Lejdenom. U razgovoru je učestvovala i specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina - Nina Ivanović.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o odnosu Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva, u okiru donošenja novog Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Teme razgovora bile su administrativni i smještajni kapaciteti tužilaštva, saradnja između policije i tužilaštva, kao i predmeti „Telekom“ i „Snimak“.


17.11.2014.godine - Saopštenje

Nakon obavljene ekshumacije-pregleda i obdukcije tijela preminulog novorođenčeta, vještaci (specijalista sudske medicine  i specijalista patolog) Centra za patologiju KCCG, saopštili su da će nalaz i mišljenje o neposrednom uzroku smrti novorođenčeta, dati narednih dana kada se izvrše neophodne analize i ispitivanja izuzetih uzoraka.

Istoga dana uzete su izjave od određenog broja zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Bijelom Polju.  Prikupljanje izjava biće nastavljeno i u daljem toku postupka, u odnosu na sva lica za koja se ukaže potreba, a u cilju dobijanja obavještenja na planu rasvjetljavanja i rješavanja predmetnog slučaja.

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je istog dana izdalo naredbu Institutu za javno zdravlje Crne Gore, da izvrši mikrobiološku analizu i vještačenje briseva izuzetih sa Ginekološko-akušerskog i Neonatološkog odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Takođe su izdati nalozi policiji u Bijelom Polju i Podgorici da se, sa odjeljenja gdje su se nalazile bebe, u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i KCCG izuzme kompletna medicinska dokumentacija, sa istorijom bolesti beba koje su transportovane iz Opšte Bolnice Bijelo Polje u KCCG.

O daljem toku postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena.


17.11.2014. godine  - Saopštenje 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa saradnicima sastao se u Podgorici sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i njegovim saradnicima. Sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjoj saradnji tužilaštva i policije i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.


17.11.2014.godine  - Saopštenje

Izlaganje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na otvaranju seminara o komunikacionoj strategiji i odnosima sa javnošću za predstavnike sudskih, tužilačkih i policijskih institucija Crne Gore. Seminar u organizaciji OEBS-a održan je u hotelu „Maestral“ u Bečićima.

Pročitajte kompletni tekst


16.11.2014.godine – Saopštenje

Dana 16.11.2014. godine rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju je obaviješten od strane rukovodioca Centra bezbjednosti Bijelo Polje, kako je putem elektronskih medija saznao, da je na Ginekološkom odjeljenju KCCG u Podgorici umrla jedna od pet beba, koje su desetak dana ranije, zbog infekcije nepoznatog porijekla i pogoršanog zdravstvenog stanja, iz Opšte bolnice u Bijelom Polju transportovane u KCCG u Podgorici. 
Takođe, informisan je da se jedna beba nalazi u teškom zdravstvenom stanju i da je u životnoj opasnosti. Po primljenom obavještenju Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je odmah reagovalo, na način što je dežurni tužilac zajedno sa inspektorima policije izašao na lice mjesta radi provjere ove informacije. 
Povodom ovog slučaja u Osnovnom državnom tužilaštvu Bijelom Polju, oformljen  je predmet i započeto je sa prikupljanjem obavještenja, podataka i dokaza na planu rasvjetljavanja ovog slučaja. Dežurni tužilac je u tom cilju uzeo informativne izjave i obavještenja od direktora Opšte bolnice, kao i načelnika ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju.

Osim toga, Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je pristupilo sprovođenju određenih dokaznih radnji vezanih za utvrđivanje smrti jedne bebe, kao i uzroka koji su doveli do infekcije i zaraze na pomenutim odjeljenjima. Nakon saznanja da je preminulo novorođenče već sahranjeno, tužilaštvo je podnijelo predlog sudiji za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju, da izda naredbu da se izvrši ekshumacija i obdukcija tijela novorođenčeta.
O daljem toku postupka i rezultatima izviđaja javnost će biti redovno informisana.


14.11.2014.godine - Saopštenje

Shodno uputstvu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Ktr br. 863/14 od 11.11.2014. godine, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, u izviđaju preduzima određene dokazne radnje u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivice određenog lica za označeno krivično djelo, a povodom objavljivanja određenih tekstova u Nezavisnim dnevnim novinama ’’Informer Crna Gora’’ od 16., 18./19., 20. i 21. oktobra 2014. godine


14.11.2014.godine – Najava

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković prisustvovaće seminaru „Podrška podizanju odgovornosti sudskih, tužilačkih i policijskih institucija putem upotrebe komunikacionih strategija i razvoja službi za odnose sa medijima i informisanje“. Seminar u organizaciji OEBS-a održava se u hotelu „Maestral“ u Bečićima od 16. do 20. novembra 2014. godine. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković imaće uvodno izlaganje u ponedjeljak, 17. novembra 2014. godine, u terminu od 10.00 do 10.45.

Istog dana u terminu od 11.15  do 11.45 zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković govoriće na temu „Transparentnost rada državnog tužilaštva u vršenju poslova iz njegove nadležnosti, uz mehanizme saradnje sa policijom i drugim državnim organima (zakonodavni okvir i problemi u praksi)“.


14.11.2014.godine – Najava

U ponedjeljak 17. novembra  2014. godine, Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic sastaće se sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i njegovim saradnicima.

Tema sastanka biće unapređenje saradnje policije i tužilaštva i druga aktuelna pitanja.

Sastanak će biti održan u prostorijama MUP-a u 15.00.


12.11.2014.godine - Saopštenje

Povodom naslovne stranice “Šiptarska svinjarija” od 16.oktobra 2014.godine, koju su objavile nezavisne dnevne novine “Informer Crna Gora”, Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je u nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv nezavisnih dnevnih novina “Informer Crna Gora” i dr. radi preduzimanja krivičnog gonjenja u pravcu krivičnog djela – povreda ugleda naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica ( iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore).


07.11.2014.godine – Saopštenje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (na osnovu člana 12 stav 1 Zakona o medijima), podnijelo je dana 07.novembra 2014.godine Osnovnom sudu u Podgorici predlog Ktr br.1463/14:

Da sud rješenjem zabrani distribuciju objavljenog programskog sadržaja Nezavisne dnevne novine Crna Gora „Informer” i to: broj 760 od 30.10.2014.godine, broj 761 od 31.10.2014.godine i broj 766 od 06.11.2014.godine, do pravosnažnosti odluke o zabrani.


05.11.2014.godine – Saopštenje

Povodom naslova “Šiptarske svinjarije” i teksta uz taj naslov, koji su objavljeni u nezavisnim dnevnim novinama Crna Gora “Informer” od 16.10.2014.godine, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji se nalazi u fazi izviđaja.


03.11.2014. - Pozdravni govor Vrhovnog državnog tužioca povodom svečane proslave “Dana državnih tužilaca Crne Gore”, 01.11.2014.godine u Bečićima

Duboki su korijeni državotvornog i istorijsko-pravnog nasljeđa Crne Gore. Malo je danas zemalja u svijetu koje se mogu podičiti svojim vladarima i istorijsko-pravnim nasljeđem kao Crna Gora. Svi oni, od arhonta Petra pa nadalje, naše četiri crnogorske dinastije Vojislavljevići, Balšići, Crnojevići, Petrovići, ostavili su dubok trag,  ispisan riječima, duhom, djelom, porukama. Savremena i moderna Crna Gora, danas na svom evropskom putu, treba se više ugledati na znamenite ličnosti naše prošlosti  i  pravno istorijsko nasljeđe, koje nas čini posebnim i jačim.

Prva crnogorska država Duklja, odnosno država dukljanskih Slovena, temelj je pravne tradicije i kulturne baštine današnje Crne Gore. Mihailo, nasljednik dukljanskog kneza Vojislava, dobio je 1077. od rimskog pape Grgura VII kraljevske insignije-zastavu, plašt i krunu, kao simbole državne nezavisnosti  i  titulu kralja. Ovim, Duklja dobija i zapadno-evropsko priznanje svoje državne nezavisnosti. Tada nastaje ZBORNIK OBIČAJNOGA I PISANOGA  PRAVA – METHODES (RATIONALE), kao kodifikovani zbornik. Sadrži imovinske, porodične, administrativne, nasljedne, trgovačke, kaznene i norme finansijskog prava. Pored mnoštva pravnih i državnih dokumenata najznačanija su dva koja potvrđuju našu državnu i pravnu tekovinu iz ovog perioda - BANSKI I ŽUPANIJSKI  SUDOVI U DUKLJI i DUKLJANSKO ZETSKE POVELJE iz XI vijeka.

Pročitajte kompletan tekst

Svečana ceremonija

Telegrami